Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы гос БС.rtf
Скачиваний:
0
Добавлен:
30.07.2019
Размер:
743.72 Кб
Скачать
  1. Бюджетна система України, її структура та принципи побудови.

Структура бюджетної системи України

Б.с – сукупність деж. та місцевих б-тів, побудована з урахуванням ек. відносин держ. та адмін.-тер. устроїв, регулюється нормами права.

Б.с склад. з держ. та місц. б-тів

Місц. б-ми є б-т АРК, обл., районні б-ти, б-ти місцевого самоврядув.

Б-ми місцевого самоврядув. є б-ти територіалю громад сіл, їх об*єднань, селищ, міст(у т. ч. р-нів в містах)

Принципи побудови:

-принцип єдності – забезпеч. єдиною правовою базою, грош сис., б. класиф., регулюв. відносин., ведення бухгалтерії

- принцип збалансованості – повноваження на здійснення витрат б-ту мають відповідати обсягу надходжень б-ту на відповідний період

-принцип самостійності – держ. ті місцеві б-ти є самостійними. Держ. б-т не несе відповідальность за зобов*язання місцевих, і навпаки. цей принцип забезпечується завдяки закріпленими за кожним б-том своїх джерел доходів

-принцип повноти – до складу б-ту вкл. всі надходження. і видатки, що закріпленні законодавчо

-принцип обґрунтованості – б-т формується на макропоказниках ек. і соц. розвитку У та розрах. надходжень і витрат б-ту

-принцип ефективності і результативності – при склад. і вик. б-тів усі учасники б. процесу мають прагнути досягти цілі, заплановані у відповідному б-ті

- принцип субсидіарності – позподіл видів видатків між держ. і місц. б-том

-принцип цільового вик. б. коштів – б. кошти вик. тільки на цілі визначані б. призначенням і б. асигнувань

-прицнп справедливості і неупередженості – б. сис. ґрунтується на засадах справедливого і неупередженого розподілу суспільн. багатства між громадянами і тер. громадами

-принцип публічності і прозорості – інформув. громадськості з питань склад., розгляд, затвердження б-тів, а також контролю за їх вик.

-принцип відповідальності частників – кожен з учасників несе відповідальність за свої дії або бездіяльність

6. Бюджетна система України та бюджетний устрій. Бюджетні системи унітарних та федеративних країн.

Бюджетний устрій — організація і принципи побудови бюджетної системи, її структури, розподіл доходів і видатків між окремими ланками, правові основи функціонування бюджетів, встановлення характеру взаємовідносин між бюджетами, взаємозв'язок між окремими ланками бюджетної системи. Бюджетний устрій України визначається державним устроєм та адміністративно-територіальним поділом України. Бюджетний устрій включає в себе норми, що регулюють побудову бюджетної системи.

Бюджетна система — сукупність самостійних відокремлених взаємопов'язаних між собою ланок, у яких функціонують бюджетні відносини.

Бюджетна система України - сукупність державного бюджету та місцевих бюджетів, побудована з урахуванням економічних відносин, державного і адміністративно-територіальних устроїв і врегульована нормами права.

Бюджетна система України складається з державного бюджету та місцевих бюджетів.

Місцевими бюджетами є бюджет Автономної Республіки Крим, обласні, районні бюджети та бюджети місцевого самоврядування.

Бюджетами місцевого самоврядування є бюджети територіальних громад сіл, їх об'єднань, селищ, міст (у тому числі районів у містах).

Економічна природа та суть бюджетної системи виявляється не в її структурі, тобто не в тому, скільки і ній ланок, а які фінансові можливості законодавчо закріплені за кожною ланкою, та який рівень фінансової незалежності мають ці ланки.

За допомогою бюджетної системи визначається і бюджетний устрів країни. Бюджетний устрів держави визначається в залежності від адмін.-територіального розподілу країни. За допомогою бюджетної системи відбувається управління державними та місцевими фінансами і внутрішніх фін потоків. Основами бюджетного устрою є: -виділення видів бюджетів; -встановлення принципів побудови бюд системи; -розмежування доходів і видатків; -організація взаємовідносин між різними бюджетами. В унітарних державах бюд система дворівнева(державний бюджет і місцевий бюджет), федеративний устрій включає 3 , а в деяких державах і 4 рівня(федеративний бюджет, бюджети членів федерацій, місцеві бюджети, бюджети земель). Пр. США, Німеччина, РФ. Термін бюджетний устрій виник в Англії і ХІІІст.