Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы гос БС.rtf
Скачиваний:
0
Добавлен:
30.07.2019
Размер:
743.72 Кб
Скачать

16.. Непрямі податки та їх роль у формуванні доходів бюджету. Види непрямих податків. Переваги та недоліки непрямого оподаткування.

Непрямі податки – встановлюються в вигляді надбавки до ціни товару, визначаються розміром споживання і залежать від дохо. чи майна платника, платником є кінцевий споживач.

Непрямі податки відіграють важливу роль у формуванні доходів Державного бюджету. Надходження від них у Державний бюджет складають майже половину його доходів.

Види: ндс, акцизний збір, мито.

Переваги:

-організаційні – характерні простота оплати та регулярність поступання в б-т. контроль не потребує розширення податкового апарату

-б-тні – т. к. НП збільшують дох. держави за рахунок росту населення та його достатку, то вони більш вигідні для країн прогресуючих в ек. відносинах

- поліцейські – податки діють на сукупне споживання шляхом подорожчання того чи ін.. прод.

-політичні – прямі податки з погляду покупця сплачуються державі даром, а не прямі – завуальовані в ціні товару и якщо покупець и осо знає, що ціна збільшилась податком, він все одно отримає взамін необхідний товар.

-ек. – для кінцевого споживача НП зручні тим, що визнач. р-ром споживання, зручністю уплати в часі, близькістю до міця внесення, відсутністю принудительного характера

Недоліки:

- тягар для багатосімейних – оплата податка здійснюється головою сім'ї, а формується всіма членами сім'ї

-політичні – право взімання НП майже ніколи не оспорюється

-соц.-ек. – НП окремі лиця виплачують непропорційно своїм к-лам и дох., що надто обтяжує низькооплачувані слої населення

-підприємницькі – НП в умовах розвинутих ринкових відносин обмежують р-р прибутку підприємництва, т. к. в умовах конкуренції не завжди можливо підвищити ціни на величину НП.

17. Міжбюджетні трансферти, їх роль та види.

Міжбюджетні трансферти - кошти, які безоплатно і безповоротно передаються з одного бюджету до іншого.

Ст96. Міжбюджетні трансферти поділяються на: 1) дотацію вирівнювання; 2) субвенції; 3) кошти, що передаються до державного бюджету та місцевих бюджетів з інших місцевих бюджетів; 4) додаткові дотації. Ст97. У Державному бюджеті України можуть передбачатися такі трансферти місцевим бюджетам: -дотація вирівнювання; -додаткова дотація на вирівнювання; -субвенції на здійснення державних програм соціального захисту; - додаткова дотація на компенсацію втрат доходів місцевих бюджетів; -субвенція на виконання інвестиційних програм ; -інші додаткові дотації та субвенції. Порядок та умови надання субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам визначаються Кабінетом Міністрів України.

Ст98. Дотація вирівнювання бюджетам міст Києва та Севастополя, міст республіканського АРК та обласного значення і районним бюджетам, іншим бюджетам місцевого самоврядування, для яких у державному бюджеті визначаються міжбюджетні трансферти

Ст99. Дотація вирівнювання бюджету АРК та обласним бюджетам

Ст101. Міжбюджетні трансферти між місцевими бюджетами.

Ст102. Субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення державних програм соціального захисту За рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг та житлових субсидій населенню на придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу надаються пільги, виходячи із розрахунку вартості однієї тонни твердого палива та одного балона скрапленого газу на домогосподарство на рік.

Ст103. Надання державою податкових пільг, які зменшують доходи місцевих бюджетів, що не враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів, має супроводжуватися наданням додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам на компенсацію відповідних втрат доходів місцевих бюджетів.

Регулювання міжбюджетних взаємин покликано ефективно вирівнювати виникаючі диспропорції. Особливості формування національних бюджетних систем обумовили істотні розходження у використовуваних ними механізмах вирівнювання.

Механізм виконання місцевих бюджетів малоефективний, підтвердженням тому є нестабільність і недостатність дохідної частини місцевих бюджетів, відсутність відрегульованих правил міжрегіонального перерозподілу державних доходів і видатків між бюджетами всіх рівнів, виникнення конфліктних ситуацій у регіонах щодо обсягів трансферного забезпечення. А тим часом роль місцевих бюджетів в управлінні економікою дуже істотна, оскільки вони є значним інструментом впливу на темпи і пропорції суспільного розвитку. Рівень виконання місцевих бюджетів є одночасно й умовою і результатом соціально-економічного розвитку відповідних територій. Тому створення ефективного механізму організації виконання цих бюджетів являє собою, одну з актуальних проблем, від швидкості вирішення якої залежать терміни стабілізації економіки і переходу її до росту.

  1. Дотації вирівнювання, їх види, характеристика та формульний порядок розрахунку.

Наиболее распространенным видом межбюджетных трансфертов явл дотации выравнивания. Они предоставляются Госбюджетом Укр местныим бюджетам. Их основная цель – осуществление выравнивания доходной способности бюджета, к-рый ее получает, т.е проведение фин выравнивания.

Дотации выравнивания – межбюджетные трансферты на выравнивание доходной способности бюджета, к-рый его получает

Механизм расчета дотаций выравнивания – объем дотаций определяется путем сопоставления расходов соответствующих местных бюджетов, определенных с применением фин нормативов бюджетной обеспеченности и корригирующих коэффициентов и доходов (корзины доходов), к-рые в соответствии с бюджетным кодексом поступают в местные бюджеты.

Финансовый норматив бюджетной обеспеченности определяется путём деления общего объема финансовых ресурсов, которые направляются на реализацию бюджетных программ, на количество жителей или потребителей социальных услуг

Коэффициенты выравнивания устанавливаются КМУ.

Дотации выравнивания предоставляются МБ если местные бюджеты не сбалансированы, средств не хватает для исполнения делегированных и собственных полномочий, для обеспечения населения социальными услугами не ниже уровня миним соц гарантий.

С принятие БК расчет дотаций выравнивания проводится формульным путем: Т = а (V-Д), а- коэффициент выравнивания (0,9-1), Т- дот выравнивания, V – расчет объемного пок-ля расх, Д –прогнозный пок-ль объема дох, закрепленных за МБ.

Дотации выравнивания предоставляются бюджетам АРК, областным, районным, городам Киеву и Севастополя, городам республиканского и областного значения из госбюджета. Бюджетам районов в городах, сел, поселкам, городам районного значения и их объединениям – из бюджетов городов Киева и Севастополя, городов республиканского и областного значения.

Установлюється формульний підхід до надання дотацій вирівнювання , виходячи з таких показників:

фінансові нормативи бюджетної забезпеченості і коригувальні коефіцієнти;

чисельність жителів і чисельність споживачів соціальних послуг;

індекс відносної податкоспроможності відповідного б-та;

розрахунковий обсяг кошика дох. місц. б-тів

коефіцієнти вирівнювання

норматив к-тіпрацівників органів місц. самоврядув. в розрахунку до к-ті насел. .