Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LIS_otvety (1).docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.07.2019
Размер:
54.22 Кб
Скачать

Походження назв населених пунктів

На території України налічується приблизно 450 міст і всі вони мають різні назви. Та у кожного є своя історія виникнення їхньої назви. Розглянемо декілька з них. Запоріжжя - місто на Дніпрі. У 1775 році на цьому місті заснована фортеця, яка отримала назву Олександрівська, з 1906 року - місто Олександрівськ. Перейменоване в 1921 році у Запоріжжя. Вище міста, біля знаменитих дніпровських порогів на острові Хортиця, знаходилась Запорізька Січ - центр українського козацтва.Івано-Франківськ- місто перейменоване 9 вересня 1962 року в пам'ять видатного українського письменника і громадського діяча І.Я. Франка (1856-1916). До перейменування - Станіслав (Станіславів), названий в середині XVIII століття від імені одного з Потоцьких, великих польських магнатів.Львів- перша згадка в літописі - 1256 рік. Назва походить від власного імені Лев із суфіксом належності - ів. Пов'язують з ім'ям Галицького князя Лева, який побудував у ХІІІ столітті міські укріплення. За переказами князь Данило назвав місто ім'ям сина.Нікополь - місто засноване у 1781 році на місці поселення Микитин Ріг (Микитин Перевіз, Микитина Застава) і назване Слов'янськ, але ця назва не встигла вкорінитися у мовленні, оскільки пануюча тоді "грецька мода" в офіційній топонімії породила назву Нікополь: давньогрецьке Ніко - ім'я богині перемоги, поліс - "місто". Київ – існує легенда про трьох братів Кия,Щека і Хория та їхньої сестри Либідь. Ця легенда всім добре відома. Скажу тільки, що місто було назване на честь старшого брата Кия.

Історичні пам’ятки місцевості і краюНаш край у давнину був центром козацької доби. Саме в нашому місті був обраний Богдан Хмельницький гетьманом війська козацького. Одна із історичних пам’яток нашого краю є Троїцький Собор у Новомосковську. Фундаторами Троїцький собору були старшини (кошовий І. Чепіга, самарський полковник Антін Головатий), козакисічовики, соборний староста М. Петренко й інші.Усть-Самарська фортеця (Новобогородицькафортеця)У 1736 році під час російсько-турецької війни за наказом фельдмаршала Бурхарда Христофора Мініха тут побудували Усть-Самарський ретраншемент. Біля фортеці утворилася слобода посполітих людей, що віднесли до Старосамарської сотні Полтавського полку. 1783 року фортецю ліквідували. Ко́дацька фортеця або Кодак — фортеця на правому березі Дніпра напроти Кодацького порогу, 10 км нижче теперішнього Дніпропетровська, на території села Старі Кайдки.Збудована польським урядом у липні 1635 з метою ізолювати Запоріжжя і Дон від України, перекрити вихід до Чорного моря і перешкодити втечі селян на Запорозьку Січ. Могила Івана Сірка - похований І.Сірко біля Чортомлицької Січі (тепер селоКапулівка, Нікопольського районуДніпропетровської області). 1967 року його перепоховали на іншому краю села, через те, що води Каховського водосховища наблизилися до могили.

Культурні пам’ятки України

Україна багата на свою історію і тому багата історичними пам’ятками.Золоті́ воро́та — головна брама стародавнього Києва. Свою назву одержали по аналогії і зразку з Золотими воротами в Константинополі.Це одна з найстаріших пам‘яток історії, архітектури та фортифікаційної техніки, залишки якої дійшли до нашого часу.Уманський національний дендропарк «Софіївка» заснований 1796 року та перетерпів декілька значних добудов, руйнацій та реконструкцій. В створеній його композицій та архітектурних форм приймало участь багато видатних архітекторів та інженерів, що створили неперевершений ансамбль, який на наш час є одним з найкращих взірців пейзажного стилю, що дійшли до нас крізь час та руйнування.Воронцовський палац – заснований 1830 року, Засновник граф М.С. Воронцов. Унікальністьйого в тому, що кожна зала палацу має свій стиль та оздоблення. Варто звернути увагу, що  в палаці 150 кімнат.Архітектурний стиль пізньої англійської готики в поєднанні з східною архітектурою. Собор Святої Софії міститься в центрі Києва. Це основна культова споруда Київської Русі періоду правління Ярослава Мудрого (1019-1054 рр.), саме під його стінами збиралося Київське віче. Однак, згідно з останніми результатами досліджень, вчені припускають, що засновником собору міг бути хреститель Київської Русі князь Володимир, і відлік часу існування храму, можливо, треба вести від 1011 року. Софіїський собор став першою українською пам’яткою історії та архітектури, що біла внесена у список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]