Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
statistika_1 (1).rtf
Скачиваний:
0
Добавлен:
31.07.2019
Размер:
532.05 Кб
Скачать

36, Оборотні засоби,їх склад і характеристика.

Оборотні фонди —це частина засобів виробництва, що беруть участь в одному виробничому циклі та переносять свою вартість на вартість готової продукції одразу і повністю, змінюючи при цьому свою натуральну форму (тобто це матеріали, конструкції, деталі тощо).Оборотні фонди є матеріальними ресурсами підприємства. Одна їх частина входить до продукції й утворює, таким чином, її матеріальний склад, а друга допомагає виконувати виробничий процес.Фонди обігу — це частина засобів виробництва, яка не бере участі у виробничих циклах, але авансується підприємством на створення засобів оборотних фондів: матеріалів, сировини, деталей, палива та ін. У цьому полягає основна схожість й відмінність між оборотними фондами та фондами обігу .Таким чином, оборотні фонди виражаються в обслуговуванні сфери виробництва, а фонди обігу — в обслуговуванні сфери обіг. .Для наочності необхідно докладніше розглянути, з чого утворюються фонди обігу та оборотні фонди.

37, Основні показники використання оборотних засобів,методика їх визначення.

Показники ефективності використання оборотних засобів можна визначити не тільки для всієї їх суми, а й окремо як для нормованої, так і для ненормованої їх частини. Крім того, можна розрахувати й власні показники оборотності оборотних засобів, що показують, за рахунок яких елементів сталося уповільнення або прискорення оборотності оборотних засобів. У разі потреби такі показники можна розрахувати на різні періоди (рік, квартал, місяць).

38,Поняття «продукція виробництва» та одиниці її вимірювання.

Промислова продукція – це прямий корисний результат виробничої діяльності промислового п-ства, який являє собою сукупність продуктів або робіт промислового характеру. Послуга – це нематеріальна діяльність, що не призводить до володіння чимось. У продукцію входить тільки результат діяльності промислових цехів п-ства, результати непромислових цехів і віділів не є промисловою продукцією.

Класифікація продукції

  1. За ступенем готовності. – готові вироби. – напівфабрикати – не завершення виробництва.

  2. За номенклатурою і асортиментом.

  3. За одиницями виміру. – натуральні – умовно натуральні – вартісні.

39. Вартісні показники промислової продукції,порядок їх визначення.

До основних вартісних показників промислового виробництва відносять валову, товарну, реалізовану і чисту продукцію. Валова продукція — це загалом вся продукція, що виробляється у промисловості, галузі, підгалузі, на підприємстві — незалежно від того, де вона використовується. Валову продукцію визначають з урахуванням вартості внутрішньозаводського і внутрішнього обороту, під якими розуміють вартість тієї частини вироблених готових виробів та напівфабрикатів, яка використовується на даному підприємстві або у галузі на власні промислово-виробничі потреби. Показник валової продукції визначають у поточних і порівнянних цінах і використовують для розрахунку показників валового суспільного продукту та його динаміки. Товарна продукція — це продукція, призначена для реалізації на сторону. Реалізована продукція — це промислова продукція, яка надійшла у народногосподарський оборот, тобто така, що поставлена замовникам і оплачена ними. Реалізовану продукцію визначають на підставі показника товарної продукції і показників залишків нереалізованої продукції на початок і кінець розрахункового періоду (року). Чиста продукція характеризує знову створену вартість на підприємстві, у підгалузі, галузі, промисловості в цілому і використовується для розрахунку національного доходу, створеного в промисловості. Чисту продукцію визначають як різницю між валовою або товарною продукцією і сумою матеріальних витрат на їх виробництво

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]