Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sesiya_groshi.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
107.51 Кб
Скачать

39. Регульовані грошові системи ринкового і неринкового типу.

Регульована грошова система базується на обігові паперових і металевих грошових знаків, які не володіють власною внутрішньою вартістю.

регульовані грошові системи поділяються на системи ринкового і неринкового типу.

Неринкові грошові системи властиві неринковим, командно-адміністративним економічним системам, які існували в країнах колишнього соціалістичного табору. Характерними рисами цих систем є переважання адміністративних методів регулювання грошогвого обороту, зокрема планування та раціонування видачі готівки з банківських рахунків, планування та лімітування видачі кредитів, прямий банківський контроль за видачею коштів на оплату праці тощо. Ці системи виходять з розмежування грошового обороту на готівкову і безготівкову сферу, з заперечення їх внутрішньої єдності, з заперечення існування грошового ринку тощо. По суті принципові грошові систему заперечують специфічну природу самих грошей як феномену ринкової економіки.

Ринкові грошові системи властиві економічним системам ринкового типу. Їх характерними ознакакми є переважання економічних методів та інструментів регулювання грошового обороту. Ці системи базуються на визначенні грошового ринку та врахуванні закономірностей його функціонування. Зокрема, в цих системах широко використовуються державне регулювання процента як ціни грошей на грошовому ринку з метою впливу на попит на гроші і дерпжавне регулювання операцій на ринку цінних паперів з метою впливу на пропозицію грошей тощо. В ринкових грошових системах використовуються і адміністративні методи регулювання, проте вони відіграють допоміжну роль .

Регульовані грошові системи за характером регулювання валютних відносин в країні поділяються на відкриті та закриті.

Відкриті грошові системи характеризуються мінімальними обмеженнями на здійснення валютних операцій юридичними та фізичними особами, повною конветованністю національної валюти, широкою лібералізацією та високою організованністю валютного ринку, ринковим характером формування валютного курсу тощо.

Такі грошові системи сприяють взаємовигідному розвитку економічних відносин між країнами, органічному включенню національної економіки в світовий економічний простір.

Закриті грошові системи характеризуються високим рівнем валютних обмежень в країні, неконвертованістю валюти, обмеженнями ринкового механізму формування валютного курсу тощо. Такі грошові системи мають односторонню спрямованість, захищають лише внутрішній ринок навіть ціною ізоляції його від зовнішнього, тому гальмують розвиток зовнішньоекономічних відносин, входження національних економік відповідних країн в світову. Тому такі грошові системи властиві або країнам з неринковими системами економіки, або країнам з недостатньо розвинутими ринковими економіками.

40. Класифікація грошових реформ. Методи стабілізації національної валюти.

* 1 Враховуючи мету проведення та глибину перебудови державою, наявної грошової системи грошові реформи поділяються на 2 види:

- повна(структурна) – передбачає структурну перебудову дійсної системи грошововалютних і кредитних відносин, а також впровадження в обіг нової грошової одиниці.

- часткова – змінюються окремі елементи грошової системи.:

А) реформи формального типу – зводяться лише до впровадження нового зразка купюри з одночасними або поступовими вилученнями старої.

Б) деномінацій ні реформи – проводяться шляхом обміну старих купюр на нові і перерахуванням всіх грошових показників за певним співвідношенням. В наслідок даної реформи відбувається зменшення маси грошей в обігу і відбувається укрупнення масштабу цін.

* 2 за характером обміну старих грошей на нові:

- неконфіскаційною ознакою – для всіх економічних суб’єктів уцінка запасу грошей, доходів і цін здійснюється за єдиним співвідношенням обміну грошей, тобто незалежно від того чи готівкові запаси чи безготівкові.

- конфіскаційні (шокові) – передбачають здійснення комплексу заходів:

А) становлення ліміту на обмін банкнот

Б) обмін банкнот по дефляційному курсу на нові з метою різкого зменшення маси грошей в обігу.( дефляція – це процес призупинення темпів зростання грошової маси в обігу)

В) замороження депозитів населення та суб’єктів господарювання

Г) тимчасове припинення валютно-обмінних операцій

Д) обмін грошей проводиться за регресивною ознакою

Е) встановлення обмеженого терміну обміну грошей

Нуліфікація – це старі гроші оголошуються недійсними і вилучаються з обороту.

*3 за порядком введення в обіг нових грошей:

- одномоментні грошові реформи – строк обміну грошей становить 7-10днів

- паралельні- випуск в оборот нових грошових знаків здійснюється поступово паралельно з обміном старих знаків і вони тривалий час функціонують одночасно і паралельно .

* 4 за характером впливу на курс нац. валюти порівняно з іноземною валютою чи міжнародним валютно-розрахунковими одиницями:

- девальвація – це знецінення нац. грош одиниці порівняно з іноземною валютою, чи міжнародними валютно-розрахунковими одиницями.

- ревальвація – це підвищення курсу вартості нац. валюти, щодо іноземних валют.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]