Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
355951_8ABAA_shpory_po_fizike.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
05.08.2019
Размер:
693.32 Кб
Скачать

15.Рівняння плоскої монохроматичної хвилі. Стояча хвиля.

Монохроматична плоска хвиля описується рівнянням де u - залежна від просторових координат і часу t змінна, u0 - амплітуда хвилі, - хвильовий вектор, ω - циклічна частота, - фаза.

Хвильовий вектор визчає напрям розповсюдження хвилі у просторі. Його абсолютна величина зв'язана з довжиною хвилі λ співвідношенням

Кожна точка простору здійснює гармонічні коливання з циклічною частотою ω.

Хвиля називається монохроматичною тому, що коливання відбуваються з строго визначеною частотою. У випадку світла ця частота визначала б колір. Назва "плоска" пов'язана із формою фронту хвилі, який для даного типу хвилі є площиною, перпендикулярною до хвильового вектора.

Стоя́ча хви́ля — тип коливань у неперервному середовищі, при яких кожна точка середовища здійснює періодичний рух зі сталою амплітудою, залежною від її положення.

Стоячі хвилі не переносять енергію.У випадку гармонічних коливань в одновимірному середовищі стояча хвиля описується формулою. де u — збурення в точці х в момент часу t, u0 — амплітуда стоячої хвилі, ω — частота, k — хвильовий вектор, — фаза.

Стоячі хвилі є розв'язками тих же хвильових рівнянь. Їх можна уявити собі, як суперпозицію хвиль, що розповсюджуються в протилежних напрямках.

При існуванні в середовищі стоячої хвилі, існують точки, амплітуда коливань у яких дорівнює нулю. Ці точки називаються вузлами стоячої хвилі. Точки, в яких коливання мають максимальну амплітуду називаються пучностями.

16.Умови рівноваги рідини (газу).

17.Сила Архімеда. величина та точка прикладання.

18.Течія ідеальної рідини. Теорема нерозривності.

19.Течія ідеальної рідини. Рівняння Бернуллі.

Рівняння Бернуллі ( зростав. рівняння Бернуллі; англ. Bernoulli's theorem; нім. Bernulligleichung) - рівняння гідроаеромеханікі, його призначення та візначає зв'язок Між швідкістю v рідіні , лещат p в ній та висотою h частинок над площині відліку.

Встановив його у 1738 р. Д. Встановів Його у 1738 р. Д. Бернуллі . Бернуллі .

Для ламінарної течії ідеальної (нестисненої) рідини рівняння Бернуллі має вигляд: Для ламінарної течії ідеальної (нестісненої) рідіні рівняння Бернуллі МАЄ Вигляд:

або або

, ,

де ρ — густина рідини; g — прискорення вільного падіння . де ρ - Густина рідіні; g - прискорення вільного падіння .

В останньому рівнянні всі члени мають розмірність тиску , p — статичний тиск ; У останньому рівнянні ВСІ члени мают розмірність Масова , p - статичний Тиск ; динамічний тиск ; hρg — ваговий тиск. - динамічний Тиск ; hρg - ваговий лещата.

Якщо такі рівняння записати для двох перерізів течії, то матимемо: ЯКЩО Такі рівняння Записати для двох перерізів течії, то матімемо:

Для горизонтальної течії середні члени у лівій і правій частині рівняння скорочуються і воно набуває вигляду: Для горізонтальної течії середні члени у лівій І правій частіні рівняння скорочуються І воно набуває виглядах:

тобто в усталеній горизонтальній течії ідеальної нестисненої рідини в кожному її перерізі сума статичного і динамічного тисків буде сталою. тоб в усталеній горізонтальній течії ідеальної нестісненої рідіні в кожному її перерізі сума статичного І дінамічного тісків буде стало. Отже, в тих місцях течії, де швидкість рідини більша (вузькі перерізи), її динамічний тиск збільшується, а статичний зменшується. Отже, в тих місцях течії, де швідкість рідіні більша (вузькі перерізі), її динамічний Тиск збільшується, а статичний зменшується. На цьому явищі заснована дія струминних насосів, ежекторів, витратомірів Вентурі і Піко, пульверизаторів . На цьому явіщі заснован дія струмини насосів, ежекторів, вітратомірів Вентурі І Піко, пульверізаторів .

Рівняння Бернуллі є наслідком закону збереження енергії . Рівняння Бернуллі є наслідком закону збереження ЕНЕРГІЇ . Якщо рідина не ідеальна, то її механічна енергія розсіюється і тиск вздовж трубопроводу, яким тече така рідина, спадає. ЯКЩО рідіна НЕ ідеальна, то її механічна енергія розсіюється І Тиск вздовж трубопроводу, Яким тече така рідіна, спадає. Для реальної в'язкої рідини в правій частині рівнянь, слід додати величину втрат тиску Δр вт на гідравлічний опір рухові. Для реальної в'язкої рідіні в правій частіні рівнянь, слід Додати величину Втрати Масова Δр вт на гідравлічній Опір рухові.

Рівняння Бернуллі широко застосовують для розв'язання багатьох гідравлічних задач у нафтогазовій справі. Рівняння Бернуллі широко застосовуються для розв'язання багатьох гідравлічніх завдань у нафтогазовій справі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]