Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Престижність вищої освіти .doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
18.07.2019
Размер:
59.39 Кб
Скачать

Основні гіпотези дослідження:

  1. Основним фактором, який впливає на формування престижу професії є рівень її оплачуваності. Буде логічно припустити, що при виборі спеціальності загальна маса людей керується принципом матеріальної забезпеченості, яку дана спеціальність принесе. В основному, лише ті, хто не має можливості оплатити навчання чи іншим способом попасти на факультети престижних спеціальностей, обирають інший шлях. Крім того рівень доходів визначає соціальний статус людини в суспільстві, атрибути високого статусу (дорогий автомобіль, золоті прикраси, дача і т. п.) Дозволяють виділити людину серед інших, віднести її до певного шару населення. Дуже часто у сім'ї збираються значні кошти лише для того, щоб дати престижну освіту дітям, забезпечити таким чином їх майбутнє. Отже, рівень доходу, який приносить професія напряму впливає на її популярність та престиж.

  2. Користуючись значним попитом на престижні спеціальності більшість вузів просто намагається отримати з цього матеріальну вигоду. Відповідно до законів ринкових відносин попит на спеціальності менеджера, маркетолога, юриста та ін. Викликав значну їх пропозицію, тобто призвів до того, що майже у всіх вищих навчальних закладах відкрилися відповідні платні факультети. Частково це виникає тому, що залишені без державної підтримки державні вузи змушені шукати вихід із скрутного матеріального становища. Досить оперативно на даний попит відгукнулися приватні навчальні заклади, які на цьому просто заробляють гроші. Нерідко від якого-небудь ректора можна почути фразу, що його вуз на 60-80% підтримується за рахунок студентів-контрактників.

  3. Підвищення загального життєвого рівня населення незалежно від професії призведе до зниження попиту на вказані спеціальності. Як уже було зазначено, основним фактором формування престижу певних спеціальностей є рівень доходу та пошуки нашим населенням шляхів до покращення своїх умов життя. Якби уявити, що економічні негаразди минули і загальний рівень матеріальної забезпеченості зріс, покращився добробут, то можна розвинути теорію, що більша частина людей задовольнилася б професіями іншого характеру. Багато хто вважає, що зовсім необов'язково отримувати спеціальність із верхньої частини рейтингової таблиці, якщо можна задовольнити свої потреби і забезпечити нормальне існування, працюючи слюсарем, монтером тощо. Тобто для зацікавленості молоді в отриманні професійних знань менш престижного характеру потрібно забезпечити рівень заробітної плати цих професій на рівні, достатньому для нормального життя. В таких умовах значно знизиться рівень розмежування між спеціальностями, і їх поділ на престижні та менш престижні.

Серед методів дослідження доцільно буде використати такі:

1) анкетне опитування студентів, абітурієнтів, населення;

2) характеристика проблеми спеціалістами-психологами, діячами системи вищої освіти;

3) аналіз статистичних даних.

Розрахунок вибірки:

Враховуючи те, що ми не знаємо скільки абітурієнтів бажають отримати вищу освіту, тому ми визначаємо генеральну сукупність як нескінченну. Членувати вибірку на частини не потрібно, бо з позиції дослідження склад генеральної сукупності є достатньо однорідним.

Отримаємо:

N= , n=204 при =0.07 і Р=0.954

Отже, щоб забезпечити рівень репрезентативності 7% при довірчій імовірності 0.954 потрібно опитати 204 респонденти, використовуючи анкету , наведену нижче.

Анкета

Шановний друже!

Ми – студенти «Львівської політехніки», просимо Вас взяти участь у соціологічному опитуванні, яке стосується престижності вищої освіти. Просимо відповідати чесно. Анонімність та конфіденційність гарантуємо. Просимо детально ознайомитися із запитаннями і обвести ті відповіді, які найбільше збігаються з Вашою позицією або дописати свій варіант відповіді.

  1. Яке, на Вашу думку, призначення вищої освіти?

а) отримати диплом

б) набути якісних фахових знань

в) весело провести 5 років

г) Ващ варіант__________________

  1. Чи якісною є вища освіта в Україні?

а) так

б) ні

в) ваш варіант_________________

  1. Чи корумпована ВО в Україні?

а) так

б) ні

в) не знаю

4.Чи задовільні правила вступу до ВНЗ?

а) так

б) ні

в) не знаю

г) Ваш варіант________________

5. Оцініть достатність ВНЗ в Україні?

а) оптимальна

б) недостатня

в) Ваш варіант_______________

6. Чи варто, на Вашу думку, відновити профільні інститути?

а) так

б) ні

в) Ваша відповідь_______________

  1. Чи достатня мотивація студента до навчання?

а) так

б) ні

в) не знаю

г) Ваш варіант______________

  1. Чи доцільний «тоталітарний» контроль за відвідуваністю студентів?

а) так

б) ні

в) Ваш відповідь_______________

  1. Як Ви ставитися до екстернату?

а) це чудова можливість швидше отримати диплом

б) це трата часу і зусиль

в) не знаю

г) Ваша відповідь____________

  1. Як ви оцінюєте моніторинг ринку праці України?

а) позитивно

б) скептично

г) Ваша відповідь__________________

11. На завершення, просимо Вас вказати:

Ваш вік___________

Ваша стать____________