Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka-Kursovoy-Marketing.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
1.62 Mб
Скачать
  1. Цілі і стратегії маркетингу в атп

Враховуючи ситуацію, яка склалася на ринку, сильні і слабкі сторони АТП, сформулювати:

  • ціль плану маркетингу на плановий рік (підвищення частки ринку на _____%, в тому числі за рахунок зміни тарифу - на ____%, використання каналів розподілу послуг - на ___%, методів маркетингової комунікації - на ___%);

  • задачі, які необхідно вирішити для досягнення цілі плану маркетингу:

1. Вибрати найбільш перспективну стратегію охоплення ринку (диференційований, недиференційований, концентрований маркетинг), виходячи з мети плану маркетингу, можливостей підприємства, ситуації, що складається на ринку. Обґрунтувати вибір. У випадку вибору диференційованого маркетингу вказати, на прикладі якого сегмента ринку будуть проведені подальші розробки.

2. Вибрати стратегію надання послуг (стратегія більш глибокого проникнення на ринок, стратегія розширення меж ринку, стратегія розширення сфери послуг, стратегія диверсифікації). Обґрунтувати вибір на основі наявної інформації (ситуації на ринку, положення АТП, його сильних і слабких сторін).

3. Вибрати стратегію ціноутворення. Для цього розрахувати тариф за методом рівноважних цін:

T = S(1+R)*C/П* (1+Нпдв/100),

де S – собівартість послуг АТП;

R – середня рентабельність послуг (в курсовій роботі ΣR/4);

С – попит на послуги (в курсовій роботі прийняти рівним місткості ринку);

П – пропозиція послуг (в курсовій роботі прийняти рівною сумарному обсягу послуг всіх підприємств-конкурентів та АТП за планом).

Прийняти рішення по вибору стратегії ціноутворення на підставі:

  • порівняння розрахункового тарифу з тарифом, що склався на ринку;

  • врахування позицій АТП у порівнянні з конкурентами;

  • мети, поставленої в плані маркетингу.

4. Вибрати стратегію конкуренції: стратегія фронтальної атаки, стратегія флангового охоплення, стратегія оточення, стратегія селективної обробки ринку. Обґрунтувати вибір, виходячи з прийнятих стратегій охоплення ринку, надання послуг і ціноутворення, а також з огляду на позиції конкурентів, їх сильних і слабких сторін.

5. Прийняти рішення про стратегічний підхід до розподілу послуг на основі вибору стратегії збуту: винятковий збут, селективний збут, інтенсивний збут. Визначитися у відсотку приросту планового обсягу доходів ΔДк(%), що може бути отриманий за рахунок використання каналів розподілу послуг.

6. Прийняти рішення у відношенні стратегії комунікації. Для цього визначитися в наступних питаннях:

  • які цілі використання методів маркетингової комунікації;

  • яким методам маркетингової комунікації слід віддати перевагу (у курсовій роботі розподілити в процентному співвідношенні доходи, що можуть бути отримані за рахунок застосування різних методів комунікації);

ΔДмк(%)= ΔДоп(%)+ΔДзб(%)+ΔДр(%)+ΔДPR(%)

де ΔДмк(%), ΔДоп(%), ΔДзб(%), ΔДр(%), ΔДPR(%) – відповідно, відсоток зміни доходів АТП за рахунок методів маркетингової комунікації: особистого продажу, стимулювання збуту, реклами, PR .

  • яка ключова ідея звернення, салоган, що дозволяє додатково залучити клієнтуру.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]