Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MET.MEN.3ч.1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.07.2019
Размер:
199.17 Кб
Скачать

5. Концепції життєвого циклу організації

Розвиток кожної організації має циклiчний характер, тобто проходить через певні стадії життєвого циклу, що визначають особливостi виробничо-господарської, інвестиційної, фінансової та інших видів діяльності.

Розглянемо дві концепції життєвого циклу організації.

Згідно з першою існують таки етапи : народження; дитинство; юність; рання зрілість; завершальна зрілість; старіння; відродження.

На етапі народження для організації характерно проникнення на ринок; забезпечення виживання за збиткової діяльності; забезпечення у достатніх обсягах капітальних вкладень для започаткування діяльності організації.

Для етапа дитинства характерно закріплення на ринку, його окремих сегментах; забезпечення беззбитковості. На наступному етапі юності проходить суттєве розширення цільових сегментів ринку; забезпечення високих темпів зростання прибутку; інвестування розвитку на засадах самофінансування. На етапі ранньої зрілості проходить формування іміджу підприємства; збалансоване зростання; орієнтація на галузеву диверсифікацію діяльності з метою підтримання рівня конкурентоспроможності; забезпечення підтримання рівня прибутковості на оптимальному рівні. На етапі старіння організація зберігає позиції або частково зменшує обсяги виробництва; згортає діяльність; знижує прибутковість, фінансову стійкість. На етапі відродження проходить суттєве оновлення форм, видів та напрямків діяльності; забезпечення умов для зростання прибутковості; залучення значних обсягів інвестицій.

Існує і інша концепція життєвого циклу організацій, за якою виділяють чотири стадії ix розвитку: зародження (реєстрація, початкове інвестування діяльності); зростання (нарощення обсягів виробництва i збугу, формування іміджу, зростання прибутку); «п1к» діяяльності (максимальні прибутки, обсяги виробництва i збуту); спад (згортання діяльності та nepeopiєнтація).

6. Культура організації.

У процесї еволюції організація формує свою культуру, яка характеризує якісні аспекти управлінської діяльиості та її відповідність економічним, організаційним, соціальним, екологічним, ергономічним, фізіологічним, естетичним, психологічним і технологічним вимогам.

Культура організації — сукупність ціностей, традицій, норм поведінки, поглядів, властивих членам організації.

Організаційну культуру формують об'єктивні та суб'єктивні елементи. До суб'єктивних елементів культури організації належать організаційні табу, звичаї, ритуали, зразки поведінки, мова спілкування, гасла тощо. Об'єктивні єлементи: місцерозташування організації, дизайн і обладнання робочих місць, престиж та імідж організації тощо.

Контрольні запитання.

  1. Дайте визначення поняттю “організація”.

  2. Охарактеризуйте ознаки та спільні риси кожної організації.

  3. Які ви знаєте різновиди організацій.

  4. Проведіть порівняльний аналіз формальних та неформальних організацій.

5. Опишіть життєвий цикл організації та визначте роль менеджера на кожному етапі розвитку організації.

6.. Імідж підприємства, його сутність та напрямки формування.

7. Культура організації.

Тема № 5. Функції і технології менеджменту.

План

1. Поняття функцій менеджменту. Класифікація і характеристика.

2. Процес управління.

  1. Поняття функцій менеджменту. Класифікація і характеристика.

Технологія менеджменту є безупинним, динамічним, послідовним, мінливим, цілеспрямованим процесом, що має циклічний характер. Вона формується завдяки безупинному переходу функцій менеджменту, кожна з яких є складовою цього процесу.

59

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]