Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
statistika_1 (1).rtf
Скачиваний:
0
Добавлен:
31.07.2019
Размер:
532.05 Кб
Скачать

40,Поняття послуг, статистичні показники послуг, їх розрахунок.

Послуга – це нематеріальна діяльність, що не призводить до володіння чимось.

41.Статистичні показники обсягу продукції, методика її визначення.

Основним джерелом інформації про промислову праз. Є статист.звітність Форма №1 (Звіт про виробництво промислової продукції, складається за кожен місяць, квартал, рік). У звіті відображається вартісні показники промислової продукції . Серед вартісних показників обсягу промислової продукції розрізняють:1) Валовий оборот 2) внутрішній завозький 3)Валова продукція 4)товарна продукція 5) чиста продукція 6) реалізована продукція 7) відвантажена продукція

42.Поняття роздрібного товарообороту, його вид і склад.

Основну масу матеріальних благ, що використовуються для особистих потреб, населення отримує через торгівлю. Кількісна та якісна характеристики товарної маси, яка переходить із сфери виробництва у сферу споживання, відповідно до закону товарного обігу відображаються в показниках товарообороту.У загальному контексті під товарооборотом розуміють продаж товарів масового споживання та надання платних торговельних послуг населенню для задоволення особистих потреб в обмін на його грошові доходи, або іншим підприємствам — для подальшої переробки чи продажу. Економічні відносини, що пов'язані з обміном грошових коштів на товари, відображають економічну сутність товарообороту.Залежно від специфіки операцій з купівлі-продажу товарів у складі товарообороту торговельного підприємства вирізняють такі його види:

1. Роздрібний товарооборот, який характеризує обсяги продажу споживчих товарів населенню для власного користування.

2. Оптовий товарооборот, який характеризує виручку від продажу споживчих товарів, що пройшли необхідну технологічну обробку на підприємстві (зберігання, оптове підсортування, транспортування, передпродажну підготовку та інше), різним оптовим покупцям для наступної реалізації кінцевим споживачам.

44,Статистичні показники товарообороту і методика їх визначення.

Статистичні показники роздрібного товарообороту визначають за даними статист.звітності, яка включає дві форми.

  1. Форма №1 «звіт про товарооборот» це форма місячна у ній відображається загальний обсяг товару. Джерелом інформації для складня цього звіту є такі документи і товарогрошові звіти матеріально відповідних осіб, регістри, , БО.

  2. Форма №3 торг-квартальним «Звіт про роздрібний товарооборот і залишків товарів в товарній мережі» у цьому звіті ті відображається асортиментна структура товарообороту.

45.Поняття товарних запасів, їх види.

Товарний запас – це сукупність товарної маси, що знаходиться в сфері обігу і призначена для продажу. Товарні запаси виконують певні функції: забезпечують безперервність розширеного виробництва і обігу, в процесі яких відбуваються їхнє систематичне утворення і витрачання; задовольняють платоспроможний попит населення, оскільки є формою товарної пропозиції; характеризують співвідношення між обсягом і структурою попиту і товарної пропозиції.

Товарні запаси класифікують по різноманітним ознакам. Так, в залежності від особливостей обігу є товарні запаси поточного зберігання, що призначені для задоволення повсякденної потреби торгівлі в безперебійному продажу товарів для населення, а також запаси товарів сезонного накопичування і дострокового завозу, що пов'язане з сезонністю виробництва і споживання окремих товарів, з умовами їх транспортування в окремі райони країни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]