Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
терія на проектменеджмент.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.07.2019
Размер:
124.93 Кб
Скачать

63. Аналіз ринкових можливостей.

В умовах конкретної інвестиційної ситуації вирішується завдання аналізу ринкових можливостей, а саме, проводиться аналіз мікро середовища та макросередовища проекту, аналіз роздрібного та оптового ринку.

Аналіз мікро- та макросередовища проекту. Під мікросередовищем проекту розуміється сукупність відношень, що складаються всередині організації, яка здійснює інвестиційний проект, між організацією і клієнтами, організацією й конкурентами. З погляду інвестиційного проекту слід провести аналіз власної діяльності, якщо цей проект ставить за мету розширення активності вже діючої організації через поглиблене проникнення на існуючий ринок, розширення меж ринку з існуючим товаром, виведення нового товару на вже існуючий ринок або диверсифікацію свого виробництва, а також аналіз діяльності конкурентів і потенційних покупців. Для аналізу власної діяльності використовуються такі показники: дані про поточний збут, обсяги матеріальних запасів на складах, канали руху товарів, регіони збуту, витрати, рух коштів, план-графік надходження товару на склади.

64. Розробка комплексу маркетингу.

Комплекс маркетингу (marketing-mix) - це набір піддаються контролю змінних чинників маркетингу, сукупність яких фірма використовує в прагненні викликати бажану відповідну реакцію з боку цільового ринку. Функція маркетинг-мікс полягає в тому, щоб сформувати набір (mix), який не тільки би задовольняв потреби потенційних клієнтів у рамках цільових ринків, а й максимізувати ефективність організації. Модель4P Комплекс маркетингу в його канонічному вигляді ("4P") включає 4 складових: Продукт (Product) - це набір «виробів і послуг», які фірма пропонує цільовому ринку. Ціна (Price) - грошова сума, яку споживачі повинні сплатити для отримання товару. Дистрибуція (Place) - різноманітна діяльність, завдяки якій товар стає доступним для цільових споживачів. Просування (Promotion) - різноманітна діяльність фірми по розповсюдженню відомостей про переваги свого товару і переконанню цільових споживачів купувати його. Таким чином, концепція маркетингу-мікс по Маккарті визначалася набором основних маркетингових инст рументов, що включаються в програму маркетингу: товарна політика (product), збут вая політика (place), цінова політика (price), комунікаційна політика чи поли тика просування (promotion).

Модель 7P Найбільш успішною (за ознакою поширеності в умах маркетологів та науковців) з "розширений" трактувань комплексу маркетингу зараз можна назватиконцепцію "7Р", в якій до "4P" додаються ще 3: People, Process і Physical Evidence. Люди (PEOPLE) - контингент, що має відношення до процесу купівлі-продажу; Процес купівлі (PROCESS) - те, що пов'язано з діяльністю покупця щодо здійснення вибору товару; Фізичний атрибут (PHYSICAL EVIDENCE) - матеріальний предмет, який можеслужити для клієнта підтвердженням факту надання послуги. Ця концепція спочатку створювалася для маркетингу послуг, проте зараз всебільше дослідників намагаються застосовувати її і до "товарному" маркетингу.Що, тим самим, робить її ще більш вразливою для критики.

Модель "4C" Існує і ще одна відома спроба змінити канонічну формулу "4Р", змістивши фокус з продавця на споживача ... правда, ціною повної відмови від "Р". Це т.зв. концепція "4С", запропонована Бобом Лотеборном в 1990 році.Детальніше Елементами моделі є: 1. Customer needs and wants - потреби і потреби покупця; 2. Cost to the customer - витрати покупця; 3. Communication - інформаційний обмін; 4. Convenience - зручність. Очевидно, що в даній концепції як пріоритет виділяються переваги споживачів.Причому цей пріоритет діє на всіх без винятку етапах процесу виробництва і реалізації товарів чи послуг. Проте, традиційний комплекс маркетингу, що складається з "4Р", так само має в пріоритеті переваги споживачів. При розробці «продукту», «ціни», «просування» та «каналів розподілу» проводяться маркетингові дослідження, вивчаються очікування споживачів. І навіть більше того - при розробці комплексу маркетингу враховуються не тільки переваги споживачів, але і конкуренти, постачальники, контактні аудиторії. І, нарешті, управління споживачем просто неможливо, тому що цей елемент зовнішнього середовища не піддається прямому керуванню.