Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Макроэкономика методичка для курсовой.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
204.29 Кб
Скачать

Основні етапи виконання курсової роботи

1. Вибір теми та визначення завдань дослідження.

2. Добір та вивчення літературних джерел, збирання та обробка інформації.

3. Складання плану роботи.

4. Написання та оформлення курсової роботи.

2. Вибір теми і підготовка курсової роботи

Робота студента з вибору теми курсової роботи має розпочинатися з ознайомлення із тематикою курсових робіт. Тематика курсових робіт з макроекономіки розробляється і затверджується кафедрою на основі програми курсу, включає актуальні питання економічного розвитку нашої країни та практики світового і вітчизняного регулювання економіки. Вона є підставою для самостійного вибору студентами теми курсової роботи. Не допускається вибір однакової теми двома студентами на одному потоці. За узгодженням із керівником роботи і завідувачем кафедри студент може обрати тему, яка не входить до рекомендованого переліку, а також дещо видозмінити її, однак вибір кожної конкретної теми повинен бути обґрунтованим.

Вибір теми є першим і важливим етапом самостійної роботи. Від цього багато у чому залежить рівень та якість написання курсової роботи, тому до її вибору студент повинен поставитись серйозно і відповідально.

Чим керуватись під час вибору теми?

Рекомендуємо при цьому скористатися попередньою консультацією викладача і взяти до уваги такі поради:

– тема курсової роботи повинна відображати особисті наукові інтереси студента, які сформувалися в процесі вивчення дисципліни Макроекономіка;

– тема дослідження має відтінити пристрасті студента до тієї чи іншої макроекономічної проблеми. Одним із напрямків вибору теми роботи можуть бути реферати, доповіді, повідомлення, з якими студент виступав на семінарських заняттях, на засіданнях науково-дослідних гуртків, студентських науково-теоретичних конференціях;

– логічно, що на вибір теми студентом-заочником повинен впливати характер його діяльності. Практика свідчить, що робота над темою курсової роботи, яка тісно пов`язана з професійною діяльністю автора, викликає у нього велику зацікавленість, носить більш творчий характер, нерідко сприяє появі корисних і цікавих пропозицій та підвищенню власної професійної компетенції.

Виходячи із того факту, що теми курсових робіт тісно взаємопов`язані між собою, тема може бути правильно обрана лише тоді, коли студент прослухав цикл лекцій, вивчив відповідні розділи курсу по навчальних посібниках, ознайомився з літературою, рекомендованою до кожного розділу. Це дасть змогу студенту краще уявити собі зміст, обсяг та основні питання обраної теми дослідження.

Студент може запропонувати і таку тему курсової роботи, яка відсутня в тематиці, рекомендованій кафедрою. Однак таке рішення має бути погоджене з науковим керівником. Тема курсової роботи вважається затвердженою, якщо вона погоджена з викладачем-керівником курсової роботи.

Підготовка курсової роботи розпочинається з добору й вивчення літературних джерел і складання бібліографії. Методика опрацювання літератури залежить від характеру досліджуваної проблеми та індивідуальних здібностей студента. Спочатку доцільно ознайомитися з основною літературою (підручники, монографії, теоретичні статті), потім – з нормативними документами (указами Президента України, законами України, постановами Кабінету Міністрів України тощо). Особливу увагу слід приділити періодичним виданням, в яких публікуються аналітична інформація та результати наукових досліджень.

Попереднє вивчення літературних джерел є підґрунтям для складання плану курсової роботи. Він має включати в себе: вступ, декілька логічно пов’язаних між собою розділів, які дають змогу розкрити тему, та висновки.

План – це основа, так би мовити кістяк курсової роботи, від правильного його складання багато в чому залежить структура, зміст, логічний зв'язок окремих її частин. Водночас це важливий показник того, наскільки глибоко студент вивчив літературні джерела і весь необхідний матеріал, відібрав з нього головне, суттєве. Тому правильно складений план певною мірою свідчить про розуміння студентом тієї проблеми, яка має розглядатися в роботі. Отже, якість складеного плану має суттєвий вплив і на оцінку курсової роботи.

Самостійно складений студентом план курсової роботи погоджується з науковим керівником, який після необхідного уточнення затверджує його. Написання тексту курсової роботи здійснюється через систематизацію та обробку зібраних матеріалів по кожному розділу плану. На цьому етапі узагальнюються теоретичні положення, виконуються певні розрахунки, обґрунтовуються висновки та пропозиції, розробляється ілюстративний матеріал. Одержаний чорновий варіант роботи розглядається в цілому з метою узгодження окремих розділів і після необхідних доповнень та уточнень здійснюється остаточне оформлення роботи.