Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9_Технология на ХСЗ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
186.37 Кб
Скачать

9.3.2. Обробка металу

Обробка листового та профільного прокату виконується на спеціалізованих поточних лініях (ESAB Hebe, Foss, Blom) корпусооброблюючого цеху, які оснащено високопродуктивними газорізальними машинами з програмним управлінням, листоправильними вальцями, листоукладачами, накопичувачами, рольгангами та ін. Якщо листова сталь використовується у повний розмір для зварювання полотнищ, обробки кромок, обробка кромок використовується на лінії ESAB Hebe.

Запуск металу у оброблення буде проводиться порайонно у відповідності з послідовністю формування корпусу і з урахуванням необхідного випередження на попереднє виготовлення вузлів та секцій.

Правлення листового прокату виконують на валкових листоправильних машинах. Лист затягується між двома рядами валків силами тертя і багаторазово згибається. В окремих випадках попереднє правлення листів можна виконати на листозгинальних вальцях.

Правлення профільного прокату розтягненням виконують на правильно-розтяжних машинах. Прокат закріплюють із торцевих кромок у затискних губках машини. Під дією гідравличної машини вони розтягують прокат на 1-2%, усуваючи практично всі викривлення на одне прикладення навантаження. Продуктивність праці підвищується у 6-8 разів. Основний недолік способу – пошкодження поверхні прокату насічкою від затисних губок, що потребує відрізання прокату довжиною до 300 мм.

Прокат для наступного оброблення необхідно очистити й покрити антикорозійним складом. Основний спосіб очищення прокату товщиною більше, ніж 4 мм – механічний. Для прокату з меншою товщиною використовують хімічне очищення.

Механічне очищення дрібометним засобом виконують у складі поточної лінії, яка включає в себе також сушіння та нанесення ґрунту. Подавання прокату на лінію, здійснюється перевантажувачами або кранами. В камері попереднього сушіння прокат нагрівають газовими пальниками до 70-800С, жирові забруднення при цьому згоряють. У дрібометній камері на поверхні листа з дрібометних апаратів викидається зі швидкістю  80 м/с. чавунний або сталевий дріб діаметром 0,5 – 2 мм. Окалина й іржа, які збиваються й дріб потрапляють у сепаратор, відкіля дріб поступає для повторного використання, а дрібні частки відсмоктують повітрям і вилучають. В камері фарбування на прокат наносять ґрунтовку. Застосовується двошарове покриття фосфатуючими грантами типу ВЛ-0,2 або ВЛ-0,23, які захищають метал упродовж 8 місяців.

Хімічне оброблення листів товщиною до 4 мм. виконують травленням у 15-20% розчині соляної або сірчаної кислоти на протязі 1-3 годин у залежності від марки прокату і стану його поверхні. Після травлення виконують промивку у холодній воді, нейтралізацію у 3-5% розчині кальцинованої соди на протязі 3-5 хвилин і остаточне промивання у воді. На очищений прокат наносять фосфатуючий розчин, а після його сушіння – розчин оліфи в уайт-спіріті. Таке покриття захищає метал на протязі 3-х місяців.

9.3.3. Розмічування деталей

При розмічуванні на прокат наносять контури деталей у натуральну величину з урахуванням припусків на обробку, а також базові й контрольні лінії примикання суміжних деталей; водночас деталі маркірують. Розмічення деталей виконують у тому випадку, якщо передбачається ручне, механічне різання або різання за допомогою переносних газорізальних машин. Використовують такі види розмічування : ручне за ескізами та шаблонами, на машинах із числовим програмним керуванням.

При розмічуванні за ескізами усі необхідні побудови розмітник виконує на листі. Прямі лінії відбивають намеленою ниткою або прочерчують кресляркою по металевій лінійці. Фіксують розмічення на металі керненням у відповідності з установленими правилами. Розмічування за шаблонами полягає у тому, що розкладенні на листі шаблони обводять кресляркою, а потім лінії накернують.

Деталі із профільного прокату розмічують та маркерують вручну.

При виготовленні усі деталі корпуса маркерують. Маркування деталей підрозділяють на основне, допоміжне та додаткове. Основне маркування містить заводський номер замовлення, марку сталі, номер секції й деталі. Допоміжне містить : орієнтовні надписи (ніс, корма, лівий борт, ДП і т. ін.), номера шпангоутів, вказівки по обробці кромок, величини припусків.

Додаткове маркування складається з загальних указівок, наприклад: “лінія згину”, “на себе”. Для автоматизації маркування деталей у суднобудуванні було розроблено кілька спеціалізованих машин із числовим програмним управлінням. Машини АНУ-62 і “Символ” можуть наносити маркування відповідно пневмокерном і пневмозубилом. Газорізальні машини “Топаз”, “Бірюза”, “Лазурит” наносять маркування з утворенням на поверхні металу канавок за рахунок розплавлення металу і послідуючого його усунення струменем газу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]