Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
robocha_programa_prirodnichy.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
292.86 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Полтавський національний педагогічний університет імені В.Г. Короленка

Психолого-педагогічний факультет

Кафедра психології

ЗАТВЕРДЖУЮ

Голова вченої ради психолого-педагогічного факультету

___________________________________

(М.В. Гриньова)

«___» _______2012 р.

УХВАЛЕНО

на засіданні кафедри психології 07 лютого 2012 року, протокол № 10

Завідувач кафедри ________________

(В.Ф. Моргун)

Робоча програма з навчальної дисципліни етнопсихологія.

Освітньо-кваліфікаційний рівень: спеціаліст

Галузь знань: 0401 Природничі науки

Напрям підготовки: 7.040101 педагогіка і методика середньої

освіти. Біологія. Спеціалізація

практична психологія.

Курс(и) навчання: V-й. Семестр(и): 10-й

Укладач: ст.. викладач кафедри психології М.М. Тесленко.

Полтава

2012

Робоча програма з навчальної дисципліни етнопсихологія розроблена на основі: Етнопсихологія. Програма навчальної дисципліни / Автор укладач. — старший викладач кафедри психології М.М Тесленко. – Полтава, 2011. – 12 с.

Затверджено вченою радою Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка, протокол №2 від 29 вересня 2011 року.

Етнопсихологія. Робоча програма для студентів V курсу природничого факультету спеціальності 7. 040101 – педагогіка і методика середньої освіти. Біологія. Спеціалізація практична психологія // Автор укладач: старший викладач кафедри психології М.М. Тесленко, – Полтава, 2012. –44 с.

Затверджено на засіданні кафедри психології (протокол №10 від 07 лютого 2012 року).

Автор укладач: старший викладач кафедри психології психолого-педагогічного факультету ПНПУ імені. В.Г. Короленка, Тесленко Марина Миколаївна

© Тесленко М.М., 2012

ЗМІСТ

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ. 4

1.1. Мета і завдання вивчення дисципліни 4

1.2.Опис предмету навчальної дисципліни: 6

1.3.Тематичний план дисципліни 6

1.4. Оцінювання навчальної діяльності студентів 8

2. ЗМІСТОВІ МОДУЛІ І ЇХ СТРУКТУРА 12

3. ПЛАН СЕМІНАРСЬКИХ ТА ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ 19

Семінарське заняття №1 (2 години) 19

Семінарське заняття №2 (2 години) 20

Практичне заняття №3 (2 години) 21

Семінарське заняття №4 (2 години) 22

Семінарське заняття №5 (2 години) 23

Семінарське заняття №6 (2 години) 25

Практичне заняття №7 (2 години) 26

4. САМОСТІЙНА ТА ІНДИВІДУАЛЬНА РОБОТА СТУДЕНТІВ. 28

Самостійна робота 28

Індивідуальна робота 30

5. ПИТАННЯ ДО ЗАЛІКУ. 39

6. Список літератури 43

1. Загальні положення.

1.1. Мета і завдання вивчення дисципліни

Етнічна (культурна, крос-культурна) психологія – одна з галузей сучасної психологічної науки, що динамічно розвиваються. Етнічна психологія – наука міждисциплінарна і знаходиться на стику етнології (етнографії, культурної антропології і психології). Курс етнічної психології передбачає знайомство з особливостями поведінки представників різних етнічних груп, психологічними досліджуваннями культур, соціальними наслідками культурного різноманіття, з явищами етноцентризму і етнічної стереотипізації, особистість в культурі, особливостями формування і актуалізації етнічної ідентичності, соціально-психологічними особливостями міжетнічної взаємодії, етнокультурними коренями тероризму і іншими актуальними проблемами сучасності. Також передбачається розглянути закономірності міжкультурного спілкування і його оптимізації в цілях довготривалого міжетнічного благополуччя, проблеми етнічних міграцій і акультурації мігрантів в полікультурних суспільствах, фактори етнічної толерантності.

Програма передбачає проведення 20 годин семінарських і практичних занять, на яких студенти закріплюватимуть свої теоретичні знання і набуватимуть практичні навички у сфері етнопсихології, зокрема, проведення етнопсихологічних досліджень і тренінгів міжкультурної взаємодії.

В самостійну роботу студента входить освоєння теоретичного матеріалу, підготовка до семінарських занять, виконання письмового домашнього завдання.

Мета курсу: сформувати у студентів інтерес до пізнання і навики первинного аналізу етнокультурної специфіки індивідуальної і групової поведінки людей.

Завдання вивчення дисципліни: Завдання курсу становить перелік знань та умінь, які ма­ють набути студенти під час вивчення дисципліни "Етнопсихологія". Отже студент має знати:

• предмет і завдання етнопсихології;

• методи дослідження в етнопсихології;

• основні поняття етнопсихології; основні статичні характерис­тики етносу (психічний склад етносу, архетипи, ментальність, національний характер, національна свідомість, етнічна само­свідомість);

• основні динамічні характеристики етносу, такі як національні почуття, етнічні стереотипи (автостереотипи, гетеростереотипи), етнічні установки;

• види етнічної взаємодії та етапи їх розвитку;

• шляхи поведінки в етнічному конфлікті;

• шляхи подолання етнічних конфліктів.

  • мати уявлення про вплив культури на всі сфери соціального життя суспільства: бізнес, політику, економіку, здоров'я популяції, міжгрупові відносини.

  • володіти навиками читання і розуміння наукової етнопсихологічної літератури, проведення елементарних етнопсихологічних досліджень.

Вимоги до студентів: Для освоєння даної дисципліни студенти повинні бути ознайомлений з курсами «Загальна психологія», «Соціальна психологія». Студенти також повинні мати уявлення про методи дослідження в соціальних науках, мати досвід поводження з науковою літературою, володіти навиками написання наукових рефератів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]