Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LIS_otvety (1).docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.07.2019
Размер:
54.22 Кб
Скачать

Державні символи

Згідно з Конституцією України, державними символами України є Державний Прапор України, Державний Герб України, Державний Гімн.Державний Прапор України був затверджений 28 січня 1992 року і має в собі дві горизонтальних смуги синього і жовтого кольорів. Його кольори символізують чисте, безхмарне небо (синій колір), та поля пшениці (жовтий колір). Офіційним днем державного прапору є 23 серпня.

Великий Державний Герб України, згідно із статтею 20 Конституції України, встановлюється з урахуванням малого Державного Герба, як його головного елемента, і герба Війська Запорізького, і затверджується не менше як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України.З найдавніших часів тризуб шанується як магічний знак, свого роду оберіг. Його зображення археологи зустрічали у багатьох пам'ятках культури, датованих першими століттями нашої ери. Перша згадка у літописах про такі знаки належить до Х століття.

Державний Гімн України — національний гімн на музику Михайла Вербицького із словами Павла Чубинського.

Відзначення державних свят. Дослідження їх змісту

Державними вважаються ті свята, що встановлені законом з метою відзначення видатних подій, знаменних дат, які традиційно відзначаються, мають національні цінності, особливе історичне або суспільно-політичне значення для України.1 січня Нови́й рік — свято, яке відзначають багато народів відповідно до прийнятого календаря. Свято наступає в момент переходу останнього дня року в перший день наступного року.7 січняРіздво Христове - велике християнське свято. Цей деньвідповідаєуявленням народу про добробут, благополуччя, благоденство, щастя ізлагоду.8 березня – Міжнародний жіночий день.Свято 8 березня є одним з найулюбленіших свят нашої країни. Чого вартий хоча б те, що Міжнародний Жіночий День ми святкуємо на початку весни!День міжнаро́дної соліда́рності трудя́щих — свято, що відзначається в 142 країнах, в тому числі в Україні 1 травня. В Україні 1 і 2 травня щороку оголошуються вихідними днями.9 травня – День Перемоги. Свято встановлене на ознаменування перемоги над фашистською Німеччиною у Великій Вітчизняній війні 1941-45 рр. Неробочий день в Україні і деяких державах СНД.День незалежності — найважливіше національне свято в більшості країн світу. Не є винятком і Україна: 24 серпня (а саме цього дня наша країна святкує річницю своєї незалежності) є головним державним святом.Дата 24 серпня пов'язана з прийняттям цього дня в 1991 р. Верховною Радою тоді ще Української РСР Акта проголошення незалежності України.

Ознайомлення з основними громадянськими правами та обов’язками

Всі права та обов’язки громадян України прописані в Основному Законі України – Конституції. Розділ ІІ має назву «Права, свободи та обов’язки людини і громадянина» (з статті 21 по 68 статтю). Людина, яка живе у суспільстві й державі, займає певне становище як особистість і громадянин, її становище визначається правами та обов'язками. Конституційне становище людини і громадянина визначається сукупністю її конституційних прав та обов'язків. Конституційні права розподіляються на права людини і права громадянина.Серед прав громадянина України особливо важливе місце займає право на громадянство. Обов'язки людини можна визначити як вимоги, які висуває до неї суспільство для того, щоб не порушувались права інших людей і нормально розвивалося саме суспільство. Громадяни нашої країни не тільки мають рівні права, вони рівні перед законом, а це вже накладає на них певні обов'язки перед державою. Вимоги держави до людини і громадянина закріплені у правових нормах, тобто правилах поведінки, що встановлені державою. Основні обов'язки людини і громадянина, закріплені в Конституції України, називають конституційними обов'язками. Це насамперед такі: 1) захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності держави; 2) проходження військової служби відповідно до закону; 3) шанування державних символів: Прапора, Герба, Гімну; 4) не заподіювати шкоди природі, культурній спадщині, відшкодовувати завдані їм збитки;5) сплачувати податки, збори та обов'язкові платежі, встановлені законом; 6) неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]