Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9_Технология на ХСЗ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
186.37 Кб
Скачать

9.3.9. Контроль якості зварних швів та випробування непроникності

Контроль якості швів зварених з'єднань корпусних конструкцій передбачається на усіх етапах побудови корпусу судна. Об'єм контролю зварних швів гаммаграфуванням та УЗК визначається у відповідності з проектною схемою, яка випускається у складі робочої документації судна. Для перевірки водонепроникності відсіків використовуються ультразвукові прилади типу PORTOSCANER. Випробування на непроникність та герметичність виконується у відповідності з вимогами Правил Регістру.

9.1.3.10. Виготовлення та монтаж суднових систем та трубопроводів

Труби виготовляються спеціальним трубним цехом №11, крім труб холодильної установки (до діаметру 38 мм. включно), які виготовляються монтажним цехом №5. Труби манометрові та теплоконтролю до Ду10 виготовляються спеціалізованими підприємствами-контрагентами. Значна частина труб систем та трубопроводів в машинно-котельному відділенні комплектується у пакети та панелі. Труби пакетів та панелей, а також усі ланкові труби виготовляються за ескізами у специфікаціях робочих креслень. Забійні труби виготовляються аналогічно ланковим тільки за шаблонами, знятими з місця. Виконання згинання труб здійснюється на трубозгинальних станках, на станках з високочастотним нагрівом та методом набору секторів. Гаряче оцинкування виконується у відповідності з ОСТ 5.9039-71 з товщиною покриття до 300 мкм.

Роботи з монтажу систем виконують цехи №5, 11 та підприємства-контрагенти. Цех №11 виконує монтаж та випробування битових систем. Підприємства-контрагенти виконують монтаж труб термоконтролю, цех №5 - усі інші.

Трубопроводи суднових систем і систем суднової енергетичної установки (СЕУ) виготовляються по робочим кресленням, тривимірним ізометричним ескізам з розмірами і технологічними ескізами зі сталевих труб, що мають робочий сертифікат виготовлювача (для трубопроводів ІІІ класу) або сертифікат Російського Морського Регістра Судноплавства (для трубопроводів І класу).

Трубопроводи баластно – висушуючої системи виготовляються з пластикових труб фірми Ameron. З’єднання труб передбачається за допомогою клею. Виготовлення і монтаж трубопроводів баластно – висушуючої системи здійснюється за технологією фірми Ameron трубопровідниками, що мають спеціальний сертифікат.

Вигини трубопроводів зі сталі виконуються за допомогою приварки до Вигини більших радіусів виконуються за допомогою трубогнущого обладнання.

Відгалуження на сталевих трубопроводах виконуються за допомогою приварки до прямих ділянок фасонних частин – трійників. Окремі відростки виконуються традиційним методом – розкриття вирізу, припасування відростка і його приварки.

З’єднання труб виконуються на муфтах і фланцях.

Проходи через непроникні перегородки і палуби виконуються з використанням муфт зі сталевих труб і перегородочних вваришів.

Трубомонтажний цех здійснює весь цикл робіт з виготовлення, монтажу й іспиту трубопроводів:

  • викриття вирізів;

  • установка деталей проходу труб через палуби і перегородки з їхнім кінцевим приварюванням до корпуса;

  • виготовлення і монтаж труб;

  • монтаж арматури;

  • іспиту труб на міцність і щільність.

Більшість трубопроводів монтується при зборці секцій. Трубопроводи, встановлювані в міждонному просторі, монтуються до установки зовнішньої обшивки. Труби, розташовані в машинно – котельному відділенні (МКВ), надбудові і відкритих частинах монтуються на стапелі.

Захист від корозії сталевих трубопроводів здійснюється методом гарячого оцинкування, застосуванням стовщених труб та за допомогою нанесення лакофарбових покриттів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]