Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальний посібник до написання ВДР.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
1.66 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Національний університет кораблебудування

імені адмірала Макарова

Воробйова І.А., Приходько Н.В., Руденко Р.В., Ангелова В.М.

Навчальний посібник до написання випускних робіт зі спеціальності «фінанси і кредит»

Миколаїв, 2011

УДК 336.71 (075)

Воробйова І.А., Приходько Н.В., Руденко Р.В., Ангелова В.М. Навчальний посібник до написання випускних робіт зі спеціальності «Фінанси і кредит»). — Миколаїв: НУК, 2011. — 132 с.

Кафедра фінансів

В навчальному посібнику розглянуті основні вимоги і теоретичні відомості щодо написання випускної дипломної роботи бакалаврів зі спеціальності «Фінанси і кредит», викладені основні методологічні підходи до написання всіх розділів роботи.

Посібник призначений для студентів спеціальності «Фінанси і кредит» освітньо-професійного рівня «бакалавр».

Рецензент: д.е.н., професор Парсяк В.Н.

© Національний університет кораблебудування

ВСТУП

Написання випускної дипломної роботи завершує підготовку студентів НУК освітньо-професійного рівня «бакалавр» та грає важливу роль в їхньому формуванні як фахівців з фінансів, здатних вирішувати практичні задачі в області фінансової та економічної діяльності підприємств різноманітних організаційних форм, напрямків і форм власності.

Даний навчально-методичний посібник призначений для студентів очного і заочного відділення для отримання ступеню бакалавра з фінансів, керівників, консультантів випускних робіт, крім того може бути використаний в системі післядипломної підготовки фахівців з фінансів.

Посібник містить зміст та структуру типової випускної роботи з проблем управління фінансовим станом будь-якого підприємства. Структура викладення навчального посібника відповідає загальним вимогам щодо написання дипломних робіт спеціальності «Фінанси та кредит» [7].

В посібнику викладено зміст та методику розрахунків теоретичного, аналітичного та проектного розділів випускної роботи.

Розділ 1. Загальні вимоги до написання випускної роботи

    1. Структура та вимоги до написання випускної роботи освітнього рівня «бакалавр»

Складовими елементами випускної роботи є:

вступ;

перший розділ – теоретична частина;

другий розділ – аналітична частина;

третій розділ – проектна частина;

четвертий розділ - питання охорони праці та безпеки життєдіяльності

п’ятий – охорони навколишнього середовища;

висновок;

список використаної літератури;

додатки (окремі таблиці, графіки, схеми, тощо).

Обсяг роботи встановлюється в межах 60-70 сторінок друкованого тексту формату А4. При цьому додатки в зазначений обсяг не включаються. Текст випускної роботи друкується через 1,5 інтервали. У цілому оформлення випускної роботи виконується відповідно до вимог стандарту інженерно-економічного факультету НУК щодо написання курсових та дипломних робіт [ ].

Обсяг «Вступу» повинен складати від 2-х до 5-ти сторінок. В ньому обґрунтовується актуальність теми, наукова і практична значимість виконаних досліджень.

Крім того, «Вступ» повинен містити стислий перелік науковців та дослідників даної проблеми, мету, завдання, предмет та об’єкт дослідження, коротку анотацію всіх основних розділів дипломної роботи, відомості про практичне значення і впровадження результатів роботи, інформаційну і методичну бази та використані методи дослідження.

В теоретичному розділі випускної роботи студентом розглядається економічна сутність предмету дослідження. На підставі глибокого вивчення літературних джерел (монографій, наукових статей, доповідей) у даному розділі чітко формулюється точка зору студента з досліджуваних питань, дається визначення понять, термінів, фінансових та економічних категорій, що є предметом подальшого дослідження. Особлива увага повинна бути приділена критичному огляду літератури по розглянутому питанню.

За обсягом ця частина складає до 15–20 сторінок тексту.

Завершенням розділу повинно бути надання методики фінансового аналізу, який буде проведений в аналітичному розділі роботи.

Другий, аналітичний розділ випускної роботи є базовим і займає приблизно 25−30 сторінок. Тут приводиться коротка техніко-економічна характеристика базового підприємства і здійснюється аналіз його фінансового стану та інших досліджуваних сторін діяльності відповідно до методики, викладеної в теоретичному розділі випускної роботи.

При виконанні даного розділу використовуються різні прийоми фінансово-економічного аналізу. З їхньою допомогою характеризуєть­ся стан досліджуваного об'єкту, динаміка його розвитку та інші питання.

В третьому (проектному) розділі розробляється і обґрунтовується комплекс фінансово-економічних і організаційних заходів, спрямованих на усунення виявлених під час аналізу недоліків та вирішення визначених проблем. Обґрунтування здійснюється як з теоретичної точки зору, так і шляхом розрахунків кількісних змін показників, що характеризують фінансово-економічні результати.

За обсягом третій розділ роботи складатиме 15- 20 сторінок.

Окремим розділом випускної роботи є питання охорони праці., які виконуюся за завданнями кафедри екології.

Загальний висновок до роботи є дуже важливою її складовою частиною. По суті, він являє собою концентровану характеристику роботи в цілому , тому в подальшому може бути основою доповіді студента при захисті випускної роботи.

Висновок повинен у логічній послідовності констатувати актуальність обраної теми роботи, визначити сучасний рівень її вирішення, коло досліджуваних проблем. Далі повинні бути висвітлені всі головні результати проведеного аналізу, виявлені недоліки та проблеми, а також запропоновані в проектній частині роботи шляхи їх вирішення та розроблені прогнози.

Завершується висновок обґрунтуванням доцільності та практичної значимості запропонованих заходів.

У висновку можна вказати перспективи подальшого розвитку робіт у досліджуваній області або рішення даного питання.

За обсягом цей розділ складає від 3-х до 5 сторінок тексту.