Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sesiya_groshi.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
107.51 Кб
Скачать

12.Швидкість обігу грошей.

Швидкість обігу грошей визначається кількістю обігів грошової одиниці за певний період, оскільки одні й ті самі гроші упродовж певного періоду постійно переходять з рук у руки, обслуговуючи продаж товарів і надання послуг.

V= P*Q/M

V- швидкість обігу грошей

P- середній рівень цін на товари та послуги

Q- фізичний обсяг товарів та послуг, що реалізовані

M- середня маса грошей, які перебувають в обороті певного періоду.

Чинники , що впливають на швидкість обігу грошей:

  • Ті,що діють на боці платоспроможного попиту

- зміна попиту на гроші

- розвиток структури споживання

- культурні потреби населення

  • Ті, що діють на боці пропозицій товарів та послуг

- суспільне виробництво

- ринкові відносини

- інфраструктура ринку

13.Механізм збалансування грошових потоків.

14.Поняття грошового ринку.

Грошови́й ри́нок — це особливий сектор ринку, на якому здійснюється купівля та продаж грошей як специфічного товару, формуються попит, пропозиція та ціна на цей товар. Інструментами грошового ринку є векселі, депозитні сертифікати, банківські акцепти. Його основні інститути — банки, облікові установи, брокерські й дилерські фірми. Грошовому ринку властиві елементи звичайного ринку — попит, пропозиція, ціна. Особливості грошового ринку визначають особливості кожного з елементів: попит мас форму попиту на позики, пропозиція — форму пропозиції позик, а ціна — форму відсотка на позичені кошти. У грошовому ринку нема визначеної локалізації, його учасниками (суб’єктами) виступають: банки держава, спеціальні фінансово-кредитні інститути та інші посередницькі організації, котрі продають і купують, як правило, короткострокові боргові зобов'язання. Об’єктом купівлі-продажу на ринку є тимчасово вільні грошові кошти.

15.Поняття грошових коштів.

Грошовий ринок поділяють на два основні сектори:

1) сектор прямого фінансування (безпосередньо від власників до позичальників);

2) сектор опосередкованого (непрямого) фінансування (по яких грошові кошти рухаються від кредиторів до позичальників через фінансових посередників – банки (особливе місце), небанківські фінансові установи).

В загальному вигляді модель грошового ринок можна поділити як схему потоків грошей між 3 суб’єктами:тими шо заощаджують гроші, тими що запозичують, фінансові посередники.

16.Структура грошового ринку.

За видами інструментів грошовий ринок складається з двох взаємопов’язаних і доповнюючих один одного, але окремо функціонуючих ринків: Ринок позикових капіталів. Охоплює відносини, що виникають з приводу акумуляції кредитними установами грошових коштів фізичних і юридичних осіб та їх надання у вигляді позик на умовах зворотності, строковості та платності. Отже об’єктом оперування є власне не гроші, а лише право на тимчасове користування грошовими коштами.

Ринок цінних паперів - охоплює як кредитні відносини, так і відносини співволодіння, які оформляються спеціальними документами (цінними паперами), що можуть продаватись, купуватись, погашатись.

Залежно від призначення та ліквідності фінансових активів, що обертаються на грошовому ринку, можна виділити два основних його сегменти: ринок грошей і ринок капіталів. На першому з них продаються і купуються грошові кошти у вигляді короткострокових позик та фінансових активів (боргові зобов’язання до 1 року), на другому - грошові кошти у вигляді середньо- і довгострокових кредитів та фінансових активів (боргові зобов’язання більше 1 року) та акції. Відкритий ринок. На відкритому ринку відбувається купівля та продаж цінних паперів (короткострокових зобов'язань держави) центральним банком. Міжбанківський ринок стихійно виник у кожній країні для того, щоб забезпечити проведення банківських операцій та надання кредитів для вирівнювання міжбанківського платіжного обороту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]