Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9_Технология на ХСЗ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
186.37 Кб
Скачать

9.3.7. Виготовлення блоків та формування корпусу судна

Формування корпусу проводиться на закритих блочних та відкритих стапельних позиціях. На блочних позиціях укрупнені блоки збираються з об'ємних і плоских секцій. Блоки № 3 та №4 у північному прольоті цеха №3 на одній позиції кожен блок, блоки №1 та №5 формуються у південному прольоті цього цеху. При цьому необхідно враховувати особливості послідовності вантаження секцій зонально-функціональних блоків головного двигуна та допоміжних механізмів енергетичної установки в блоці №1. У блока №1 з носової сторони, у блоків №3, 4, 5 - з кормової сторони пази у скулових листів з бортами і днищем; повздовжніх перегородок з днищем та палубою до стикування на стапелі по довжині 500-600 мм. не заварюються (розпущені). Укрупнені блоки за допомогою трансбордерів і суднових візків передаються на І-у стапельну позицію (південна лінія). На першій стапельній позиції укрупнені блоки №1, 3, 4, 5 стикуються між собою і встановлюються портальними кранами блоки надбудови. Технологія стикування блоків відповідає вимогам Правил Морського Регістра Судноплавства Російської федерації. При виконанні робіт з формування корпусу на передстапельних та стапельних позиціях проводяться перевірочні роботи, контроль якості зварних швів та випробування корпусу на водонепроникність.

9.3.8. Механізація зварювальних корпусних робіт та оцінка її рівня

В розробленому проекті судна передбачається максимальне використання високопродуктивних механізованих засобів зварювання. Водночас з загальноприйнятим автоматичним зварюванням під шаром флюсу та напівавтоматичного зварювання у середі двоокису вуглецю СО2, передбачається використання автоматичного зварювання порошковою проволокою монтажних стиків зовнішньої обшивки бортів, а також механізоване одностороннє зварювання під флюсом з використанням гнучких підкладок для зварювання стикових з'єднань листових корпусних конструкцій. Для забезпечення широкого використання механізованих засобів зварювання виконано наступні заходи:

  • здійснено максимально-можливе суміщення стиків на полотнищах секцій, яке дозволяє застосувати автоматичне зварювання;

  • корпусні конструкції розроблено з урахуванням використання роздільного методу збирання та зварювання секцій, який забезпечує максимальне використання автоматичного зварювання при приварюванні набору.

Технологічні рішення, спрямовані на підвищення продуктивності та забезпечення якості робіт передбачають:

  • для зварювання полотнищ 2 дна, платформ, перегородок, вигородок, настилів палуб, полотен зовнішньої обшивки бортів та днища без погибів, а також приварення набору головного напрямку - автоматичне зварювання на лінії ESAB;

  • для приварювання перехресного набору до настилу палуби, платформ, 2 дна, а також до полотнищ, перегородок та зовнішньої обшивки бортів - напівавтоматичне зварювання у середі СО2;

  • для зварювання монтажних стиків настилу 2 дна, палуби та платформ - напівавтоматичне зварювання у середі СО2, а також автоматичне зварювання під флюсом;

  • для зварювання монтажних стиків зовнішньої обшивки та 2-го борту - автоматичне зварювання порошковою проволокою.

Ручне електродугове зварювання передбачено тільки для швів, які розташовано у важкодоступних місцях і у тісних приміщеннях (в носовій та кормовій кінцевостях, цистернах, кінгстонних ящиках) та при виконанні потолочних швів.

Використовуються наступні види зварювання:

Автоматичне зварювання під флюсом марки OKFlux 10.71 зварювальним дротом марки OK Autrod 12.20,  2...5 мм “на вису” (Аф) – для виконання прямолінійних швів стикових з’єднань площинних полотнищ товщиною  14 мм без оброблення кромок і приварки набору одночасно виконуємими тавровими швами. Для зварювання стикових швів застосовується зварювальний дріт  3...5 мм, а для приварювання повздовжнього набору – дріт  2...3 мм. Автоматична приварка до полотнищ повздовжнього набору здійснюється тільки на лінії ESAB.

Автоматичне зварювання під флюсом на флюсомідній підкладці (Афф) стикових з’єднань полотнищ товщиною до 22 мм включно застосовується тільки в цеху № 11 на лінії ESAB.

Механізоване зварювання в захисному газовому середовищі (СО2 – 100% і суміш 82% Ar + 18% CO2) зварювальним дротом марки Tubrod 15.14 або PZ6113  1,2 мм – застосовується для виконання швів усіх типів зварних з’єднань, що недоступні для виконання автоматичним зварюванням під флюсом.

Ручне електродугове зварювання металевими електродами, що плавляться, марки ІТС – 4С або ОК 4800  3...5 мм – для виконання електроприхваток і тих ділянок швів, що незручні чи недоступні для виконання механізованим зварюванням у захисних газах.

Однобічне механізоване зварювання стикових з’єднань усередині секцій і на монтажі зі зворотним формуванням кореня шва на керамічних підкладках у захисному газі.

У механозборочному, механомонтажному і достроєчному цехах застосовуються:

- механізоване зварювання у захисних газах – для виконання швів усіх типів зварних з’єднань самих різноманітних конструкцій у цехових умовах.

- ручне аргонодугове зварювання електродами  3...4 мм – для виконання швів з’єднань різних виробів, як у цехових умовах, так і на судні.

  • ручне аргонодугове зварювання вольфрамовими електродами, що не плавляться – для зварювання відповідальних сталевих виробів, а також для зварювання кольорових металів, як у цехових умовах, так і на судні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]