Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Власний капітал підприємства.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
559.1 Кб
Скачать

Вступ

У сучасних умовах соціально-економічного розвитку України важливим фактором подальшого розвитку будь-якого підприємства є потік фінансових ресурсів.

Актуальність обраної теми курсової роботи не підлягає сумніву. Від наявності чи відсутності необхідних власних фінансових ресурсів залежить у кінцевому результаті можливість функціонування підприємства, його конкурентоспроможність та фінансовий стан.А зараз детальніше про основні поняття такі як «зобов'язання» та «власний капітал».

Власний капітал – це частина в активах підприємства, що залишається після вирахування його зобов’язань.

Зобов'язання - вимоги, які пред'являються на активи підприємства кредиторами, або іншими словами, нерегульована заборгованість підприємства.

Аналіз власного капіталу та зобов'язань, його планування є необхідним процесом для виявлення дійсного фінансового положення підприємства. Окрім цього, важливе завдання кожного підприємства – виявлення можливих шляхів оптимізації джерел фінансових ресурсів, що, в свою чергу, дозволяє визначити найгарнішу стратегію діяльності підприємства та сприяє найбільш єфективному використанню фінансових ресурсів підприємства.

Метою курсової роботи є дослідження власного капіталу та зобов'язань підприємства та можливих методів його аналізу та планування.

Для досягнення поставленої мети були поставлені наступні завдання:

Розглянути теоретичні питання стосовно сутністі та складу власного капіталу та зобов'язань підприємства;

методів аналізу та планування капіталу і зобов'язань підприємства в сучасних умовах господарювання.

Проаналізувати власний капітал і зобов'язань обраного для аналізу підприємства та зробити необхідні висновки.

За допомогою сучасних методів провести планування загального обсягу і складу власного капіталу на прикладі конкретного аналізую чого підприємства, тобто в Житомирському державно-кооперативному проектно вишукувальному інституті «Житомирагропроект» який розташований в місті Житомирі за адресою: вул.Гоголівська, 4.

Для успішного вирішення поставлених завдань у курсовій роботі використовуються матеріали публікацій вітчизняних та закордоних авторів за такими галузями знань, як фінанси підприємств та організацій, державні фінанси та бюджетна система, фінансовий менеджмент, економіка підприємств, правознавство, бухгалтерський облік та аудит та ін.

Повний перелік використаних джерел наведен у бібліографічному списку наприкінці роботи.

 

 

 

Розділ 1. Підприємство як суб’єкт господарської діяльності та об’єкт планування і контролю

1.1 . Організаційна характеристика підприємства, органів його управління, планування і контролю

Житомирський державно-кооперативний проектно-вишукувальний інститут «Житомирагропроект» створений згідно з Наказом Держагропрому УРСР № 139 від 11.04.1986 року, зареєстрований Виконавчим комітетом Житомирської міської Ради 30.09.1993 року, номер запису про включення відомостей про юридичну особу до ЄДР 1 305 120 0000 001655. Інститут продовжує свою роботу відповідно до вимог Господарського кодексу України, Цивільного кодексу України, Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб -підприємців» та рішення Загальних зборів Учасників Інституту від 18 грудня 2006 року. Статут є єдиним установчим документом Інституту.

Учасниками Інституту є юридичні особи-

Учасник № 1 - Міністерство аграрної політики України, ідентифікаційний код -00011050; місцезнаходження: 01001, м. Київ, вул. Хрещатик. 24;

Учасник № 2 - Українське державно-кооперативне лроектно-вищукувальне і науково-дослідне об'єднання «УкрНДІагропроект», ідентифікаційний код -00726783, місцезнаходження: 03035, м. Київ, Солом'янська площа, 2;

Місцезнаходження та адреса Інституту: 10012, Житомирська область, м. Житомир, вул. Гоголівська, буд.4

Найменування Інституту:

Повне: ДЕРЖАВНО-КООПЕРАТИВНИЙ ПРОЕКТНО ВИШУКУВАЛЬНИЙ ІНСТИТУТ «ЖИТОМИРАГРОПРОЕКТ»

Інститут є юридичною особою. Права й обов'язки юридична набуває з дня державної реєстрації

Інститут має цивільні права й обов'язки, здійснює свою діяльність відповідно до Статуту, законодавства, рішень Уряду та Загальних зборів Інституту. Інститут може бути позивачем і відповідачем у суді. Господарському та Третейському судах. Зміни до Статуту Інституту набирають чинності із дня їх державної реєстрації.Інститут веде самостійний баланс, має розрахунковий, валютний та інші рахунки в банківських установах, печатку, штампи, бланк із своїм найменуванням, товарний знак.

Інститут має право продавати, передавати безоплатно, обмінювати, здавати в оренду юридичним й фізичним особам нерухоме майно, устаткування, транспортні засоби, інвентар та інші матеріальні цінності, використовувати й відчужувати їх іншим шляхом, якщо це не заборонено законодавством України, Статутом Інституту без змін державної частки та за рішенням Загальних зборів учасників.

Інститут має право випускати облігації та інші цінні папери. Умови запуску та порядок розміщення облігацій визначається в рішенні на їх випуск.

Інститут вправі створювати філії, відділення, інші відособлені підрозділи з правом відкриття поточних та розрахункових рахунків й затверджує Положення про них на Загальних зборах Учасників.

Інститут самостійно відповідає по своїх зобов'язаннях усім своїм майном.

Інститут має право представляти інтереси учасників Інституту перед органами державної влади та місцевого самоврядування, підприємствами, установами й організаціями всіх форм власності.

Інститут має право представляти економічні, виробничі, комерційні й інші інтереси членів трудового колективу в державних органах, комерційних та інших структурах.

Інститут сприяє захисту прав та інтересів членів трудового колективу в судах.

Господарському та Третейському судах України.

Інститут має право на недоторканість його ділової репутації, таємницю

кореспонденції, інформацію та інші особисті майнові права.

Інститут не несе відповідальності за зобов'язаннями юридичних осіб – учасників Інституту. Юридичні особи - учасники Інституту, не несуть відповідальності за зобов'язаннями Інституту.

Інститут не має права втручатись у виробничу й комерційну діяльність будь-кого з його учасників.

Інститут входить до складу Українського державно-кооперативного проектно-

вишукувального і науково-дослідного об'єднання «УкрНДІагропроект».

Мета і предмет діяльності інституту

Інститут створений з метою здійснення підприємницької діяльності для задоволення суспільних та особистих потреб учасників Інституту шляхом систематичного здійснення виробничої, торгівельної та іншої господарської діяльності, в порядку, передбаченому Статутом та законодавством.

Предметом діяльності Інституту є:

• розробка науково-технічної продукції та впровадження розробок у будівництво

об'єктів, споруд та інженерних мереж для різних галузей народного господарства;

• виконання науково-дослідних, дослідно-конструкторських робіт та розробка

нормативних документів;

• виконання інженерних вишукувань, агрохімічних досліджень грунту,

виготовлення тендерної документації для виробничих об'єктів, житлових

будинків, громадських споруд та інженерних мереж;

• підготовлення, за дорученням замовників, вихідних даних та завдань

проектування об'єктів, вибір й обстеження ділянок під будівництво, обмір існуючих будівель та споруд;

• проведення експертизи проектно-кошторисної документації, виконання

експериментальних робіт для будівництва; здійснення авторського нагляду за будівництвом, надання технічної допомоги замовникам у процесі будівництва, освоєнні проектних потужностей та їх розвитку;

• видання та реалізація друкованої продукції з питань, пов'язаних із Статутними завданнями Інституту, реалізація продукції власного виробництва;

• розроблення та організація впровадження програмного забезпечення та надання інформаційно-обчислювальних послуг на договірній підставі;

• підготовлення та розроблення документів на право колективної та приватної власності на землю для садівництва, дачного та гаражного будівництва, створення селянського (фермерського) господарства, ведіння особистого підсобного господарства, будівництва для- обслуговування всього будинку і господарських будівель (присадибних ділянок);

• виконання функцій територіальної проектної організації ;

сільськогосподарському будівництві згідно з діючими нормативами;

• виконання проектних робіт з охорони навколишнього середовища, охорона

і раціональному використанню природних ресурсів та розроблення спеціальних розділів проектів по оцінці впливу на навколишнє середовище,

атмосфери, водних об'єктів і грунту від забруднення (геологічне, повітряне,

водне, мікроклімат, грунту, рослинний і тваринний світ);

• проведення інвентаризації викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря та паспортизація систем вентиляції і газоочисних установок;

• розроблення проектів нормативів гранично допустимих викидів (ГДВ) в атмосферу

від стаціонарних джерел та проектів граничнодопустимих скидів (ГДС) у водні

об'єкти зі зворотними водами;

• реалізація виробничої продукції та інших матеріальних ресурсів за діючими цінами, в тому числі за договірними та комерційними, через оптову та роздрібну торгівлю як по безготівковому рахунку так і за готівку;

• ведення торгівлі різноманітними матеріально-технічними ресурсами, в тому числі й продуктами харчування, через власні й орендовані бази та магазини, проведення торгівельно-закупівельних операцій й надання посередницьких послуг;

• участь та проведення виставок, ярмарків, аукціонів, у тому числі міжнародних;

• участь у виконанні заходів, передбачених Радою директорів об'єднання з

питань матеріально-технічного постачання, капітального будівництва, питань

фінансової дисципліни, загальної для інститутів об'єднання;

• вивчення й узагальнення передового досвіду проектування та будівництва,

ознайомлення громадськості з діяльністю Інституту;

• організація курсів підготовки, перепідготовки кадрів, підвищення кваліфікації;

• здавання в оренду власного майна (об'єктів нерухомості та засобів виробництва);

• Інститут може здійснювати іншу, не заборонену законодавством України,

діяльність спрямовану на досаїнєная його мети.

Окремі види діяльності, відповідно до законодавства України підлягають

ліцензуванню. Інститут здійснює після одержання в установленому порядку

спеціальних дозволів.

4 Інститут має право самостійно здійснювати зовнішньо-економічну діяльність в будь-якій сфері, пов'язаній з предметом його діяльності. При здійсненні

Зовнішньо-економічної діяльності Інститут користується повним обсягом прав

суб'єкта зовнішньо-економічної діяльності, відповідно до законодавства України,

Статутний капітал Інституту складається з вартості майнових внесків його

учасників і становить 1893000 гривень (Один мільйон вісімсот дев'яносто три тисячі гривень);

Відповідно до Акту Фонду державного майна України від 18 квітня 2006 року, затвердженого наказом ФДМУ від 04.08.06 № 2-АК частка держави в Статутному капіталі.Капіталі Інституту становить 173791%, що дорівнює 328986 (Триста двадцять вісім тисяч дев'ятсот вісімдесят шість гривень).

Решта, 82,6209%, що дорівнює 1564014 грн. (Один мільйон п'ятсот шістдесят чотири тисячі чотирнадцять гривень) Статутного капіталу належить недержавним засновникам.

Розмір Статутного капіталу, за рішенням Загальних зборів учасників, може

бути змінений шляхом його збільшення або зменшення.

Рішення про зміну розміру Статутного капіталу набирає чинності з моменту

внесення цих змін до Єдиного державного реєстру.

Статутний капітал поділено між учасниками на такі частки (рішення Загальних зборів учасників Інституту - протокол № 2 від 18 грудня 2006 р.):

Учасник № 1 - Міністерство аграрної політики України - 328986 грн. (Триста двадцять вісім тисяч дев'ятсот вісімдесят шість гривень), що становить 173791% загального розміру Статутного капіталу;

- Учасник № 2 - об'єднання «УкрНДІагропроект» 1564014 грн. (Один мільйон п'ятсот шістдесят чотири тисячі чотирнадцять гривень), що становить 82,6209% загального розміру Статутного капіталу.

Статутний капітал може поповнюватись за рахунок прибутку від господарської діяльності Інституту, прийняття нових учасників, а також за рахунок додаткових внесків учасників. Додаткові внески учасників впливають на розмір частки кожного з учасників Інституту, якщо інше, не буде прийнято на Загальних зборах.

Права і обов’язки інституту та його учасників.

Права Інституту

• самостійно планує свою діяльність, визначає стратегію та основні напрямки свого розвитку відповідно до науково-технічних прогнозів та пріоритетів, кон'юнктури ринку продукції, товарів, робіт, послуг та економічної ситуації;

• реалізує свою продукцію, послуги, залишки від виробництва за цінами,

що формуються відповідно до умов економічної діяльності;

• має право на відчуження належного йому майна, випуск цінних паперів та

реалізацію їх юридичним особам і громадянам України та інших держав у

відповідності до законодавства.

• має право на придбання необхідних матеріальних ресурсів, цінних паперів

юридичних осіб України та інших держав, випускати, реалізовувати та купувати цінні папери відповідно до законодавства України.

• Інститут самостійно встановлює форми та системи оплати праці, розмір заробітної плати, а також інших видів винагороди працівників.

Інститут створений з метою здійснення підприємницької діяльності для задоволення суспільних та особистих потреб учасників Інституту шляхом систематичного здійснення виробничої, торгівельної та іншої господарської діяльності, в порядку передбаченому Статутом та законодавством.

Предметом діяльності Інституту є:

• розробка науково-технічної продукції та впровадження розробок у будівництво об'єктів, споруд та інженерних мереж для різних галузей народного господарства;

• виконання науково-дослідних, дослідно-конструкторських робіт та розробка

нормативних документів;

• виконання інженерних вишукувань, агрохімічних досліджень грунту,

виготовлення тендерної документації для виробничих об'єктів .житлових

будинків, громадських споруд та інженерних мереж;

• підготовлення, за дорученням замовників, вихідних даних та завдай

проектування об'єктів, вибір й обстеження ділянок під будівництво, обмір існуючих будівель та споруд;

• проведення експертизи проектно-кошторисної документації, виконання

експериментальних робіт для будівництва; здійснення авторського нагляду за будівництвом, надання технічної допомоги замовникам у процесі будівництва, освоєнні проектних потужностей та їх розвитку;

• видання та реалізація друкованої продукції з питань, пов'язаних із Статутними завданнями Інституту, реалізація продукції власного виробництва;

• розроблення та організація впровадження програмного забезпечення та надання інформаційно-обчислювальних послуг на договірній підставі;

• підготовлення та розроблення документів на право колективної та приватної власності на землю для садівництва, дачного та гаражного будівництва.

1.2. Аналіз і оцінка економічних показників господарської діяльності підприємства

У кожного підприємства є свої активи на балансі, а активи підприємства це майно в його матеріальній і нематеріальній формах, придбане підприємством за рахунок власних або залучених ресурсів, що перебувають у його розпорядженні та призначені для використання у фінансово-господарській діяльності з метою отримання прибутку. Залежно від строку та специфіки використання у виробничій діяльності підприємства активи поділяють на необоротні (фіксовані) та оборотні (поточні).[5]

Необоротні активи призначені для тривалого використання в процесі фінансово-господарської діяльності. До них відносять основні засоби, нематеріальні активи, довгострокові фінансові вкладення, а також незавершене будівництво, довгострокову дебіторську заборгованість.

До оборотних активів підприємства належать товарно-матеріальні запаси, дебіторська заборгованість, ліквідні цінні папери, грошові кошти тощо. Частина оборотних активів повністю використовується протягом одного виробничого циклу, а частина може залишатись невикористаною. Вартість використаних оборотних активів повністю переноситься на вартість виготовленої продукції, а активи поновлюються для забезпечення неперервності виробничого процесу.

У таблиці 1 наведена характеристика всіх активів інституту «Житомирагропроект», відображено в тисячах гривень, питому вагу за 2007, 2008, 2009 роки та відображено відхилення у відсотках та пунктів структури.

Таблиця 1

Характеристика майна підприємства за балансом

Показники

На 31.12.2007р.

На 31.12.2009р.

Відхилення

тис. грн.

питома

вага, %.

тис. грн.

питома

вага, %

+, -

%

пунк-

тів струк-тури

1

2

3

4

5

6

7

8

I.Необоротні активи

1637

42,2

1577

47,9

-60

-3.6

5,7

Нематеріальні активи

1

0,02

82

2,6

87

8100

2,58

Основні засоби

1345

34,7

1494

45,3

149

111

10,6

Відстрочені податкові активи

285

7,3

-

-

-285

-

-7,3

Інші необоротні активи

6

0,2

1

0,03

-5

-83.3

-0,17

II.Оборотні активи

2242

57,8

1714

52

-258

-24

-5,8

Виробничі запаси

10

0,3

11

0,3

1

10

Незавершене виробництво

1248

32,2

1457

44,1

209

17

11,9

ДЗ за виданими авансами

133

3,4

10

0,3

123

-93

-3,1

ДЗ із внутрішніх розрахунків

9

0,2

-

-

-9

-

-0,2

Дз за товари. роботи. послуги

59

1,5

-

-

-59

-

-1,5

Грошові кошти в національній валюті

782

20,2

236

7,2

-769

-70

-13

Дз з бюджетом

1

0,03

-

-

-1

-

-0,03

III.Витрати майбутніх періодів

2

0,01

4

0,1

2

100

1,09

Активи

3881

100,00

3295

100,00

-586

-15

х

Базою інформації для складання відповідного порівняльного балансу форма №1, що наведений у таблиці 1 «Аналіз структури та динаміки активів підприємства» є «Баланс», яка надає нам можливість визначити розмір і структуру активів балансу, якими розпоряджається і використовує підприємство. Аналізуючи детально ми можемо сказати, що «Активи» зменшились порівнюючи 2007 рік з 2009 роком на 586 тис.грн., тобто на 15 %. Найбільшого зменшення набули « «Відстрочені податкові активи»( це сума податку на прибуток, що підлягає включенню на покриття в наступних періодах внаслідок тимчасової різниці між обліковою та податковою базами оцінки прибутку) на 285 тис.грн.«Оборотні активи набули теж зменшення на тис.грн, них «Грошові кошти та їх еквіваленти в національній валюті»( кошти в касі, на поточних та інших рахунках в банках, які можуть бути використані для поточних операцій, а також еквіваленти в національній та іноземній валюті ) на 769 тис.грн, «дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги » на 59 тис.грн. Збільшення відбулось у таких статтях як «ДЗ за виданими авансами», на 123 тис.грн., та «Незавершене виробництво» на 209 тис.грн., «Основні засоби» неа 149 тис.грн. Це значить що дане підприємство займається наданням послуг проектно-конструкторського характеру тому відбулось збільшення таких статтів.

Вище перераховані показники активів інституту свідчать про його позитивний фінансовий стан, що є максимально важливим в діяльності кожного підприємства

Пасиви підприємства (тобто джерела фінансування його активів) складаються з власного капіталу і резервів, довготермінових зобов'язань, поточних зобов'язань та кредиторської заборгованості.

Під капіталом розуміють матеріальні засоби і грошові кошти, вкладені в підприємство з метою здійснення підприємницької діяльності. Глибше зрозуміти сутність капіталу можна розглянувши його класифікацію за різними ознаками.

1. За ознакою власності капітал поділяють на власний і позиковий.

До власного капіталу розуміють грошові кошти і матеріальні засоби, які самостійно формуються підприємством для забезпечення свого розвитку.

До позикового капіталу відносять грошові кошти та інше майно, що залучається для фінансування розвитку підприємства із зовнішніх джерел на платній поворотній основі.[7]

Аналіз основних відмінностей між власним і позиковим капіталом показує, що за рахунок позикового капіталу підприємство має більше можливостей нарощення свого виробничого потенціалу, але при цьому зростає ризик втрати його фінансової стійкості.

За позичковий капітал власник отримує фіксовану винагороду у вигляді відсотків, за власний капітал — фіксованої винагороди немає, винагорода залежить від результатів діяльності і сплачується у вигляді дивідендів.

2. За тривалістю використання виділяють довгостроковий (постійний, перманентний) капітал і короткостроковий (змінний) капітал.

Склад пасивів підприємства за тривалістю їх використання

3. Залежно від напряму розміщення фінансових ресурсів в активи підприємства капітал поділяється на основний і оборотний

Таблиця 2

Характеристика джерел формування майна підприємства за балансом

Показники

На 31.12.2007р.

На 31.12.2009р.

Відхилення

тис. Грн

питома

вага, %

тис. грн.

питома

вага, %

+, -

%

пунк-

тів струк-тури

1

2

3

4

5

6

7

8

Пасиви

3881

100

3295

100

586

15

х

I.Власний капітал

1593

41

1748

53,1

155

10

12,1

Статутний капітал

1343

34,6

1343

40,8

-

-

6,2

Нерозподілений прибуток

250

6,4

405

12,3

155

62

5,9

II.Забезпечення наступних витрат і платежів

-

-

-

-

-

-

-

III.Довгострокові зобовязання

-

-

-

-

-

-

-

VI.Поточні зобовязання

2288

59

1547

46,9

-741

-32

-12,1

Поточні зобовязання з одержаних авансів

1865

48,1

1284

39

-581

-31

-9,1

Поточні зобовязання з бюджетом

184

4,7

98

3

-86

-47

-1,7

Поточні зобовязання з оплати праці

175

4,5

118

3,5

-57

-33

-1

Поточні зобов’язання зі страхуванням

59

1,5

42

1,3

-17

-29

-0,2

Поточні зобовязання з внутрішніх розрахунків

5

0,2

5

0,2

-

-

-

Розглядаючи «Аналіз структури та динаміки зобовязань підприємства» узагальнені у таблиці 2 ми бачимо що……

Зобов'язання –це зовнішня заборгованість суб'єкта господарювання, тобто зобов'язання перед банками, державою, постачальниками та працівниками.

А зараз проаналізуємо «зобов'язання підприємства» які мають тенденцію до збільшення порівнюючи 2007 рік з 2009 роком на 586 тис.грн. Найбільшу частку зменшення склали «Поточні зобов'язання» на 741 тис.грн, а саме «Поточні зобовязання з одержаних авансів»(аванси одержані від інших осіб у рахунок наступних поставок продукції, виконання робіт ( послуг) на 581 тис.грн., «поточні зобовязання з бюджетом»(заборгованість підприємства за усіма видами платежів до бюджету, включаючи податки з працівників підприємства на 86 тис.грн., «поточні зобовязання з оплати праці» (заборгованість підприємства з оплати праці, включаючи депоновану зарплату.) на 57 тис.грн. та «поточні зобов'язання зі страхуванням» на 17 тис. грн.

Збільшення відбулося у таких статтях –«власний капітал» на 155 тис.грн., «Статутний капітал» незмінився, залишився сталим, «нерозподілений прибуток» збільшився на 155 тис.грн.

Проаналізувавши ми бачимо що діяльність інституту є позитивною, що є найголовнішим.

Таблиця 3

Аналіз рівня показників фінансових результатів діяльності підприємства, тис. грн.

Показник

Роки

Відхилення 2009р. до 2007р.

2007

2008

2009

+,-

%

1

2

3

4

5

6

Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

3993,3

5371

4268

274,7

7

Податок на додану вартість

665,5

895

711

239,5

7

Акцизний збір

-

-

-

-

-

Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

3327,6

4476

3557

229,4

7

Собівартість реалізованої продукції (тов, роб, послуг)

3217,6

4442

3415

197,4

6

Валовий прибуток

110

34

142

32

29

Інші операційні доходи

717,6

1317

1703

985,4

137

Адміністративні витрати

555,1

672

664

108,9

18

Витрати на збут

-

-

-

-

-

Інші операційні витрати

224,3

549

455

230,7

103

Прибуток (збиток) від операційної діяльності

48,1

130

426

377,9

786

Інші доходи

-

-

-

-

-

Фінансові витрати

-

-

-

-

-

Прибуток (збиток) від звичайної діяльності до оподаткування

48,1

130

426

377,9

785

Податок на прибуток

12

33

107

95

791

Чистий прибуток (збиток)

36,1

97

319

282,9

783

У таблиці 3 наведено аналіз рівня показників фінансових результатів діяльності підприємства дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) порівнюючи 2009рік з 2007 роком відбулося збільшення на 274,7 тис. грн., що позитивним показником у діяльності інституту, ну і виходячи з цього податок на додану вартість теж відповідно збільшився на 239,5 тис. грн.

Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг ) збільшився 229,4 тис.грн., значить інститут у 2009 році збільшив свої доходи, що є позитивною і дуже важливою позитивною характеристикою. Відповідно собівартість реалізованих робіт, послуг теж збільшилась на 197,4 тис. грн.Валовий прибуток набув збільшення на 32 тис.грн., прибуток від операційної діяльності теж збільшився на377,9 тис.грн. Інших доходів та фінансових витрат у всіх трьох періодах не було. Прибуток від звичайної діяльності до оподаткування збісився на 377,9 тис.грн., тому податок на прибуток становить 95 тис. грн., ну і відповідно чистий прибуток 282,9 тис.грн.

Чистий прибуток — це частина балансового прибутку підприємства, що залишається в його розпорядженні після сплати податків, зборів, відрахувань і інших обов'язкових платежів до бюджету. Чистий прибуток використовується для збільшення оборотних коштів підприємства, формування фондів і резервів, і реінвестицій у виробництво.

Чистий прибуток є найважливішим фінансовим показником, який є джерелом подальшого розвитку підприємства.

Обсяг чистого прибутку залежить від обсягу валового прибутку і величини податків; виходячи з обсягу чистого прибутку, обчислюються дивіденди акціонерам підприємства. Тому ці показники потрібно збільшувати, і застосовувати всі можливі заходи для цього.

Таблиця 4

Характеристика операційних витрат підприємства за елементами

Елементи витрат

2007

2009

Відхилення

тис. грн.

%

тис. грн.

%

тис.

грн.

%

пунктів струк-тури

1.Матеріальні витрати

434,7

9,6

563

11,8

128,3

30

2,2

2. Витрати на оплату праці

2831,3

62,2

2701

56,4

-130,3

-7

-5,9

3. Відрахування на соціальні заходи

962

21,2

928

19,4

-34

-4

17

4. Амортизація

75,4

1,7

135

2,8

59,6

79

1,1

5. Інші операційні витрати

242,5

5,3

459

9,6

216,5

89

4,3

Разом

4545,9

100

4786

100

240,1

5.2

х

Предметом дослідження цієї роботи є теоретичні та методичні підходи до механізму аналізу операційних витрат та їх впливу на прибутковість підприємства.Інформаційною базою для оцінювання фінансового стану підприємства, аналізу його операційних витрат є баланс, звіт про фінансові результати, звіти про рух грошових коштів, звіт про рух грошових коштів, звіт про власний капітал, примітки до фінансової звітності, методичні вказівки, науково-практична література.В ході виконання курсової роботи були розглянуті наступні питання: операційні витрати та їх вплив на прибутковість підприємства, аналіз фінансового стану підприємства (аналіз ліквідності, аналіз рентабельності,), визначення резервів зниження операційних витрат підприємства.В цілому з наведених вище розрахунків видно, що підприємство в 2007 році спрацювало дещо гірше, ніж в попередні роки. Зокрема, тому що зросли матеріальні витрати на 128,3 тис.грн., амортизація на 79 тис.грн., інші операційні витрати на 89 тис.грн.Тому потрібно застосовувати заходи щодо зменшення цих витрат, щоб прибуток збільшувався.[6]

У даній таблиці ми аналізу економічні показники господарської діяльності підприємства такі як - дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), тис. грн.,чистий дохід, валовий прибуток, чистий прибуток, середньоблікова чисельність працівників, середньорічна вартість основних засобів, необоротних активів, оборотних активів, фондовіддача, коеівцієнт оборотності оборотних активів, продуктивність праці, рентабельність господарської діяльності.

Таблиця 5

Основні економічні показники господарської діяльності підприємства

Показники

Роки

Відхилення 2009р. до 2007р.

2007

2008

2009

+, –

%

1. Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), тис. грн.

3993,1

5371

4268

274,9

3,4

2. Чистий дохід (виручка), тис. грн.

3327,6

4476

3557

229,4

3,4

3. Валовий прибуток, тис. грн.

110,6

34

142

31,4

12,4

4. Чистий прибуток, тис. грн.

36,1

97

319

282,9

79,8

5. Середньооблікова чисельність працівників, чол.

1547,15

1812,5

1782,5

235,4

7

6. Середньорічна вартість, тис. грн.:

- основні засоби

1282,5

1474,5

1549

266,5

9,4

– необоротних активів

1603

1812,5

1782,5

1895

5,4

– оборотних активів

1905,5

1994,5

1730,5

-175

-4

7. Фондовіддача, коеф.

2,6

3

2,3

-0,3

-6

8. Коефіцієнт оборотності оборотних активів, коеф.

1

1,2

1

-

-

9. Продуктивність праці, тис. грн./чол.

2,2

2,5

2

-0,2

-4,8

10. Рентабельність господарської діяльності, %

3,8

2,4

2

-1,8

-31

Для початку як розпочати аналіз структури і динаміки доходів ми блище познайомимось з термінами - «доходи», «основна діяльність», «операційна діяльність»Доходи- це збільшення економічних вигод у вигляді надходження активівабо зменшення зобов'язань, які призводять до зростання власног капіталу ( крім зростання капіталу венесків власників). Основна діяльність- це операції пов'язані з виробництвом, або реалізацією продукії (товарів, робіт, послуг), що є головною метою створення підприємства і забезпечують основну часку його доходу. Дохід від реалізації товарів, робіт, послуг збільшився на 274,9 тис. грн., середньооблікова чисельність працівників теж збільшилась на 235,4 тис.грн. Рентабельність господарської діяльності (характеризує ефективність реалізації робіт та послуг, тобто це один із головних вартісних показників ефективності виробництва, який характеризує рівень віддачі активів і ступінь використання капіталу у процесі виробництва ) зменшилась на 1,8 тис.грн., це значить що інститут не досить ефективно реалізує свої послуги та роботи.Однією з головних причин може бути відсутня достатня кількість замовників, тому потрібно застосувати всі можливі заходи щодо покращення реалізації послуг. Продутивність праці ( це продуктивність виробничої діяльності людини, кількість продукції, яка виробляється за одиницю часу) зменшилась на 0,2 тис.грн.Продуктивність праці є дуже важливий показник у діяльності кожного підприємства, на прикладі нашого інституту продуктивність праці знизилась, що є негативним показником, тому потрібго негайно її збільшувати за рахунок підвищення соціально-економічних показників, які пов’язані із кваліфікацією і освітою виконавців, рівнем відносин власності на підприємстві, умовами праці, застосуванням оптимальних режимів праці і відпочинку, психологічним кліматом у колективі, його згуртованістю і внутрішньоколективними стосунками, поліпшення умов праці, підвищення творчої активності працівників. Тому при застосуванні заходів щодо підвищення продуктивності праці потрібно варахувати всі ці фактори.

Оцінка фінансового стану підприємства

Інформаційною базою для оцінювання фінансового стану підприємства є дані бухгалтерського балансу (форма 1) та додатків до нього (форма 2), статистична та оперативна звітність.Фінансова звітність підприємств містить також іншу інформацію що до стану фінансів підприємств. На основі аналізу звітних даних визнача ються основні тенденції формування й використання фінансових ресурсів підприємства, причини змін, що сталися, сильні та слабкі сторони під приємства та резерви для поліпшення фінансового стану в перспективі.

Ліквідність підприємства — це його здатність швидко продати активи й одержати гроші для оплати своїх зобов'язань.

Ліквідність підприємства характеризується співвідношенням величини його високоліквідних активів (грошові кошти, ринкові цінні папери, дебіторська заборгованість) і короткострокової заборгованості.

Аналізуючи ліквідність, доцільно оцінити не тільки поточні суми ліквідних активів, а й майбутні зміни ліквідності.

У таблиці 6 відображені показники оцінки ліквідності підприємства Лі квідність — можливість швидкого переводу активу у готівку без істотної втрати його вартості (з мінімальними витратами). Гроші (монети та паперова готівка) є найбільш ліквідними активами. У таблиці 2.7 відображені показники фінансової стійкості.Фінансова стійкість - це це такий стан підприємства, коли обсяг його майна (активів) достатній для погашення зобов'язань, тобто підприємство платоспроможне. Іншими словами, фінансова стійкість підприємства — це таке його становище, коли вкладені в підприємницьку діяльність ресурси окупаються за рахунок грошових надходжень від господарювання, а отриманий прибуток забезпечує самофінансування та незалежність підприємства від зовнішніх залучених джерел формування активів.Для характеристики фінансової стійкості підприємства використовується система абсолютних та відносних показників.

Таблиця 6

Показники оцінки ліквідності підприємства

№ з/п

Показники

Розрахунок

(дані Ф1 “Баланс”)

Норма-тивне значення

Роки

Відхилення 2009р. від 2007р.

2007

2008

2009

+,-

%

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1.

Коефіцієнт покриття (загальний коефіцієнт ліквідності)

∑(Р 260 – Р 270) / Р 620

> 1

1

0.9

1.3

0.3

+30

2.

Коефіцієнт швидкої ліквідності

∑(Р 150 – Р 250) / Р 620

> 0,5

0.6

0.9

0.7

0.1

+16

3.

Коефіцієнт абсолютної ліквідності

(Р 220 + Р 230 + Р 240) / Р 620

> 0,2

0.2

0.2

0.3

0.1

+50

4.

Частка оборотних засобів в активах

Р 260 / Р 280

за планом

0.3

0.5

0.5

0.2

+66

5.

Частка виробничих запасів в оборотних активах

∑(Р 100 –Р 120) / Р 260

>0,5

-0.5

-0.7

-0.8

-0.3

-60

6.

Робочий капітал, тис грн.

(Р 260 + Р 270) – (Р 620+Р 630)

середньо-галузеве

-44

-344

171

215

-288

Розрахувавши показники оцінки ліквідності у таблиці 6 ми бачимо що коефіцієнт покриття у звітному році, тобто у 2009р. становить 1,3, а у 2007 році 1.Тому відхилення 2009 від 2007 року становить 0,3, це збільшення сталося за рахунок зменшення у знаменнику формули поточних активів (поточних активів та витрат майбутніх періодів )відносно до поточних зобов'язань, які теж зменшились порівнюючи періоди. Такий коефіцієнт швидкої ліквідності у 2007 році становить 0,6, а у 2009 році 0,7, як ми бачимо відбулось збільшення на 0,1 Цей показник свідчить про те, що даний інститут має можливість швидко перетворити свої активи в гроші, ому роботу інституту можна назвати позитивною. Коефіцієнт абсолютної ліквідності у 2007 році становить 0,2, а у 2009 році 0,3. Цей показник відповідає нормі, це значить що інститут має можливість повністю перетворювати свої активи в гроші. А відхилення 2009 року до 2007 року становить 0,1.Робочий капітал інституту ( робочий капітал — різниця між оборотними активами підприємства та його короткостроковими зобов’язаннями, тобто він складається з частини оборотних активів, які фінансуються за рахунок власного капіталу і довгострокових зобов’язань. Наявність у підприємства робочого капіталу означає не лише його здатність сплатити власні поточні борги, а й наявність можливостей для розширення діяльності та інвестування ) у 2007 році становить – 44 тис.грн, а у 2009 році 171 тис. грн.., це значить що інститут збільшив свій капітал рік 2009 році на 215 тис грн., тобто інститут має можливість не тільки сплатити свої борги але й розширити свою діяльність та інвестування. Проаналізувавши показники ліквідності ми можемо сказати що діяльність підприємства є досить позитивною, тому що всі показники вище рівня.

Таблиця 7