Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы гос БС.rtf
Скачиваний:
0
Добавлен:
30.07.2019
Размер:
743.72 Кб
Скачать
  1. Неподаткові доходи та доходи від операції з капіталом, їх склад та характеристика.

доходи бюджету - податкові, неподаткові та інші надходження на безповоротній основі, справляння яких передбачено законодавством України (включаючи трансферти, плату за адміністративні послуги, власні надходження бюджетних установ);

Доходи бюджету класифікуються за такими розділами:

1) податкові надходження;

2) неподаткові надходження;

3) доходи від операцій з капіталом;

4) трансферти.

Неподаткові надходження включають усі безповоротні надходження, крім доходів від продажу капіталу, а також добровільні, невідплатні поточні надходження з недержавних джерел. 

Неподатковими надходженнями визнаються:

1) доходи від власності та підприємницької діяльності;

2) адміністративні збори та платежі, доходи від некомерційної господарської діяльності;

3) інші неподаткові надходження.

Доходи від операцій з капіталом охоплюють реалізацію основного капіталу, державних запасів, землі та нематеріальних активів і включають: - надходження від продажу основного капіталу; - надходження від реалізації державних запасів товарів; - надходження від продажу землі та нематеріальних активів; - податки на фінансові операції та операції з капіталом. Трансферти - це кошти, одержані від інших органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, інших держав або міжнародних організацій на безоплатній та безповоротній основі.

  1. Місцеві бюджети – фінансова база місцевого самоврядування. Власні, закріплені та регулюючи доходи місцевих бюджетів.

Матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядування є рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, земля, природні ресурси, що є у власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах, а також об'єкти їхньої спільної власності, що перебувають в управлінні районних і обласних рад.

Територіальні громади сіл, селищ і міст можуть об'єднувати на договірних засадах об'єкти комунальної власності, а також кошти бюджетів для виконання спільних проектів або для спільного фінансування (утримання) комунальних підприємств, організацій і установ, створювати для цього відповідні органи і служби.

Держава бере участь у формуванні доходів бюджетів місцевого самоврядування, фінансово підтримує місцеве самоврядування. Витрати органів місцевого самоврядування, що виникли внаслідок рішень органів державної влади, компенсуються державою.

Органам місцевого самоврядування можуть надаватися законом окремі повноваження органів виконавчої влади. Держава фінансує здійснення цих повноважень у повному обсязі за рахунок коштів Державного бюджету України або шляхом віднесення до місцевого бюджету у встановленому законом порядку окремих загальнодержавних податків, передає органам місцевого самоврядування відповідні об'єкти державної власності.

Діяльність органів місцевої влади спрямована на задоволення суспільних потреб громадян і, у першу чергу, пов'язаних з отриманням життєво необхідних послуг.

Місцеві бюджети є фінансовою базою місцевого самоврядування і від обсягу ресурсів, що акумулюються в цих бюджетах, залежить наскільки результативно місцеві органи влади будуть виконувати покладені на них повноваження.

Собственные доходы – это такие доходы кот. Форм-ся МОВ самостоятельно на основе собствен.решений и на подведомственной тер-и.

Закрепленные доходы – дох.кот.на постоянной или договорной основе полностью или частично закреплены за местными бюджетами для выполнения делегированных полномочий.

Исп-ся также регулирующие налоги и доходы, к ним относятся :налоги,доходы и бедж.трансферты : дотации и субвенции.

С принятием БК 2001 все налоги стали закрепленными: налог на прибыль,НДС,АЗ закреплены за гос.бюджетом (кроме налога на прибыль комунальних п/п), НДФЛ(в мест.бюдж.).

В качестве регулирующих доходов остались дотации и субвенции.

Регулирующие налоги и дох – это такие налоги и дох от кот уставнавливаеться %-е отчисления в нижестоящие бюджеты.