Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен з виробничих .docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
3.4 Mб
Скачать

Питання №6

Повітряний тракт. Попередньо підігріте повітря в повітре підігрівнику(8) повітря за допомогою дуттєвого вентилятора (9) подається частково в млин (7) (первинне повітря),а інша частина подається безпосередньо до пальників котла(вторинне повітря). Дуттєвий вентилятор засмоктує повітря через повітре забірний короб з верхньої частини котельного відділення влітку або зовні головного корпусу взимку. Перед подачею повітря підігрівають парою або водою. На ТЕС,що спалюють тверде паливо,в котлах з рідким шлаковидаленням зола спаленого в топці котла палива частково витікає у вигляді рідкого шлаку знизу топки,а частково виноситься димовими газами із котла і вловлюється в електрофільтр (20) та збирається в бункерах золи. За допомогою змивних пристроїв шлак і летюча зола подається в самотічних каналах гідро золовидалення (21).З яких гідро золо шлакова суміш,пройшовши попередньо метало вловлювач і шлакодробинку поступає в багерний насос(22), що транспортує її по золо проводах на золо відвал. Поряд із гідро золовидаленням використовують пнемо золовидалення. При якому зола не змочується і може використовуватися для виготовлення будівельних матеріалів. Димові гази після золовловлювача димососом (23) подаються в димову трубу (24).

Питання №7

Пароводяний тракт. Підігріта пара з вихідного колектора паро перегрівника по паропроводу свіжої(гострої)пари(25) поступає в ЦВТ парової турбіни (26а). Після ЦВТ пара по холодному паропроводу проміжного перегрівника (27) повертається в котел і поступає в проміжний пароперегрівник (28),в якому перегрівається знову до температури свіжої пари або близької до неї. По гарячій лінії проміжного перегріву (27а)перегріта пара поступає в (ЦСТ) (26б),а потім в ЦНТ(26в). Із ЦНТ відпрацьована пара поступає в конденсатор турбіни (29). Із конденсато збірника конденсатора конденсатні насоси першої ступені (30) подають конденсат на фільтри установки очищення конденсату(блочна обезсолювальна установка БОУ) (31),і конденсатним насосом другої ступені (32) конденсат прокачується через групу ПНТ (ЗЗ) в деаератор (34).В деаераторі вода доводиться до кипіння і при цьому звільняється від корозійно активних газів О2, СО2.Деаерованаживильна вода із бака деаератора живильним насосом (35) подається через групу ПВТ (36) в економайзер котла (37). Замикається пароводяний тракт,який складається із пароводяного тракту котла і пароводяного тракту турбінної установки

Питання №8

1)Основними показниками енергетичної ефективності електростанції є коефіцієнт корисної дії по відпуску електричної енергії який називається абсолютним електричним ККД електростанції. Абсолютний ККД електростанції - це відношення відпущеної електроенергії за затраченої енергії теплоти спаленого палива. ККД електростанції по відпуску електроенергії назв ККД НЕТТО:

Е-виробництво електростанції. - витрата електроенергії на власні потреби ТЕС.

Qc- теплота затрачена в паливі, Lвn - доля витрати електроенергії на власні потреби Lвn=4-6%. Значення E, Eвn, Qc - відноситься до будь-якого проміжку часу і визначені в однакових електричний або теплових одиницях.

Важливим розрахунковим показником є ККД Нетто за 1 год.: ;

Ne-електрична потужність в КВт. Qc-Кдж/год. ККД БРУТТО - визначає ефективність процесу виробництва електроенергії на електростанціях. . ККД БРУТТО за 1 год- . ККД НЕТТО - використовують для розв’язування реальних задач енергетичного підприємства при його плануванні та звітності. ККД БРУТТО використовується при загальному аналізі енергетичної ефективності електростанції. ККД БРУТТО І НЕТТО в’язанні між собою таким співвідношенням:

Основна складова загальної власної витрати енергії на електростанції – це витрата енергії на живильний насос. Потужність,що споживає живильний насос залежить безпосередньо від початкового тиску пари і повинна обов’язково враховуватися при виборі початкових параметрів пари на електростанції. Питання №9

Усе основне і допоміжне устаткування теплової конденсаційної станції призначене для перетворення хімічної енергії палива в теплову енергію пари потім в механічну енергію обертання роторів турбіни і генератора і електричну енергію яка віддається споживачам.

До основного устаткування енергетичного блоку належить: 1)Паровий котел. 2)Парова турбіна. 3)Генератор змінного струму. 4)Підвищувальний трансформатор.

Під час спалювання палива в топці котла виділяється тепло. За рахунок цього тепла вода яка знаходиться в котлі під певним тиском нагрівається і потім перетворюється в насичену пару, яка додатково нагріваючись передвоюється в перегріту пару. Ця пара поступає в турбіну здійснюючи роботу на робочих лопатках турбіни.

Кількість енергії яка міститься в 1 кг пари (робото здатність пари) визначається кількістю поміщеного в ній тепла і назв Тепловмістом пари.

Кількість тепла яке витрачається на перетворення 1 кг води в суху насичену пару складається з кількості тепла яке необхідне для нагрівання води до тієї самої температури за якої відбувається перетворення її в пару і кількість її тепла яке витрачається на процес перетворення води в пароподібний стан.

Тепло яке витрачається на нагрівання рідини де температура за якої відбувається її перетворення в пару назв Теплотою рідини.

Кількість тепла яке витрачається на перетворення води в пару назв Теплотою випаровування (пароутворення).

Теплота випаровування не залишається не змінною а залежить від тиску за якого проходить цей процес. З підвищенням тиску теплота випаровування зменшується.