Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Макроэкономика методичка для курсовой.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
204.29 Кб
Скачать

3. Структура та обсяг курсової роботи

Курсова робота мусить мати чітку логічну побудову з відповідними складовими елементами.

У вступі розкривають актуальність теми, дають оцінку сучасного стану досліджуваної проблеми з посиланням на певні літературні джерела, визначають мету і завдання, об’єкт і методи дослідження. Слід зазначити, що мета курсової роботи повинна бути тісно пов’язана з назвою її теми. Завдання мають конкретизувати основну мету роботи; а їх визначення пов’язане з назвами основних розділів і параграфів.

Основна частина роботи поділяється на кілька розділів. Пропонується виділяти 2–3 найбільш важливих розділи, котрі логічно, послідовно відображають зміст проведеного дослідження. Перший з них, зазвичай, присвячується теоретико-методологічним питанням з досліджуваної теми; інші – питанням аналізу досліджуваної проблеми, обґрунтуванню висновків і пропозицій щодо вирішення її. Кожний наступний розділ має розвивати і доповнювати попередній. Ця частина плану повинна бути розгорнутою: кожен розділ має бути деталізований за допомогою виділення відповідних підрозділів, параграфів (додаток 2).

Перший розділ обов’язково розкриває теоретичні положення теми: зміст відповідних категорій, термінів, законів, теорій, моделей. У разі необхідності треба ґрунтовно розкрити альтернативні теоретичні підходи до аналізу досліджуваної проблеми й окреслити особисту позицію до них. Цієї позиції необхідно додержуватися і при подальшому написанні роботи.

Другий розділ носить переважно аналітичний характер. У ньому головну увагу приділяють особливостям прояву макроекономічних процесів й явищ, що досліджуються, в економіці України. Для цього необхідно зробити порівняльний аналіз розвитку об’єкта дослідження в Україні (регіоні) та інших країнах, визначити основні фактори та тенденції його розвитку.

Основна частина завершується третім розділом, який відображає нормативні підходи, тобто має “виходи” на практичну реалізацію теорій, економічну політику. У цьому розділі визначають форми і методи регулювання досліджуваного об`єкта, адекватні сучасним умовам ринкової економіки, а також існуючі проблеми та перспективи його подальшого розвитку.

У висновках стисло підсумовують результати дослідження. Тут містяться висновки й пропозиції, що показують, якою мірою досягнуто мету дослідження та вирішено завдання, поставлені у вступі.

Обсяг курсової роботи – 25-30 сторінок формату А4 комп’ютерного набору. Приблизний обсяг структурних складових тексту курсової роботи (кількість сторінок): вступ – 1,5-2, основна частина – 20-25, висновки – 2-3.

Розрахунки, які наводяться в тексті, доцільно давати у вигляді таблиці, дані якої мають бути обов’язково проаналізовані в роботі. Кожна таблиця мусить мати заголовок, який відображає її зміст. Нумерація таблиць здійснюється таким чином: праворуч над заголовком пишуть слово «Таблиця» та її порядковий номер. Номер таблиці складається з номера розділу та, через крапку, порядкового номера таблиці в даному розділі. Наприклад: Таблиця 2.1 – перша таблиця другого розділу (Додаток 3). Якщо таблиця має продовження на наступній сторінці, то пишуть: Продовження табл. 2.1. Якщо показники, які містяться в таблиці, мають однакову одиницю виміру, то їх виносять у заголовок таблиці (наприклад: Розподіл трудових ресурсів, тис. чол.); коли ж вони різні, їх розміщують у спеціальній графі та відповідних рядках таблиці.

Ілюстративний матеріал у формі схем, діаграм, графіків тощо оформляється таким чином: під ілюстрацією пишуть слово «Рисунок» і проставляють номер, який складається з номера розділу та, через крапку, порядкового номера ілюстрації у даному розділі. Наприклад: Рисунок 2.1 – перший рисунок другого розділу (Додаток 4).

У тексті обов’язково мають бути зроблені посилання на джерела, з яких були запозичені цифрова інформація і цитати, наведені в курсовій роботі. Посилання на джерела рекомендується здійснювати за допомогою квадратних дужок, в яких проставляється порядковий номер джерела зі списку використаної літератури та відповідна сторінка. Наприклад: [8, с. 12].

Список використаної літератури складають у такій послідовності:

1. Закони Верховної Ради України.

2. Укази Президента України.

3. Постанови Кабінету Міністрів України.

4. Доповіді та виступи керівників держави.

5. Спеціальна література з теми курсової роботи (за прізвищами авторів книг, брошур, статей, назвами збірників в алфавітному порядку).

У списку літератури слід вказати:

– для книг – прізвище (прізвища) та ініціали автора (авторів), назву книги, місто, видавництво, рік видання;

– для статей – прізвище (прізвища) та ініціали автора (авторів), назву статті, назву журналу, рік видання, його номер, номери сторінок, у межах яких надруковано статтю (Додаток 5).

Додатки до курсової роботи оформляються таким чином: у правому верхньому кутку сторінки з великої букви пишуть слово «Додаток» і вказують його порядковий номер. Послідовність розміщення додатків визначається черговістю посилань на них у тексті роботи. Нумерація додатків є наскрізною арабськими цифрами від першого до останнього. Всі додатки мусять мати заголовок. На останній сторінці курсової роботи студент повинен поставити свій підпис і дату закінчення роботи.