Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
statistika_1 (1).rtf
Скачиваний:
0
Добавлен:
31.07.2019
Размер:
532.05 Кб
Скачать

1.Предмет, метод і значення статистики.

Статистика вивчає масові явища в житті суспільства з їх кількості сторін. Статистика як, наука включає такі дисципліни;1)теорія статистики,2) економічна статистика; 3)соціальна статистика; 4)інші види статистики.. Розрізняють такі методи статистики:• масового спостереження;• зведення та групування;• аналізу за допомогою узагальнюючих показників. Статистичне дослідження передбачає такі етапи• збирання первинного статистичного матеріалу;• систематизація і групування зібраних даних • переведення узагальнюючих показників у відносні та середні величини;• аналіз варіації, динаміки і взаємозалежностей.

2,Поняття статистичного спостереження та його значення.

Статистичне спостереження – це спланована науково-організована реєстрація масових даних про будь-які соціально-економічні явища і процеси. Основною задачею статистичного спостереження і одержання достовірної інформації, яка ефективно відображає стан речей. В результаті спостереження дані мають відповідати таким вимогам: 1)достовірність даних; 2)повнота даних: 3)своєчасність даних; 4)порівнюванюсть даних у часі, просторі, за одиницею виміру. 5)доступність даних. Статистичні спостереження здійснюються в три етапи: 1)підготовка спостереження 2) реєстрація статистичних даних; 3)формування бази даних. Статистичне дослідження неможливе без розробки плану статистичного спостереження, який містить:- програмно-методологічні; - організаційні питання.

3.Програмно-методологічні та організаційні питання статистичного спостереження.

Підготовка спостереження починається із складання плану спостереження, який включає дві частини: 1)програмно-методологічна; вона включає питання; мети, об’єкта, одиниці спостереження, програми спостереження;… Мета спостереження –це основний очікуваний результат статист.дослідження визначається потребами управління. Об’єкт – це сукупність одиниць досліджуваного явища про які повині бути зібрані статист. Дані. Одниниці – це первинний елемент об’єкта стат.спостереження який є носієм ознак, що підлягають спостереженю.

Організаційна частина плану включає питання пов’язані із обсягом виділених коштів, часу проведення.

4,Форми статистичного спостереження.

Звітність - це форма спостереження, при якій будь-яка нижчестояща ланка за єдиними затвердженими формами й у твердо встановлені строки повинна обов'язково подати до вищестоящого органу відповідні документально обґрунтовані відомості про свою діяльність. За порядком проходження звітність поділяють на: - централізовану; - децентралізовану. До спеціально організованих статистичних спостережень належать: - переписи;- опитування - спеціальні обстеження. Спеціальні обстеження - переважно несуцільне обстеження масових явищ згід Опитування - це, зазвичай, несуцільне спостереження з метою вивчення думок, мотивів, оцінок, які реєструються зі слів респондентів. но з повною тематикою, що виходить за межі звітності. Вони можуть бути періодичними чи одноразовими.

5.Види та способи статистичного спостереження.

У статистичній практиці використовують різноманітні види спостереження та способи його проведення. За охопленням сукупності спостереження поділяється на суцільні та несуцільні.Суцільне статистичне спостереження — спостереження щодо всіх без винятку одиниць сукупності, яка вивчається. Несуцільне статистичне спостереження охоплює окремі одиниці сукупності відібрані відповідним чином.Розрізняють наступні види несуцільного спостереження:монографічне, яке передбачає детальне та всебічне обстеження типових одиниць сукупності (наприклад, типові лікарні, школи, підприємства);основного масиву, коли ознаки реєструються тільки по найбільших одиницях сукупності ();вибіркове, коли для обстеження одиниці відбираються випадковим чином. За моментом реєстрації даних спостереження поділяються на поточні, періодичні та одноразові.Поточне статистичне спостереження полягає в реєстрації даних по мірі їх одержання (наприклад, реєстрація народжень, смертей, шлюбів, розлучень). Періодичне спостереження проводиться через певні рівні проміжки часу, а одноразові по мірі необхідності без будь-якої періодичності.Існує три основних способи одержання первинної статистичної інформації: безпосереднє спостереження, документальне спостереження та опитування.Безпосереднє спостереження передбачає, що реєстратори шляхом підрахунку, зважування, вимірювання і т.д. встановлюють певний факт і здійснюють запис у формулярі. Документальне спостереження передбачає, що запис у формулярі здійснюється на підставі первинного документа. Опитування — це спостереження, при якому запис у формулярі здійснюється зі слів опитуваної людини (респондента). У свою чергу опитування поділяється на експедиційні, самореєстрацію, кореспондентське та інтерв'ю.Експедиційне спостереження полягає у тому, що спеціально підготовлені реєстратори опитують респондентів і з їх слів здійснюють заповнення формуляру.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]