Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Макроэкономика методичка для курсовой.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
204.29 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА ЕКОНОМІЧНОЇ ТЕОРІЇ ТА ЕКОНОМІКИ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ДО ПІДГОТОВКИ Й НАПИСАННЯ

КУРСОВОЇ РОБОТИ

З ДИСЦИПЛІНИ «МАКРОЕКОНОМІКА»

Дніпропетровськ – 2009

Методичні рекомендації до підготовки й написання курсової роботи з дисципліни «Макроекономіка» / Укладачі: О. В. Гончаренко, С. В. Васильєв.

ДДАУ – Дніпропетровськ, 2009 р. – 25 с.

Розглядається комплекс методичних питань, пов`язаних з виконанням курсової роботи з дисципліни «Макроекономіка». Надаються рекомендації щодо вибору теми, складання плану, відбору і вивчення літературних першоджерел, фактичного матеріалу, підготовки й написання тексту, оформлення курсової роботи.

Укладачі: кандидат економічних наук, доцент О. В. Гончаренко

кандидат економічних наук, доцент С. В. Васильєв

Рецензенти : доктор економічних наук, професор В. Я. Плаксієнко

кандидат економічних наук, професор Н. Г. Ревенко

Затверджено на засіданні кафедри економічної теорії та економіки сільського господарства, протокол №12 від 04 червня 2009 р.

Схвалено науково-методичною радою факультету менеджменту і маркетингу ННІЕ, протокол № 1 від “ 31 ” серпня 2009 р.

Передмова

Серед різних форм самостійної роботи студента з вивчення макроекономіки чільне місце належить виконанню курсової роботи, рівень підготовки якої значною мірою свідчить про ступінь засвоєння студентом здобутих знань і практичних навичок.

Основна мета виконання курсової роботи – глибоко і творчо вивчити одне з актуальних питань макроекономічної теорії, оволодіти методами наукового дослідження сучасних явищ економічного життя суспільства і на підставі цього зробити правильні, науково обґрунтовані теоретичні і практичні висновки.

Самостійне виконання курсової роботи з макроекономіки розвиває й вдосконалює у студента такі навички та вміння:

– визначати мету, основні завдання, предмет і об’єкт дослідження;

– здійснювати пошук і підбір необхідного інформаційного матеріалу;

– критично аналізувати першоджерела: монографічну літературу, матеріали періодичних видань;

– логічно обґрунтовувати і доказово відстоювати положення і висновки, що висуваються, розробляти практичні пропозиції, що спираються на результати аналізу стану і динаміки досліджуваного об’єкта;

– правильно оформлювати матеріал курсової роботи;

– публічно захищати підготовлену роботу (робити наукові повідомлення, відповідати на запитання, захищати свою точку зору тощо).

Укладачі методичної розробки мали за мету допомогти студентам у написанні та оформленні курсової роботи. Особливо, на наш погляд, цієї допомоги потребують студенти, що обрали заочну форму навчання.

1. Мета та етапи виконання роботи

Метою курсової роботи є поглиблення і закріплення студентами теоретичних знань з макроекономіки та набуття вмінь пов’язувати свої знання з практикою. Виконання курсової роботи надає студентові можливість навчитися самостійно використовувати й узагальнювати теоретичні положення та інформаційні матеріали, формулювати власні погляди стосовно невирішених проблем та обґрунтувати висновки і пропозиції, спрямовані на їх вирішення.

Вимоги до змісту курсової роботи

Курсова робота, як самостійне дослідження за обраною темою, повинна відповідати певним вимогам.

1. Актуальність теми. Актуальність у перекладі з латинської мови означає важливість, практичну значущість проблеми, яка розглядається. Курсова робота може претендувати на той чи інший ступінь актуальності тільки тоді, коли її тема відповідає сучасним потребам розвитку економічної науки, а питання, що розкриваються в роботі, сприяють правильному розумінню макроекономічних проблем та практики господарювання.

2. Достатній теоретичний рівень. Студент повинен розкрити обрану тему курсової роботи з урахуванням сучасного рівня розвитку економіки та методів і моделей економічної політики, що використовуються в державному регулюванні. Крім того, студент повинен достатньо повно розкрити основні поняття і терміни, що стосуються проблеми курсової роботи, включити у зміст матеріалу тільки об’єктивні факти та реальні практичні приклади.

3. Дослідницький характер. У курсовій роботі повинні бути присутні такі елементи дослідження:

– вивчення достатньої кількості опублікованих джерел (книг, журнальних статей та інших розробок) вітчизняних і зарубіжних авторів, законодавчих і нормативних актів, статистичних матеріалів тощо;

– систематизація та аналіз різних думок і підходів, формування власної точки зору на проблему, що досліджується;

– економічний аналіз темпів, тенденцій, пропорцій та структури досліджуваного об’єкта та економіки в цілому;

– з’ясування закономірностей зміни економічних показників у динаміці;

– аналіз впливу окремих факторів, які визначають зміну показників у перспективі;

– порівняння теоретичних поглядів різних вчених і практичної діяльності вітчизняних і зарубіжних суб’єктів економіки;

– формування висновків і рекомендацій.

4. Грамотність оформлення. Це важлива вимога до курсової роботи, що підвищує її якість. Робота повинна мати чітке, послідовне викладення матеріалу, бути правильно оформленою. У ній не повинно бути граматичних (орфографічних і стилістичних) помилок. Необхідно дотримуватись правил цитування та оформлення посилань на використані літературні джерела. Виконання цих вимог допоможе студенту в оформленні наукових праць, що може знадобитись йому у подальшій практичній діяльності.