Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MODUL.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.07.2019
Размер:
122.98 Кб
Скачать
  1. Суть політики, її специфіка. Основні теорії політики.

Політика (від грец. мистецтво управляти державою). До 19 ст. переважала точка зору що політика розвивалася через діяльність держави. Єдиного визначення поняття „політика” немає. Ще Платон під політикою розумів мистецтво, здатність жити в умовах поліса, що ставить людину у певні поведінкові рамки. М.Вебер вважав, що політика — це прагнення до влади, її завоювання, утримання в різних великих суспільних колективах. Він розрізняв політику у широкому та вузькому розуміннях: у широкому — це політичні відносини, пов’язані з управлінням окремими сферами суспільного життя, а у вузькому — керівництво політичною організацією, передовсім державою. Д.Істон розглядає політику як реалізований владою розподіл цінностей, а Меркл твердив, що у своїх найкращих проявах політика — це шляхетне прагнення до справедливості та розумного порядку, а у найгірших — це корислива жадоба влади, сили, багатства.

Політика являє собою організовані дії соціальних груп, інститутів влади по управлінню суспільним життям. Це боротьба за владу та її реалізація, професійне керівництво державою та суспільством.

Особливості політики: (з лекції)

  • Має здатність впливати на всі елементи суспільства через діяльність держави;

  • Має здатність впливати і проникати у всі «шпаринки» суспільного життя.

Політика виникла з необхідності підпорядковувати індивідуальні та групові інтереси всезагальному, який полягає у збереженні цілісності і єдності розшарованого суспільства. Цей собливий вид людської дільяності покликаний з’ясовувати як довготривалі, так і поточні інтереси різних соціальних груп. Політика є засобом забезпечення інтересів як великих груп людей (наприклад, націй, класів), так і нечисельних груп (наприклад, фінансових чи регіональних кланів). Вона є усвідомленою діяльністю, спрямованою на забезпечення суспільних процесів, їх регулювання, розвиток у певному напрямку.

  • Мета політики — забепечення панування одних суспільних груп над іншими, одних інтересів над іншими або узгодження соціальних інтересів.

  • Завдання політики — підтримання певного порядку в суспільстві, соціальної справедливості, максимального забезпечення як інтересів окремих індивідів, так і соціальних груп, а також загальносуспільного інтересу, забезпечення цілісності суспільства.

Теорії політики:

  • Стратифікаційна теорія (А. Бентлі) політика це суперництво певних соціальних груп (страт) за владу, що забезпечує баланс, рівновагу суспільних інтересів.

  • Правова теорія (Гобс, Спіноза) політика, держава є похідні від права, від природних прав людини (право на життя, на власність, на вільний вибір)

  • Інституційна Політика реалізується через інститути які реалізовують владу, в першу чергу такий важливий інститут, яким є держава, а отже, політика – це участь у справах держави, через неї визначається зміст діяльності держави.

  • - Етична (Аристотель) Політика – це діяльність, спрямована на досягнення загального блага.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]