Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВСТУП 2011.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
94.87 Кб
Скачать

Показники фінансової стійкості підприємства

№ з/п

Показники

Нормат. значен.

2008 р.

2009 р.

2010 р.

Відхилення 2010 р. до 2008 р., +/–

Методика розрахунку показників

Коефіцієнт автономії

>0,5

0,05

0,05

Коефіцієнт фінансової залежності

<0,5

21,03

21,03

Коефіцієнт концентрації залученого капіталу

<0,5

1

1

0,95

−0,05

Коефіцієнт співвідношення залученого і власного капіталу

<0,1

0

0

20,03

20,03

Коефіцієнт забезпечення власними коштами

>0,1

0

0

-0,09

−0,09

6

Коефіцієнт фінансової стабільності

>1

0

0

0,05

−0,05

З даних таблиці можна зробити наступні висновки, що деякі показники фінансової стійкості на протязі останніх трьох років збільшились,а деякі – зменшились, що є більш-менш позитивним явищем для економічного стану підприємства.

Коефіцієнт автономії визначається як відношення загальної суми власних

коштів до підсумку балансу. Тому чим більше значення коефіцієнта, тим менша залежність підприємства від зовнішніх джерел фінансування. Оскільки, він є меншим за нормативне значення але присутнє невелике збільшення за останні три роки – 0,05 це значить, що підприємство помалу може обходитись без зовнішніх джерел фінансування.

Коефіцієнт фінансової залежності є оберненим показником до коефіцієнта автономії, що показує, яка сума загальної вартості майна підприємства припадає на 1 грн. власних коштів. За нормативним значенням, збільшення коефіцієнта протягом років – 21,03 є негативним явищем тому, що збільшилася вартість майна підприємства порівняно з власними коштами.

Коефіцієнт концентрації залученого капіталу протягом трьох років зменшився на 0,05. Згідно з нормативним значенням, який він перевищує, його зменшення є позитивним явищем, оскільки частка залученого капіталу зменшується, а власного збільшується, що дає змогу отримувати дохід підприємству.

Узагальнюючим висновком по цьому пункту можна зробити наступний, що організаційна діяльність підприємства зосереджена у руках начальника ПП, який здійснює контроль та нагляд за діяльністю підприємства та персоналом через його помічників – це старший інспектор відділу кадрів, головний бухгалтер, головний інженер та механік, які безпосередньо беруть участь у тому чи іншому виді діяльності на підприємстві і мають контроль над всіма робітниками. Всі накази йому допомагає оформлювати секретар друкар.

Економічний стан ПП «Ініта-Інвест» в 2010 році порівняно з 2008 роком зменшився, оскільки, підприємство використовувало виробничий потенціал не раціонально, яке призвело до зменшення усіх показників виробничого потенціалу, що було спричинене економічною кризою в цей період. Обсяги продукції скоротилися на 32,4%, що в свою чергу призвело до зменшення доходу на 4,6% та до збільшення великих збитків – 205,6%. Тому, діяльність підприємства на даний момент є економічно не вигідним і слід провести ряд заходів для покращення економічного стану даного підприємства.

А також ми розраховували економічні перспективи розвитку ПП «Ініта-Інвест», тому можна зробити наступні висновки, що всі показники ліквідності менші за нормативне значення, крім коефіцієнта швидкості ліквідності − це є позитивним явищем для даного підприємства, оскільки ці показники показують ту чи іншу залежність підприємства від зовнішніх чинників. Наприклад, загальний коефіцієнт покриття, розрахований за даними під­приємства, діяльність якого аналізується, зменшився за ра­хунок зменшення дебіторської заборгованості та матеріальних за­пасів у межах необхідної потреби.

РОЗДІЛ 2