Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
49253.rtf
Скачиваний:
11
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
3.62 Mб
Скачать

Характерні риси республіканської форми державного правління

Основні критерії форми правління, порядок виборів президента

Парламентська республіка

Президентська республіка

„Змішана” республіка

Порядок формування уряду

Уряд формується парламентом на партійних засадах з числа представників партії (-ій), які мають більшість у парламенті

Уряд формується через призначення його членів президентом незалежно від партійного складу парламенту

Президент особисто пропонує склад уряду, який обов’язково має затверджуватися парламентом

Обсяг повноважень президента

Президент є главою держави, але виконує переважно представницькі функції

Президент одночасно є главою держави і главою уряду. Він цілковито володіє виконавчою владою

Президент займається питаннями оборони, національної безпеки, призначає прем’єра тощо

Наявність посади прем’єр-міністра

Посада наявна, причому глава уряду часто постає як перша керівна особа в державі

Як правило, ця посада відсутня

Посада наявна; прем’єр-міністр очолює виконавчу владу

Всенародне голосування

Президент обирається парламентом або колегіями, значну частину яких становлять члени парламенту та члени представницької влади областей, штатів, земель тощо.

Президент обирається на прямих і загальних виборах або особливою колегією виборців, членів якої обирає населення

Президент обирається всезагальним голосуванням

Державний устрій – спосіб організації адміністративно-територіальної, національно-територіальної єдності держави, особливості відносин між її складовими.

Історично склалися три форми державного устрою: унітарна держава, федерація, конфедерація.

Унітарна (лат. unitas – єдність, однорідний, що складає ціле) держава – це єдина держава, поділена на адміністративно-територіальні чи національно-територіальні одиниці, в якій верховна суверенна влада повністю зосереджена в центрі, а складові держави (області, департаменти, воєводства тощо) не мають ознак політичної самостійності, статусу державного утворення. У такій державі сформована єдина система вищих органів влади і управління, діє єдина конституція, єдина судова система і єдине громадянство. У багатьох унітарних державах (Італія, Португалія, Україна та ін.) існують автономії, які відрізняються від звичайних адміністративно-територіальних одиниць поділу ширшими повноваженнями. У них водночас із загально-державними законами з окремих питань діють регіональні закони, конституції тощо, якщо вони не суперечать законам держави загалом. Більшість західних розвинутих держав – унітарні (Франція, Швеція, Польща, Фінляндія та ін.). Унітарною є і держава Україна.

Федерація – союзна держава, до складу якої входять державні утворення – суб'єкти федерації. Принцип федералізму полягає у розмежуванні сфер компетенції федеральної, центральної влади та влади суб'єктів федерації. Цей принцип передбачає говіркість у прийнятті спільних рішень, рівне представництво в органах федеральної влади. Територія в політико-адміністративному відношенні не є єдиним цілим, а складається з суб'єктів федерацій. Суб'єкти федерації мають суверенітет, зберігають відносну самостійність. Основні ознаки федерації: єдина територія і збройні сили, спільні митниця, грошова і податкова системи, загальна конституція за наявності конституцій суб'єктів федерації, спільний уряд, єдине законодавство і громадянство (подвійне – для суб'єктів федерації). Проте суб'єкти федерації правомочні приймати законодавчі акти в межах своєї компетенції, створювати власну правову й судову систему. Федеральні закони мають безумовний пріоритет над регіональними. Однак суб'єкти федерації не можуть бути повністю незалежними у внутрішній і зовнішній політиці. Вони добровільно делегують центральним органам федерації частину своїх повноважень. До компетенції центральної влади в федерації належать питання розв'язання конфліктів між суб'єктами федерацій, оборони країни, зовнішньої політики фінансів, оподаткування, організації структур і діяльності вищих органів влади. У разі порушення федеральної конституції центральна влада вправі вжити щодо них примусових заходів. Суб'єкти федерації не володіють правом сецесії (виходу із федерального союзу). У світі 20 федеративних держав (штати – у США, Мексиці, Бразилії, Венесуелі, Австралії, Індії, Малайзії та ін.; землі – у Німеччині, Австрії; кантони і напівкантони – у Швейцарії; провінції – в Аргентині, Канаді).

Конфедерація (лат. confederatio – спілка, об'єднання) – союз суверенних держав, які зберігають незалежність і об'єднані для досягнення певних спільних цілей (переважно зовнішньополітичних, воєнних) для координації своїх дій. Принцип конфедералізму передбачає збереження повної юридичної та політичної самостійності держав – членів конфедерації, відсутність центральних органів влади, уніфікованого законодавства, єдиного громадянства, спільної податкової і судової систем. За конфедерації існує центральний керівний орган, якому надані точно визначені повноваження. Його рішення приймаються і здійснюються тільки за згодою всіх держав, що входять до складу конфедерації. Правовою основою конфедерації є союзний договір, тоді як для федерації – конституція. Кошти конфедерації складаються із внесків її суб'єктів. Члени конфедерації передають в компетенцію союзу вирішення обмеженої кількості питань, найчастіше – у сфері оборони, зовнішньої політики, транспорту, зв'язку. Це нетривка форма державного об'єднання. Вона передує виникненню федерації або розпаду на самостійні держави. Нині конфедерацій у світі не існує. У минулому конфедеративним був устрій у США (1776 – 1787 рр.), Швейцарії (до 1848 р.), Німецький союз (1815 – 1867 рр.). Щоправда, термін „конфедерація” вживається в назвах швейцарської і канадської держав, але це не змінює природи їх федерального устрою.

Таблиця 5

Порівняльна таблиця форм державного устрою

Ознаки

Унітарна держава

Федерація

Конфедерація

Конституція

Єдина

Суб’єкти приймають свої конституції на основі загальносоюзної

Кожен суб’єкт має власну конституцію, а підвалиною для утворення конституції є союзній договір

Вищі органи влади

Єдині

Двопалатний парламент

Центральна влада відсутня; є спеціальні спільні органи для координації дій у розв’язанні конкретних проблем

Громадянство

Єдине

Єдине (поряд з громадян-ством суб’єктів федерації)

Єдине громадянство відсутнє

Система права

Єдина

Єдина; суб’єкти федерації можуть мати свої підсистеми

Єдина система права відсутня

Судова влада

Єдина

Єдина; суб’єкти федерації можуть мати свої підсистеми

Самостійна судова система кожного суб’єкта

Територія

Єдина

Складається з територій суб’єктів федерації

Єдина територія відсутня

Валюта

Єдина

Єдина

Кожен суб’єкт має власну грошову одиницю

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]