Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція №4_AutoCad.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
393.73 Кб
Скачать
  1. Системи автоматизованого проектування сапр

САПР – являє собою організаційно-технічну систему, що складається із комплексу засобів автоматизації проектування, пов’язану з підрозділами проектної організації і таку, що виконує автоматизоване проектування.

В контексті професійної діяльності майбутнього ресторатора найбільш цікавими є системи автоматизованого проектування (САПР), що засновані на останніх досягненнях індустрії комп’ютерної техніки. Використання комп’ютера в конструкторській діяльності значно полегшує підготовку конструкторських та інших графічних документів, звільняючи конструктора від виконання рутинних і трудомістких графічних операцій, скорочує термін виготовлення документів і покращує їх якість. При автоматизованому виконанні креслення створюється електронний еквівалент креслення, а замість паперу і креслярських інструментів використовується екран дисплея, клавіатура і маніпулятор „миша”.

На рис.2 подано поділ систем автоматизованого проектування (САПР) залежно від іх функціонального призначення.

Рис. 2. Класифікація САПР

До машинобудівних відносяться такі прикладні пакети, як Mechanical Desktop, Solid Works, Autodesk Invertor, КОМПАС, до архітектурно-будівельних – ArchiCAD, Autodesk Architectural Desktop R2, Allplan, до дизайнерсько-анімаційних – СоrelDraw, Adobe Illustrator, 3D Studio, до універсальних можна зарахувати AutoCAD, DenebaCAD, Actrix Technical та ін.

Система AUTOCAD призначена для роботи з геометричними описами об’єктів. Так, наприклад, відрізок описується двома точками, круг – центром і радіусом, дуга – центром, радіусом і центральним кутом тощо. Це забезпечує компактне представлення креслень.

Всі графічні об’єкти в AUTOCAD формуються із окремих графічних примітивів. Графічний примітив – неподільний геометричний елемент, який може бути побудований за допомогою однієї команди, назва якої збігається з назвою графічного примітиву. Наприклад, відрізок (line) будується командою Line. AUTOCAD містить широкий клас графічних примітивів: Точка (Point), Відрізок (Line), Пряма (Xline), Фігура (Solid), Дуга (Arc), Круг (Circle), Полілінія (Pline), Сплайн (Spline), Багатокутник (Polygon), Кільце (Donut), Еліпс (Ellipse), Штриховка (Hatch), Розмір (Dimension), Текст (Text) і т.д. Будь-яке креслення може бути побудоване з використанням вказаних примітивів. Примітиви мають певні властивості: колір, тип лінії, належність певному шару.

Під шаром розуміють об’єктний простір, який може бути відключений, і, таким чином, об’єкти, які належать шару, стають невидимими. Це зручно при виконанні складних креслень, або кількох варіантів окремих деталей чи вузлів. Можна розглядати варіанти виробу, включаючи або відключаючи відповідні шари.

В системі AUTOCAD відстань між крапками на кресленні вимірюється в умовних одиницях, що дозволяє конструктору працювати в масштабі 1:1. Відповідність між умовними одиницями системи AUTOCAD і конкретним форматом креслення здійснюється при виведення креслення на принтер або плотер. Координати точок X,Y,Z AUTOCAD зберігає у внутрішній системі координат, яку називають світовою (WCS – World Coordinate System). Вона визначена таким чином, що вісь OX направлена зліва направо, вісь OY – знизу вгору, вісь OZ – перпендикулярно екрану монітора в бік користувача. В лівому нижньому куті робочого вікна AUTOCAD відображено спеціальний символ – піктограму WCS. Для зручності роботи використовується система координат користувача UCS (User Coordinate System), яка може бути зміщена і повернута під довільним кутом по відношенню до WCS.

Створене в AUTOCAD креслення є файлом, який містить інформацію про креслення в закодованому вигляді. Цей файл можна зберігати в комп’ютері на жорсткому диску або на дискеті, компакт-диску, ZIP- чи магнітооптичному диску і може в будь-який момент бути відкритий для редагування, копіювання або виведення на принтер або плотер.

Для запуску системи AUTOCAD слід виконати команди: Пуск-Все программы-AutoCAD 2009-AutoCAD 2009. При завантаженні системи з’явиться запрошувальне вікно, в якому слід обрати необхідний робочий простір: 3D моделирование або Классический AutoCAD. Інтерфейс програми AutoCAD подано на рисунку 3.

Рисунок 3 Робоче вікно програми AutoCAD

Вгорі під рядком заголовку AutoCAD 2007 розміщено рядок меню, нижче якого – дві палітри інструментів: стандартна (Standard Toolbar) та палітра властивостей об’єкта (Object Properties).

Вікно або робоча площа

Рисунок 4.

Внизу розміщена рядок стану, в якому відображаються поточні установки і режими креслення, над нею – командний рядок (як правило 3 рядки). Зліва розміщені палітри інструментів для виклику команд, які створюють і редагують графічні об’єкти – перша палітра містить у собі інструменти для створення креслення, а друга – палітра інструментів редагування (модифікації). В середній частині представлена головна зона, в якій відображаються всі геометричні побудови, - вікно креслення або робоча область (Рисунок 4).

Спадні меню AUTOCAD (розглядаються самостійно або впроцесі виконання практичних робіт).

Палітри інструментів AUTOCAD.

У робочому вікні програми за замовчанням міститься чотири панелі інструментів: стандартна, властивостей об’єкту, креслення та модифікації (редагування). В процесі креслення за необхідністю можна викликати інші панелі шляхом вибору з контекстного меню, що викликається натискуванням правої кнопки миші в межах будь-якої палітри.

Рисунок 5. Призначення інструментів креслення та редагування

Рядок стану.

На рядку стану розташовані перемикачі режимів креслення:

Шаг – вмикає та вимикає режим покрокового пересування графічного курсора по вузлах сітки. Параметри зміни кроку та кута прив’язки відносно сітки викликаються викликом контекстного меню на кнопці-піктограмі.

Сітка – вмикає і вимикає сітку креслення. При включеній прив’язці до сітки полегшується процес створення точних геометричних об’єктів. Можна змінювати крок сітки, відключати її видимість при включеній прив’язці до неї, при цьому сама сітка при друці чи експортуванні у файл залишається невидимою. Для зміни кроку кроку сітки відносно Х і У використовується друга половина діалогового вікна, яке викликається через контекстне меню кнопки-піктограми.

Орто – вмикає та вимикає ортогональний режим креслення. Він передбачає завдання тільки тих точок, які належать прямій, що проходить попередньо вказану точку і паралельна осям Х і У поточної системи координат.

МОДЕЛЬ – вмикає і вимикає режим відображення розмітки моделі.

(Інші вкладники розглянути самостійно)

Командний рядок.

Командний рядок складається з трьох рядків. Його розміри та положення можна змінити за допомогою миші. Для цього слід натиснути лівою кнопкою миші на верхню частину панелі командного рядка, який при цьому зафарбується у чорний колір, пересунути мишу на кілька позицій доверху та відпустити ліву кнопку. Для перегляду командного рядка можна використовувати горизонтальні та вертикальні смуги прокрутки.

Переглянути список виконаних команд можна, викликавши спеціальне тестове вікно з меню Вид-Отображение-Текстовое окно або натиснувши клавішу F2.

Креслення простих геометричних фігур

Графічні примітиви можна створювати декількома способами:

  1. Набрати с клавіатури необхідну команду;

  2. Вибрати в спадному меню Черчение;

  3. Вибрати на палітрі інструментів креслення.

Розглянемо алгоритм креслення графічних примітивів на прикладі креслення крапки і відрізку.

  • ТОЧКА (POINT)

Задається введенням координат або позиціюванням курсору. Найпростіший спосіб – натиснути дану кнопку на палітрі креслення та зафіксувати точку на робочому полі натисненням лівої кнопки миші. В такому режимі проставляється необхідна кількість точок. Для виходу з режиму використовується клавіша ESC. Можна також набрати дану команду с клавіатури у командному рядку:

точка

У відповідь система видасть:

Текущие режимы точек: PDMODE=0 PDSIZE=0.0000

Укажите точку:

Слід ввести координати, наприклад:

Укажите точку: 10,10

Точка з’явиться у вікні креслення. Змінна PDMODE задає тип точки, а PDSIZE – її розмір. Виконати такі ж дії можна, викликавши діалогове вікно Отображение точек (Формат-Отображение точек…). Тип точки вибирається і списку піктограм, розмір можна змінити введенням нового значення з клавіатури в поле Размер точки, обравши перемикачем спосіб відображення: Относительно экрана или В абсолютних единицах.

  • ВІДРІЗОК (LINE)

Початкова та кінцева точки відрізка фіксуються натисненням лівої кнопки миші. Кінцева точка одночасно може бути і початковою для наступного сегмента. Для виходу з режиму використовується клавіша ESC. Можна також набрати дану команду с клавіатури у командному рядку:

отрезок

У відповідь система видасть:

Первая точка:

Укажите точку:

Слід ввести координати першої точки: 10,10.

Далі вводяться координати наступних точок:

Следующая точка или [отменить]: 30,20

Следующая точка или [отменить]: 35,50

Для завершення побудови можна натиснути клавішу Enter або скористатися ключами з (Закрыть) або (Отмeнить). Закрыть автоматично замикає проведені відрізки, а Отменить - відміняє проведення останнього відрізку.

Робота з іншими інструментами вивчається самостійно (за наступногю. схемою).

  • КОНСТРУКЦІЙНА ЛІНІЯ (CONSTRUCTION LINE)

Будує пряму лінію, проведену через усе вікно креслення, за замовченням – через дві задані точки).

Командний рядок: Прямая.

Ключі: Гор/Вер – створює лінії паралельно Х і У відповідно.

Після вибору ключа потрібно на запит Через точку: вказати точку, через яку має пройти лінія.

Уголбудує лінію під заданим кутом до Х.

Биссектбудує бісектрису кута (спочатку необхідно вказати точку вершини, а потім сторони кута).

Отступдозволяє будувати конструкційну лінію паралельно до вибраної при заданому зміщенні (спочатку задається зміщення, а потім вибираються лінія та точка, що вказує напрям зміщення.

Для побудови конструкційної лінії через дві задані точки можна виконати наступну команду:

Прямая

Укажите точку или [Гор/Вер/Угол/Биссект/Отступ]: 20,30

Через точку: 50,55

Через точку:

Луч (Ray)

Промінь є напівнескінченою конструкційною лінією, що задається двома точками, перша з яких є його початковою. Викликається зі спадного меню Черчение-Луч або набором командного рядка із запитами:

Через точку: - вказати початкову точку променя;

Через точку: - вказати точку, через яку пройде промінь.

  • ПОЛІЛІНІЯ (POLYLINE)

Полілінія – це зв’язана довільна послідовність лінійних і дугових сегментів, кожен з яких може мати власну ширину та на півширину.

Командний рядок: Полилиния.

Запити даного командного рядка є циклічними, вихід з кожного режиму циклу здійснюється клавішею ENTER.

Запити: Начальная точка – потребує вибору початкової точки.

І так далі.

Результати роботи сдати викладачу на перевірку у електронному або рукописному виді. Термін здачі і кількість балів вказані у графіку роботи.

Питання для самоперевірки:

  1. Що таке САПР?

  2. Назвіть складники САПР?

8