Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
основи пед тв. модул оі.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.07.2019
Размер:
294.4 Кб
Скачать

Самостійна робота 4

1. На думку А. Макаренка, педагогіка є найбільш діалектічною, рухлівою, Дуже складаний и різноманітною наукою. Основними характеристиками макаренківської педагогікі є діалектічне розрізнення методики навчання и методики виховання, Єдність Вивчення дитини та її виховання, Єдність виховання ДІТЕЙ и організація їхнього життя, Поєднання Вивчення основ наук з продуктивною працею учнів, науково організована система всіх вплівів, посилення Увага до дитячо колективу. Психологія має буті не основою педагогікі, а продовження її у процесі реалізації педагогічних закономірностей та ін.

Діалектика-метод аргументації у філософії, а також форма і спосіб рефлексивного теоретичного мислення, що має своїм предметом протиріччя мислимого змісту цього мислення. Діалектичний метод є одним з центральних в європейській та індійської філософської традиції.

Ось так писав про майстерність педагога А.С. Макаренко: «Я домагався освоєння майстерності: спочатку навіть не вірячи, та чи є таке майстерність, чи потрібно говорити про так званий педагогічному таланті. Але хіба можемо ми покластися на випадковий розподіл талантів? Скільки у нас таких особливо талановитих вихователів? І чому має страждати дитина потрапив до неталановитих вихователю чи можемо ми будувати виховання радянського дитинства і юнацтва у розрахунку на талант? Немає. Потрібно говорити тільки про майстерність, тобто про дійсний знанні виховного процесу, про виховному умінні ».

Педагогічна майстерність дійсно одне з найважливіших якостей вчителя, що впливає на багато аспектів його професійної діяльності.

У процесі підготовки майбутнього вчителя, який прагне до високого рівня педагогічної майстерності, важливу роль відіграє яскравий життєвий приклад педагога, який став відомим завдяки педагогічному досконалості. Звичайно, долі всіх освітян вітчизняної та світової педагогіки є досить цікаві та повчальні. У практиці навчального процесу традиційним стало розкриття теоретично-практичних досягнень педагога. Звичайно, на цьому базується сам процес підготовки майбутнього вчителя. Але початковий етап, який адаптує студента до обраної спеціальності, найбільше насичений мотивами, які спонукають його до певного досконалості.

Інтелектуальні якості. Прагнення до знань, до самоосвіти, самовдосконалення - провідний фактор, який мотивував вибір шляху А. С. Макаренка в педагогіку. Він став основоположником в процесі вибору педагогічної професії.

Важливою складовою досвіду А. С. Макаренка постійна педагогічна техніка як форма організації поведінки вчителя: вміння володіти своїм тілом, емоційними станами, технікою мови і т.п., а також цілим рядом організаційних умінь, технікою контактної взаємодії та ін Теоретичні погляди А. С. Макаренко грунтуються на відпрацьованих механізмах педагогічної майстерності, які розвивалися паралельно з процесом його педагогічного становлення.

Важливим аспектом, який характеризує педагогічну майстерність А. С. Макаренка є педагогічний такт - складова частина педагогічної майстерності, що набувається разом з освітою і педагогічною практикою. Він пов'язаний з усіма іншими якостями вчителя, але має і свою специфіку, визначається як відчуття (відчуття доречності, доцільності та ін.) Педагогічний такт в широкому розумінні - це спеціальне професійне вміння вчителя, за допомогою якого він в кожному конкретному випадку застосовує до учнів найбільш ефективний у певних обставинах засіб виховного впливу. Майстерність, за Макаренком, - це високий рівень професіоналізму, який грунтується на реалізації творчого потенціалу особистості вчителя. І головний пафос педагог спрямовує на відстоювання ідеї навчання вчителя професіоналізму