Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METOD1.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
818.18 Кб
Скачать

Тема 4. Типове проектування серії моделей одягу.

Мета роботи: засвоїти методики проектування серії модельних конструкцій (СМК) з використанням типових базових конструкцій і уніфікованих основних і конструктивно-декоративних деталей.

Необхідні посібники та інструменти: комплект шаблонів вихідної типової конструкції, каталог уніфікованих деталей, журнали і каталоги моделей, програма автоматизованої компоновки, комп’ютер.

Зміст роботи:

  1. Розробка технічного завдання на адресне проектування серії моделей.

  2. Розробка колекції ескізів моделей для формування СМК.

  3. Розробка матриці сумісності для СМК з використанням принципів агрегатування.

  4. Компоновка серії модельних конструкцій.

  5. Кількісна оцінка рівня уніфікації деталей в кожній моделі і в пропонованій колекції.

Література: [1,с.284-293, с.300-301; 6,с.49-51; 7,с.153-169]

Запитання для підготовки і захисту лабораторної роботи

  1. Що таке типова базова конструкція?

  2. Що таке модифікований ряд?

  3. Що собою являє конструктивно-уніфікований ряд?

  4. Що таке агрегатування?

  5. Які правила компоновки функціональних вузлів для розробки серії модельних конструкцій?

  6. Як оцінюють рівень уніфікації моделей?

Методичні вказівки

Роботу студенти виконують на основі результатів аналізу моделей промислової колекції і сформованої технічної пропозиції базової моделі, представленої в лабораторній роботі 3. Як вихідну інформацію для розробки серії модельних конструкцій приймають конструкцію виділеної базової моделі, а також варіанти типових функціональних вузлів.

Після виконання лабораторної роботи 3 студенти самостійно замальовують 5 ескізів для колекції. Креслення типової базової конструкції виконують в масштабі 1:2 або 1:4, користуючись основами конструкцій виробів.

1. Типове проектування серії моделей грунтується, як правило на модифікуванні різних варіантів типових конструкцій деталей спинки, пілочки, рукава, виділених в результаті аналізу моделей-пропозицій як наприклад див. рис. 4.1.

Рис. 4.1 Серія моделей, розроблена на уніфікованій базовій основі конструкції жіночої сукні

Естетична виразність модифікації серії досягається слідуючими засобами: 1) використання різноманітних по фактурі, кольоровому вирішенню, малюнку тканин для основних деталей та комплектуючих оздоблюючих матеріалів, фурнітури (моделі 1,4,6-9); 2) конструктивні засоби, які включають модифікування типової базової конструкції, одержання модельно-конструкторських комбінацій, насичення моделей конструктивно-декоративними елементами (моделі 2,3,5,10); 3) різноманітність технологічної обробки, яка забезпечує широкий діапазон різноманітних оздоблень, декоративних строчок і швів (моделі 1,2,5). При використанні цих засобів можна досягнути в розроблюваній серії моделей велику різноманітність при незначній зміні конструкції основних деталей.

Найбільша ефективність при типовому проектуванні досягається при використанні взаємозамінюючих за технологічними параметрами накладних або зйомних декоративних деталей (відлітні кокетки, пелерини, баски, коміри, пояси тощо), а також при використанні ОККР, які обробляються на поверхні основної деталі і не вимагають зміни конструктивної форми (клапани, листочки, обшивки, накладні кишені, погони, пати, оздоблюючі планки тощо).

При підборі серії моделей одягу, який виготовляється в одному потоці, необхідно враховувати ряд технологічних вимог: єдність конструктивної основи, близкість моделі за трудомісткістю, ідентичність методів обробки, використання єдиного парку машин та пристроїв, схожість конструкцій вузлів і з’єднань, наявність однакових уніфікованих та оригінальних для СМК декоративних елементів, схожість сировини.

2. Оскільки модельні конструкції можуть виконуватися в залежності від вихідних даних різними способами, необхідно конкретизувати технічне завдання на розробку серії моделей (форма 4.1)

Форма 4.1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]