Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы гос БС.rtf
Скачиваний:
0
Добавлен:
30.07.2019
Размер:
743.72 Кб
Скачать

14.. Доходи державного бюджету, їх склад та характеристика. Провідна роль податкових доходів.

Доходи бюджету - податкові, неподаткові та інші надходження на безповоротній основі, справляння яких передбачено законодавством України (включаючи трансферти, плату за адміністративні послуги, власні надходження бюджетних установ).

Доходи державного бюджету – поняття більш вужче, ніж доходи держави. Доходи Державного бюджету України – це частина доходів держави, яка використовується для фінансування виконання органами державної влади загальнодержавних функцій, які визначені Конституцією України.

Податковими надходженнями визнаються встановлені законами України про оподаткування загальнодержавні податки і збори (обов'язкові платежі) та місцеві податки і збори (обов'язкові платежі). Неподатковими надходженнями визнаються: 1) доходи від власності та підприємницької діяльності; 2) адміністративні збори та платежі, доходи від некомерційної господарської діяльності; 3) інші неподаткові надходження.

Також доходи бюджету можуть класифікувати: залежно від повноти зачислення до бюджету(закріплені і регулюючі), від частини появи і бюджеті(звичайні і надзвичайні), за методом залучення(податки, збори, платежі неподаткового характеру інші надходження), залежно від стадії функціонування(нараховані касові).

Доходи бюджетів створюються за рахунок: -податків від фізичних і юридичних осіб, зборів та інших обов'язкових платежів, -надходжень з інших джерел, що встановлені законодавством України; -плати за послуги, що надаються бюджетними установами; -доходи від продажу активів; -% і дивіденди нараховані на частку майна, що належить державі; -гранти і дарунки у вартісному обрахунку; -міждюджетні трансферти з місцевих бюджетів;-доходи, до ДБУ з безповоротніх надходжень. При визначенні складу доходів використовується логіка від зворотнього - це всі доходи, що отримуються згідно з податковим законодавством, за винятком надходжень до місцевих бюджетів. У ПКУ закріплено переліз загальнодержавних та місцевих податків та зборів, які й складають податкові надходження.

Доходи: сукупний, офіційні трансферти. Сукупний в свою чергу включає: доходи з операцій з капіталом і поточні(податкові, неподаткові).

15. Прямі податки та їх роль у формуванні доходів бюджету. Види прямих податків. Переваги та недоліки прямого оподаткування.

Прямыеналогивзимаются в результатеприобретения и аккумулированияматериальных благ, онизависят от доходаилиимущества, и плательщикомкоторыхнепосредственноявляютсявладельцыэтихдоходов и имущества.

Преимущества прямого налогообложения:

1. экономические: даютвозможность установить прямую зависимостьмежду доходами плательщика и его платежами в бюджет

2. регулирующие: в странах с развитойрыночнойэкономикойпрямоеналогообложениеявляетсяважнымфинансовымрычагомрегулированияэкономическихпроцессов (инвестиций, накоплений и т.д.)

3. социальные: способствуютраспределениюбремени таким образом, чтобольшеналоговыхрасходовимеют те членыобщества, у которыхвысокиедоходы.

Недостатки:

1. организационные: прямая форма налогообложениятребуетсложногомеханизмавзиманияналогов, т.к. связана с достаточносложнойметодикойведенияналогового и бух.учета.

2. контрольные: контроль поступленияпрямыхналоговтребуетсущественногорасширенияналоговогоаппарата и разработкисовременныхметодовконтроля и учетаплательщиков;

3. полицейские: прямыеналогисвязаны с возможностьюуклонения от уплатыиз-занесовершенствафинансовогоконтроля и наличиякоммерческойтайны.

4. бюджетные: прямоеналогообложениетребуетопределенногоразвитиярыночныхотношений, т.к. только в условиях реального рынкаможетформироватьсяреальнаярыночнаяцена, номогутиметьместо и убытки, поэтомупрямыеналоги не могут являться стабильнымисточникомдоходов в бюджет.

Прямыеналоги: налог на прибыль, налог с доходовфизическихлиц, плата за землю, фиксированныйс.х. налог, налог с владельцевтранспортныхсредств и других самоходных машин и механизмов и другие.