Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛПЗ Патологоанатомічний розтин.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
292.86 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

В.В.Сентюрін, е.В.Єсіна, в.В.Слесаренко методичні рекомендації до лабораторно-практичних занять з патологоанатомічного розтину та судової ветеринарної медицини Дніпропетровськ - 2005

Методичні рекомендації до лабораторно-практичних занять з патологоанатомічного розтину та судової ветеринарної медицини / Дніпропетр.держ.аграрн.ун-т. – Дніпропетровськ, 2005. – 41с.

Патологоанатомічний розтин – невід’ємна частина комплексу діагностичних заходів в кожному випадку загибелі або вимушеного забою тварин. В даних рекомендаціях представлені мета, види, методи та методики розтину тварин, вимоги до місць розтину та правила безпеки при проведенні розтину, правила транспортування, утилізації трупів та відбору патологічного матеріалу для спеціальних (лабораторних) досліджень. В методичних рекомендаціях наведені також питання, які стосуються особливостей судово-ветеринарного розтину, правил призначення та оформлення документації такого розтину, а також приведені описання патологоанатомічних змін в органах і тканинах тварин, загиблих від причин, які потребують судового розслідування.

Методичні рекомендації підготовлені для студентів і магістрів факультету ветеринарної медицини.

Укладачі: В.В.Сентюрін, Е.В.Єсіна, доценти, кандидати ветеринарних наук, В.В.Слесаренко, асистент

Рецензент: Сухін В.М., кандидат вет. наук, доцент

Методичні рекомендації розглянуто і схвалено на засіданні кафедри нормальної і патологічної анатомії

Протокол № 6 від 16 лютого 2005 року.

Методичні рекомендації розглянуто і схвалено до друку науково-методичною радою факультету ветеринарної медицини ДДАУ

Протокол № 4 від 22 лютого 2005 року.

©, Сентюрін В.В., Єсіна Е.В., Слесаренко В.В., 2005 р.

Патологоанатомічний розтин

Патологоанатомічний розтин – всебічне дослідження загиблої або вимушено забитої тварини з метою підтвердження прижиттєвого або встановлення заключного діагнозу, визначення морфологічних змін в органах і тканинах та причин смерті організму.

При виникненні хвороб вирішального значення набуває сучасна і точна діагностика, на основі якої здійснюється цілеспрямовані лікувально-профілактичні міроприємства по оздоровленню тварин. Патологоанатомічний розтин загиблих або вимушено забитих тварин – один з обов’язкових методів діагностики інфекційних, інвазійних та незаразних захворювань.

В теоритичному відношенні всебічне патологоанатомічне дослідження трупів тварин збагачує ветеринарну науку новими даними про причини хвороби, дає можливість зробити оцінку морфологічних змін всіх органів і систем, сприяє розвитку матеріалістичних уявлень про етіологію, патогенез та суттєвість хвороб людини та тварин.

Розтин має комплексний характер: при його проведенні враховують анамнестичні дані, епізоотологію, клінічні ознаки, знайомляться з історією хвороби при її наявності. Якщо патологоанатомічних даних недостатньо для встановлення заключного діагнозу, проводять додаткові (лабораторні) дослідження: патогістологічні, бактеріологічні, вірусологічні, токсикологічні, біохімічні та ін. Заключний діагноз встановлюють на підставі всіх досліджень з обов’язковим врахуванням знайдених патологоанатомічних змін.

Розтин трупів тварин проводять як можна раніше після загибелі (трупний розклад зглажує прижиттєві зміни) і як можна повніше, щоб врахувати всі зміни в органах і тканинах і максимально точно встановити діагноз.