Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9_Технология на ХСЗ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
186.37 Кб
Скачать

9. Розподіл корпусу судна на блоки та секції. Принципова технологія побудови танкера на херсонському суднобудівному заводі

9.1. Короткі відомості про підприємство-будівника

Підприємство-будівник оснащено сучасним комплексом цехів оброблення та збирання корпусних конструкцій з механізованими лініями ESAB HЕВЕ і спеціалізованими лініями та ділянками заготівлі труб, виготовлення блоків та агрегатів, обробки деревини, монтажу механізмів, суднових систем, обладнання та ін.

У складі стапельного цеху мається комплекс крупних блоків. У корпусі два прольоти, ширина кожного 42 м., довжина - 250 м. Кожен проліт оснащено двома мостовими кранами вантажопідйомністю 1 МН (100 тс) та двома кранами вантажопідйомністю 0,5 МН (50 тс). Висота прольоту (від головки рейок стапельних візків до гака мостового крана ) - 26 м. Ширина воріт 38 м., висота - 27 м. З корпусу крупних блоків блоки судна, насичені механізмами, трубопроводами та іншим обладнанням, потрапляють та трансбордер. Вантажопідйомність трансбордеру 25 МН (2500 тс).

За допомогою трансбордеру блоки судна транспортують з корпусу крупних блоків на відкритий стапель.

Стапель має дві нитки шляхів. Південна нитка, на котрій передбачається будівництво спроектованого судна, має стапельну плиту шириною 20 м., довжиною до батопорту 349 м.

Відстань між боковими фермами елінгу 28,9 м., висота від головки рейок до гака мостового крана 24,9 м.

Спуск судна на воду виконується через док-камеру. Вхідні ворота док-камери мають ширину 26,5 м., вихідні - 25,6 м. Довжина ями док-камери 180 м., глибина - 5,80 м.

Глибина акваторії біля добудівних набережних приблизно 7 м.

9.2. Метод побудови. Розбивка на будівельні райони, блоки та секції

Побудова танкера провадиться крупноблочним методом. Цей метод освоєний Херсонським суднобудівним заводом при побудові танкерів проектів 1596, 15965 та немодернізованих танкерів проекту 15966.

Корпус cудна, що проектується, розбито на чотири блоки:

1-ий блок - носова кінцевість судна.

2-ий блок - танкова частина, яка примикає до носової кінцевості судна;

3-ій блок - танкова частина, яка примикає до кормової кінцевості судна;

4-ий блок - кормова кінцевість, в яку входять машинно-котельне відділення, вантажне насосне відділення;

Передбачено два блоки надбудови:

5-ий блок; 6-ий блок.

9.3. Принципова технологія побудови танкера на Херсонському суднобудівному заводі

9.3.1. Забезпечення автоматизованих методів плазово-технологічної підготовки виробництва

З метою скорочення циклу та трудоємності плазової підготовки виробництва, підвищення точності виготовлення корпусних деталей, зниження трудоємності збиральних робіт принциповою технологією та організацією побудови передбачається значне розширення використання аналітичних методів та ЕОМ в плазово-технологічній підготовці виробництва. Для забезпечення цього, підприємством (мається на увазі ХСЗ) за допомогою спеціального підрозділу ІВЦ буде виконано:

аналітичне узгодження обводів корпусу;

розробка математичної моделі корпусу для використання її при аналітичній деталіровці в частині пазів і продольних конструктивних ліній, розгорнення листів зовнішньої обшивки корпусу з видачею програм для машин з ЧПУ для їх вирізування, складання вихідної інформації по робочим кресленням для аналітичного розрахунку контурів деталей та їх подальшого викреслюванням, розкрою листового та профільного прокату, розробки програм для вирізування деталей газорізальними машинами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]