Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальний посібник.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
2.53 Mб
Скачать

8.3. Найважливіші прийоми аналізу рядів динаміки

Ряди динаміки й обчислювальні на їхній основі показники служать вихідною базою статистичної характеристики розвитку суспільних явищ у часі. Вони використовуються для виявлення основного напрямку розвитку, для виміру сезонних коливань і характеристики деяких інших особливостей процесів громадського життя. Рішення цих завдань у ряді випадків вимагає застосування спеціальних прийомів обробки й аналізу інформації.

Одна з найважливіших задач статистичної характеристики динаміки суспільних явищ полягає в тому, щоб встановити основну тенденцію розвитку, тобто основний напрямок розвитку явища.

Одним рядам притаманна тенденція до зростання, іншим — до зниження рівнів. Зростання чи зниження рівнів динамічного ряду, у свою чергу, відбувається по-різному: рівномірно, прискорено чи уповільнено. Нерідко ряди динаміки через коливання рівнів не виявляють чітко вираженої тенденції.

Щоб виявити й схарактеризувати основну тенденцію, застосо­вують різні способи згладжування та аналітичного вирівнювання динамічних рядів.

Суть згладжування полягає в укрупненні інтервалів часу та заміні первинного ряду рядом середніх по інтервалах.

Прикладом можуть служити наступні дані про вивантаження вагонів (табл. 8.3.1).

1. Спосіб укрупнення інтервалів.

Очевидно, що в окремі місяці вивантаження вагонів зменшувалося в порівнянні з раніше досягнутим рівнем. У той же час, підрахувавши на основі вихідних даних кількість вивантажених вагонів за кожен квартал року, одержимо новий ряд динаміки (табл. 8.3.2).

Вивантаження вагонів за відділенням залізниці (тис. Ум. Ваг.)

Таблиця 8.3.1

Місяці

Вивантажено

Місяці

Вивантажено

Січень

40,4

Липень

40,8

Лютий

36,3

Серпень

44,8

Березень

40,6

Вересень

49,4

Квітень

38,0

Жовтень

48,9

Травень

42,2

Листопад

46,4

Червень

48,5

Грудень

40,2

Вивантаження вагонів за відділенням залізниці (тис. Ум. Ваг.)

Таблиця 8.3.2

Квартали

Вивантажено

І

117,8

II

128,7

III

135,0

IV

135,5

Разом

517,0

Цей новий ряд динаміки чітко показує, що обсяг вивантаження вагонів поступово збільшується, чого не можна було сказати на основі місячних даних. Виробниче укрупнення інтервалів дозволило, таким чином, виявити в даному конкретному випадку основний напрямок у зміні рівня ряду динаміки.

Основна тенденція розвитку явища може бути також охарактеризована, якщо розрахувати середні показники за укрупнені інтервали (табл. 8.3.3).

Середньомісячне вивантаження вагонів за відділенням залізниці (тис. Ум. Ваг.)

Таблиця 8.3.3

Квартали

Вивантажено

І

29,45

II

32,175

III

33,75

IV

33,875