Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы гос БС.rtf
Скачиваний:
0
Добавлен:
30.07.2019
Размер:
743.72 Кб
Скачать

12. Показники зведеного бюджету та його роль. Показники зведеного бюджету України та зведеного бюджету міста.

Зведений б-т – сукупність показників б-тів, що вик. для аналізу та прогнозування ек. і соц.. розвитку держави. Зведений бюджет України як фінансовий план не затверджується. Зведений бюджет використовується як узагальнення планових і фактичних показників. Він є довідковим документом, який показує суму ресурсів, що мобілізуються і перерозподіляються через бюджет, роль і місце бюджету в економічній системі.

Зведений б-т У вкл. показники: Держ.б-ту У, звед. б-ту АРК та звед. б-тів обл.., міст Києва і Севастополя.

Зведен. б-т міста з район. поділом вкл. показники: міського б-ту та б-тів районів, що входять до його складу. Якщо місту або району у місті адмін.. підпорядковані ін.. міста, слища чи села, звед. б-т вкл. показники цих б-тів.

13. Бюджетна класифікація та її значення. Основні напрямки класифікації доходів бюджету та їх характеристика.

Бюджетна класифікація - єдине систематизоване згрупування доходів, видатків, кредитування, фінансування бюджету, боргу відповідно до законодавства України та міжнародних стандартів.

Бюджетна класифікація використовується для складання і виконання державного та місцевих бюджетів, звітування про їх виконання, здійснення контролю за фінансовою діяльністю органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, інших розпорядників бюджетних коштів, проведення фінансового аналізу в розрізі доходів, організаційних, функціональних та економічних категорій видатків, кредитування, фінансування і боргу, а також для забезпечення загальнодержавної і міжнародної порівнянності бюджетних показників. МФУ затверджує бюджетну класифікацію, зміни до неї та інформує про це ВРУ.

Бюджетна класифікація має такі складові частини: 1) класифікація доходів бюджету; 2) класифікація видатків та кредитування бюджету; 3) класифікація фінансування бюджету; 4) класифікація боргу.

Бюджетна клас-я сприяє реалізації принципу єдності при регулюванню бюджетної діяльності, забезпечує єдину базу. Бюджетна класифікація використовується на всіх стадіях бюджетного процесу.

Доходи бюджету - податкові, неподаткові та інші надходження на безповоротній основі, справляння яких передбачено законодавством України (включаючи трансферти, плату за адміністративні послуги, власні надходження бюджетних установ).

Доходи бюджету класифікуються за такими розділами: 1) податкові надходження; 2) неподаткові надходження; 3) доходи від операцій з капіталом; 4) трансферти.

Податковими надходженнями визнаються встановлені законами України про оподаткування загальнодержавні податки і збори (обов'язкові платежі) та місцеві податки і збори (обов'язкові платежі). Неподатковими надходженнями визнаються: 1) доходи від власності та підприємницької діяльності; 2) адміністративні збори та платежі, доходи від некомерційної господарської діяльності; 3) інші неподаткові надходження. До-ди від операцій з капіталом: 1). Надходження від продажу основоного капіталу; 2). надходження від реалізації державний запасів і товарів; 3).надходженняві продажу землі та нематеріальних активів та ін..Трансферти - кошти, одержані від інших органів державної влади, органів влади АРК, органів місцевого самоврядування, інших держав або міжнародних організацій на безоплатній та безповоротній основі. Транзити бувають: дотації на вирівнювання та субсидії(має цільове призначення).

Також доходи бюджету можуть класифікувати: залежно від повноти зачислення до бюджету(закріплені і регулюючі), від частини появи і бюджеті(звичайні і надзвичайні), за методом залучення(податки, збори, платежі неподаткового характеру інші надходження), залежно від стадії функціонування(нараховані касові).