Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен політекономія.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.07.2019
Размер:
588.8 Кб
Скачать

Питання 5 Основні чинники виробництва та їх взаємодія.

Суспільне виробництво можливе при наявності таких факторів виробництва:

1) засоби виробництва: предмети праці і засоби праці. Це речові елементи виробництва, за допомогою яких люди створюють матеріальні блага і духовні цінності. Предмет праці – це те, на що спрямована праця людини, що складає матеріальну основу матеріального продукту. Більшість предметів праці самі є предметами попередньої праці. Наприклад: метали на машинобудівному заводі; вовна у прядильному виробництві. Предмети праці є таких видів:

  • дані природою;

  • створені людьми (сировина);

  • вторинні ресурси;

  • штучно створені матеріали.

Засоби праці – це річ або комплекс речей, за допомогою яких людина впливає на предмети праці.

  1. робоча сила – це фізична і моральна здатність людини до праці;

3) нематеріальний фактор: інформація, знання, наука.

Виробництво являє собою не просте механічне поєднання фа­кторів, а складну систему взаємодії цих факторів через технологію та організацію виробництва. Технологія виражає взаємодію основних факторів виробництва, способи впливу людини на предмети праці. Люди оволодівають секретами виготовлення нових видів продукції, винаходять прогресивні технології, використовують якісно нові матеріали. Одночасно зі зміною технології змінюється й організація ви­робництва, яка узгоджує взаємодію усіх залучених до виробництва факторів, характер їх взаємодії У взаємодії факторів виробництва можна виділити 2 сторони:

1) характер поєднання – відображає сукупність важливих соціально-економічних рис виробництва, економічні відносини в процесі виробництва;

2) спосіб поєднання – відображає організаційно-трудові відносини: спеціалізацію, кооперацію, наукову організацію праці, дисципліну, ресурсне забезпечення. Фактори виробництва поєднуються у певних пропорціях. Поєднання факторів виробництва у певних пропорціях називається органічною будовою виробництва. Вона включає 2 сторони:

- технічну будову – це відношення кількості засобів виробництва до кількості зайнятих. C : V, де С – кількість засобів виробництва; V – кількість зайнятих. Вона показує в натуральному вигляді, скільки засобів виробництва приводить в рух один працівник. Цей показник визначається кількістю машин, потужністю двигунів, обсягом сировини, що припадає на одного працівника;

- вартісну будову – це відношення вартості засобів виробництва до вартості робочої сили. С : V, де С – вартість засобів виробництва; V – вартість робочої сили. Підвищення органічної будови виробництва має позитивне значення тому, що сприяє технічному вдосконаленню виробництва: кількість і вартість засобів виробництва зростає, а кількість і вартість робочої сили зменшується. Негативним фактором у підвищенні органічної будови є вивільнення робочої сили і зростання безробіття. Процес виробництва неможливий без виробничих відносин.

Питання 6 Вартісні форми сукупного суспільно продукту: ввп, внп, кінцевий продукт, чистий продукт.

Процес виробництва неможливий без основних чинників виробництва та їх взаємодії. Фактори виробництва обмежені, тому їх необхідно раціонально використовувати. Узагальнюючим показником виробництва є сукупний суспільний продукт. Сукупний суспільний продукт – це товари і послуги, створені працею сукупних працівників в різних сферах матеріального виробництва за певний проміжок часу. Сукупний продукт складається з продуктів, отриманих на різних підприємствах. Якщо врахувати товари і послуги, створені не лише в сфері матерільного виробництва, а й в сфері нематеріального виробництва, то отримаємо валовий суспільний продукт. Внаслідок суспільного поділу праці між підприємствами виникає проміжний продукт – це товари і послуги, які піддаються подальшій обробці або перепродуються кілька разів. Уникнути повторного рахунку можна за допомогою додаткової вартості. Додаткова вартість – це ринкова ціна товарів за оцінкою вартості спожитих предметів праці. Якщо із сукупного суспільного продукту виключити повторний рахунок, отримаємо категорію кінцевого продукту. За своєю натурально – речовою формою сукупний суспільний продукт поділяється на засоби виробництва і предмети виробництва. Якщо враховувати роль окремих складових сукупного суспільного продукту, то в ньому розрізняють:

1) фонд заміщення – частина сукупного продукту, яка використовується на оновлення зношених засобів виробництва;

2) фонд споживання – частина сукупного продукту, яка використовується на придбання необхідних товарів і послуг;

3) фонд нагромадження – частина сукупного продукту, яка використовується на збільшення речових факторів виробництва.

ССП = c+v+m

Якщо від суспільного продукту відняти фонд заміщення, то отримаємо національний дохід. Національний дохід – це чистий продукт країни. НД = v+m. НД – реальний дохід, який використовується в суспільстві для особистого споживання і розширеного відтворення. Національний дохід поділяється на:

1) необхідний продукт - це частина національного доходу, яка використовується для відтворення робочої сили;

2) додатковий продукт - це частина національного доходу, яка використовується для розширеного відтворення виробництва, функціонування невиробничої сфери, створення резервів і запасів.

Національний дохід як економічна категорія виражає виробничі відносини між людьми з приводу виробництва, розподілу, обміну необхідного і додаткового продукту. Якщо додати додаткові вартості всіх підприємств, то отримаємо валовий національний продукт. Валовий національний продукт – це сукупність вартостей всіх товарів і послуг. Модифікацією валового національного продукту є валовий внутрішній продукт. Валовий внутрішній продукт – сукупність вартостей всіх товарів і послуг, створених всіма виробниками на економічній території даної країни. Валовий національний продукт відрізняється від валового внутрішнього продукту на сальдо платіжного балансу. Якщо враховувати працю багатьох поколінь, а також залучені у виробництво природні ресурси, то отримаємо національне багатство. Національне багатство – це сукупність створених і нагромаджених в країні матеріальних благ, рівня освіти, виробничого досвіду, що використовується для розширеного відтворення. Складовими національного багатства є:

  • виробничі фонди (основні і оборотні);

  • невиробничі фонди (школи, лікарні, житлові будинки);

  • домашнє майно населення;

Кінцевий продукт — це частина сукупного суспільного продукту, що являє собою всю масу виробленої за певний період готової продукції. Його обчислюють так: із сукупного суспільного продукту треба вирахувати проміжний продукт. Це сировина, матеріали, паливо, електроенергія, вироблені в цьому році і витрачені у цьому ж році для виробництва іншої продукції. Чистий національний продукт (ЧНП) — це сумарний обсяг вартості всіх кінцевих товарів і послуг, вироблених протягом певного часу, за вирахуванням суми амортизації-вартості зношування основних фондів(обладнання, виробничих приміщень).Тому

ЧНП=ВНП-А, де А — амортизація

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]