Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен з виробничих .docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
3.4 Mб
Скачать

1)Ядерний реактор.2)парова турбіна.3)турбогенератор.4.Конденсатор парової турбіни. 6)головний циркуляційний насос (гцн)7)компенсатор об’єму. 8)парогенератор.

Питання №43

В трьох контурних АЕС контури теплоносія і робочого тіла розділені між собою проміжним контуром з не радіоактивним носієм за такою схемою працюють реактори на швидких нейтронах, що охолоджуються рідко металічним натрієм.

Тепло радіо активного натрію першого контуру у проміжку передається теплоносію проміжного контуру у проміжку тепло обміннику. Для виключення можливого змішення теплоносіїв у разі аварійних ситуацій тиск в проміжному контурі повинен бути вищим за тиск в першому контурі.

Не радіо активний натрій проміжного контуру віддає своє тепло воді і водяній парі третього контуру в парогенераторі при цьому в парогенераторі відбувається перегрів пари до 450-570 С без зростання тиску теплоносія в реакторі. За капітальними затратами трьох контурні АЕС є найдорожчими а ККД є нижчими від попередніх схем.

Хмельницька і Запорізька АЕС тобто всі АЕС з реакторами типу ВВЕР.

1)ядерний реактор.2)парова турбіна.3)турбогенератор.4.конденсатор парової турбіни. 5)Живильний насос. 6)головний циркуляційний насос (ГЦН)7)компенсатор об’єму. 8)парогенератор.9)проміжний теплообмінник.

Питання №44

У системі будь-якої ЯЕУ теплоносій проходять через ядерний реактор, відводить тепло з реактора і віддає його робочому тілу. Для сучасних ядерних енергетичних установок застосовують різні теплоносії (звичайна вода, важка вода, гази, розтоплені метали, дуже обмежено органічні теплоносії), але залеж­мо від типу ядерного реактора на сьогодні найбільше застосування отримали лише окремі із них. Зокрема, в реакторах на теплових нейтронах найбільше застосування в якості теплоносія отримала звичайна вода і газові теплоносії (найбільш перспективним є гелій), а в реакторах на швидких нейтронах розтоплений натрій. Робочим тілом, тобто середовищем, що виконує роботу по перетворенню теплової енергії в механічну, для сучасних ЯЕУ є в основному водяна пара.

Тип ядерного реактора і передусім теплофізичні властивості теплоносія визначають початкові параметри (тиск і температуру) використовуваної в паровій турбіні водяної пари. Як відомо, пароутворення водяної пари починається при температурі близько 100°С (99,09°С), пружність пари при цьому є близькою до 1 атм, що відповідає тиску в 1 кг/см2. При подальшому нагріві тиск пари зростає. Внаслідок того, що пара безпосередньо дотикається до киплячої води, пару, називають насиченою. Насичена пара завжди містить воду і тому непридатна для роботи в звичайних парових турбінах, що не мають водовідокремлюючих пристроїв. В таких турбінах при роботі спостерігається утворення води і втрати тепла. В ЯЕУ з водо-водяними реакторами на теплових нейтронах з водою під тиском не допускається кипіння води в активній зоні за рахунок підвищення тиску теплоносія. У світовій практиці для водо-водяних Реакторів з водою під тиском граничний тиск становить 16 МПа {20,40].

Для циклу насиченої парк залежність термічного коефіцієнта корисної дії і від тиску пари є неоднозначною.

Питання №45

Щодо шкідливості ТЕС, то під час згоряння палива в теплових двигунах виділяються шкідливі речовини: закис вуглецю, сполуки азоту, сполуки свинцю, а також виділяється в атмосферу значна кількість теплоти. Крім того, застосування парових турбін на ТЕС потребує відведення великих площ під ставки, в яких охолоджується відпрацьована пара. Весь цикл робіт, пов'язаних з видобутком, перевезенням і спалюванням органічного палива (головним чином вугілля), а також утворенням відходів, супроводжується виділенням великої кількості хімічних забруднювачів. Видобуток вугілля пов'язаний із чималим засоленням водних резервуарів куди скидаються води із шахт. Крім цього, у воді, що відкачується, містяться ізотопи радію і радон. Можна відзначити, що ТЕС, яка працює на вугіллі, викидає в атмосферу більше радіоактивних речовин, ніж АЕС такої самої потужності. Це пов'язано з викидом різних радіоактивних елементів, що містяться у вугіллі у вигляді вкраплень (радій, торій, полоній та ін.). Для кількісної оцінки дії радіації вводиться поняття «колективна доза», тобто добуток значення дози на кількість населення, що зазнало впливу радіації (він виражається у людино-зівертах).

У цілому реальний радіаційний вплив АЕС на природне середовище є набагато (у 10 і більше разів) меншим припустимого. Якщо врахувати екологічну дію різнома­нітних енергоджерел на здоров'я людей, то серед не відновлюваних джерел енергії ризик від нормально працюючих АЕС мінімальний як для працівників, діяльність яких пов'язана з різними етапами ядерного паливного циклу, так і для населення. Глобальний радіаційний внесок атомної енергетики на всіх етапах ядерного паливного циклу нині становить близько 0,1 % природного фону і не перевищить 1 % навіть при найінтенсивнішому її розвитку в майбутньому.