Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен з виробничих .docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
3.4 Mб
Скачать

Питання №39

АЕС відрізняються від ТЕС джерелом отримання енергії тобто ядерної енергетичної установки стрижнем якої є реактор з часу появи перших АЕС такі станції як правило є конденсаційними. Саме такі електростанції назв АЕС однак можливим є створення таких АЕС які поряд з електро енергією будуть віддавати споживачам і теплову енергію такі електро станції вже розроблені частково працюють і їх назв АТЕЦ.

Ядерну енергію можна використовувати для цілей гарячого водопостачання споживачі на атомних станціях тепло постачання (АСТ) на таких станціях передбачається відсутність пароутворення і виробітку електричної енергії такі одно цільові спеціалізовані котельні на ядерному паливі доцільно використовувати для теплопостачання великих міст що дасть змогу скоротити розхід дорогих нафтогазових продуктів за практично повної відсутності забруднення навколишнього середовища.

Поряд з АЕСТ розробляють також АСПТ (промислового призначення) для постачання технічною парою підприємств.

Питання №40

Основна класифікація АЕС здійснюється за кількістю контурів при цьому розрізняють: одно контурні, двох, трьох контурні АЕС.

При встановлені число циркуляційних контурів АЕС визначальними є: 1)тип реактора; 2)Застосований теплоносій; 3)Ядерно фізичні теплоносія; 4)Ступінь радіоактивності носія та здатність його використання як робочого тіла.

Виключення проміжних контурів між контурами теплоносія і робочого тіла завжди пов’язане із появою додаткових втрат тобто із зменшенням ККД станції.

Питання №41

Якщо контур теплоносія збігаються тобто не розділені то таку АЕС назв Одно контурною.

Перевагою одно контурних схем є їх простота і більша економічність порівняно з двох контурними тому що параметри пари перед турбіною і в реакторі відрізняються лише на величину втрат в паропроводах.

В реакторі відбуваються пароутворення або нагрівання газу далі пара (газ) спрямовується в сепаратор і турбіну де розширюючись виконує роботу . Далі після конденсації усієї пари в конденсаторах конденсат живильними насосами або газокомпресорами через регенеративні теплообмінники подається головними циркуляційними насосами в реактор. При різних умовах одно контурні АЕС є найбільш економічними і простими за складом обладнання однак в процесі експлуатації таких АЕС на обладнанні з’являються радіоактивні відкладення що ускладнюють експлуатацію і вимагають розважного потужного біологічного захисту.

1)Ядерний реактор.2)парова турбіна.3)турбогенератор.4.Конденсатор парової турбіни.5)Живильний насос.6)головний циркуляційний насос (гцн).10)паровий барабан сепаратор.

Питання №42

В двох контурних АЕС що отримали найбільше поширення контури робочого тіла і теплоносія розділені контуром теплоносія назв. Першим а контур робочого тіла Другим.

В двох контурних ядерних енергетичних установках можуть бути використані енергетичні реактори майже всіх типів крім реакторів з рідко металічним теплоносієм. В двох контурних АЕС нагрітий в реакторі теплоносій переходить в парогенератор де тепло через поверхню нагрівання передається воді другого контуру.

В парогенераторі вода закипає утворена пара яка спрямовується в турбіну.

В систему першого контуру (реактор парогенератор-головний циркуляційний насос-реактор) входить також компенсатор об’єму теплоносія змінюється залежно від температури.

П ерший контур є радіо активним тому він цілком знаходиться в середині біологічного захисту.

Різниця між (1 і 2)На відміну від одно контурних АЕС радіоактивний І контур двох контурних АЕС вміщує не все обладнання станції але лише його не значну частину. Обов’язковим елементом двох контурних АЕС є паро генератор який розділяє перший і другий контур.

Теплова економічність двох контурних АЕС є меншою ніж одно контурних порівняно з тими ж тисками в реакторі.

В Укр. за двох контурною схемою працюють: Рівненська, Південно – Українська. Хмельницька і Запорізька АЕС тобто всі АЕС з реакторами типу ВВЕР.