Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sesiya_groshi.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
107.51 Кб
Скачать

1.Походження грошей.

В літ. Існує 2 теорії походження грошей:

- раціоналістична ( Аристотель, Самуельсон)Гроші виникли в результаті раціональної угоди між людьми або були запровадженні законодавчими актами держави.

- еволюційна( Адам Смітт, Карл Маркс)Гроші виділяються із загальної товарної маси, вони найбільш придатні для використання ролі грошового товару.

Розрізняють наступні форми вартості товару:

- проста ( товар=товару)

- розгорнута (один товар обмінюється на декілька інших)

- загальна (безліч товарів обмінюється на 1 товар, який стає загальним еквівалентом.)

- грошова (Роль загального еквівалента закріплена за загалом, яка виступає грошами).

2.Суть грошей.

Гроші – це загальний еквівалент для всіх інших товарів, тобто вони служать засобом вираження вартості товарів. Суть грошей полягає насамперед у тому, що вони є загальним еквівалентом. Тільки через обмін на гроші відбувається фактична реалізація товару, його продаж на ринку. Інакше кажучи, на ринку вартість (ціна) обліковується згідно із суспільними умовами за допомогою грошей. Завдяки грошам і товарно-грошовому обміну на ринку встановлюється зв'язок між незалежними товаровиробниками.

Суть грошей полягає в тому , що гроші:

  • економ. Категорія яка виражає певні притаманні виробництву відносини між людьми.

  • - споживча вартість грошей подвоюється за рахунок задоволення потреб в загальному еквіваленті.

  • - поява грошей розколює весь світ товарів на товар еквівалент як в усій вартості так і всі інші товари як носії вартості.

3.Форми грошей та їх еволюція.

Повноцінні – це гроші, номінальна вартість яких відповідає вартості благородного металу, що міститься в них. Вони виконують усі функції грошей і є загальним еквівалентом. Першим представником повноцінних грошей були товарні гроші, поява яких привела до виникнення безлічі товарів, що претендували на роль грошей. Спочатку це були предмети першої необхідності – худоба, сіль, зерно, риба, чай, хліб тощо. Другий великий поділ праці істотно розширив межі товарного виробництва й обміну та прискорив розвиток ринку. Почалася ера панування металевих грошей. Неповноцінні гроші – це гроші, які не мають власної субстанціональної вартості. Паперові гроші – це нерозмінні на метал знаки вартості, що випускаються державою для покриття своїх (бюджетних) витрат і наділяються нею примусовим курсом, визнаються законодавчо обов'язковими до приймання в усіх видах платежів. Кредитні гроші – це гроші особливого типу, що нерозмінні на золото, а в обіг випускаються центральним (національним) банком як банкноти. Депозитні гроші – вид кредитних грошей, що створюються на основі банківських вкладів і системи спеціальних розрахунків, які здійснюються між банками шляхом перенесення сум з одного рахунку на інший. Електронні гроші – це безготівкові розрахунки між продавцями і покупцями, банками і клієнтами, банками і банками, що здійснюються за допомогою комп'ютерної мережі, систем зв'язку з використанням способів кодування інформації та її автоматизованої обробки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]