Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Прилади.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
444.42 Кб
Скачать

Прилади дозиметричного та хімічного контролю Вступ

Вимірювання – один з основних способів, який дає змогу визначити кількісні характе­ристики різних фізичних величин. Особливо високі вимоги до вимірювань ставляться в галузі забезпечення безпеки життєдіяльності, як на етапі функціонування різних технологічних процесів і виробництв, так і при визначенні рівнів небезпеки найшкідливіших для живої матерії хімічних та радіоактивних речовин, які потрапляють у довкілля в результаті виробничої діяльності та різного типу аварій на хімічних і ядерних об’єктах.

До радіоактивних речовин належать такі речовини, які випромінюють електромагнітні та корпускулярні випромінювання (α, β, γ, рентгенівське і нейтронне випромінювання). Вони володіють енергією, достатньою для виривання електронів із атомів речовини, якими вони поглинаються. Спочатку електронейтральні атоми заряджаються позитивно і стають іонами. Тобто під дією випромінювання перетворюються атоми речовини, які потрапляють у зону дії випромінювання, що особливо небезпечним є для живої матерії.

Радіоактивні речовини належать до активних фізичних речовин, тобто володіють певною енергією, значення якої є функцією часу і яка розповсюджується в просторі. Виявлення та ідентифікація хімічно-небезпечних і отруйних речовин – одне з найважливіших завдань, що базується на проходженні хімічних реакцій між отруйними речовинами і хімічними речовинами (індикаторами), в результаті чого є можливість візуально, за зміною кольору, встановити присутність отруйних речовин. Як радіоактивні, так і отруйні речовини, потрап­ляючи у довкілля, можуть переміщуватись на великі відстані за допомогою природних і кліматичних носіїв (повітря, вода, продукти харчування, живі організми, транспорт тощо). Тому при визначенні і вимірюванні значень цих величин необхідний певний статистичний аналіз великої кількості даних у просторових та часових координатах.

Іонізуюче випромінювання радіоактивних речовин і отруйні речовини можна виявити тільки за допомогою спеціальних приладів. Прилади, які служать для виявлення радіоактивних випромінювань та їх кількісного вимірювання, називаються дозиметричними приладами. Дозиметричні прилади класифікуються за призначенням, пов'язаним з типом випромінювання, типом давачів та характером електричних сигналів, які здійснює схема приладу. Прилади для виявлення отруйних і шкідливих речовин називаються приладами хімічної розвідки або газоаналізаторами. Вони поділяються за типом отруйних і шкідливих речовин, які за їх допомогою можна визначити.

I. Прилади радіаційної розвідки і дозиметричного контролю

1.1. Класифікація приладів радіаційної розвідки і дозиметричного контролю

За призначенням всі прилади поділяються на такі групи.

Індикаторинайпростіші прилади радіаційної розвідки, за допомогою яких розв'язу­ються задачі виявлення випромінювання і їх орієнтовна оцінка, потужність дози, головним чином β- і γ-випромінювань. За допомогою індикаторів можна встановити, чи збільшується потужність дози, чи, навпаки, зменшується. Ці прилади мають найпростіші електричні схеми із світловою або звуковою сигналізацією. Давачами є газорозрядні лічильники. До цієї групи приладів належать індикатори ДП-63. ДП-63А, ДП-64.

Рентгенометрипризначені для вимірювання потужності дози рентгенівського або γ-випромінювання. Вони мають діапазон вимірювання від сотих часток рентгена до декількох сот рентген за годину (Р/год). Як давачі в цих приладах застосовують іонізаційні камери або газорозрядні лічильники. До цієї групи належать рентгенометри ДП-5А, ДП-5Б, ДП-5В, ДП-ЗВ, вимірювачі потужності дози ИМД-1А (1Р,1С)

Радіометри (вимірювачі радіоактивності) – призначені для виявлення і визначення ступеня радіоактивного забруднення поверхонь і повітря, головним чином α- і (β-випро­мінювання). Радіометрами можливе вимірювання і невеликих рівнів γ-випромінювань. Давачами радіометрів є газорозрядні та сцинтиляційні лічильники. До цієї групи належать радіометри ДП-12 базові універсальні, β- γ-радіометр Луч-А, радіометр Тисс радіометричні установки ДП-100М, ДП-100АДМ.

Дозиметрипризначені для визначення сумарної дози опромінення, яку отримує населення за час знаходження на зараженій місцевості, головним чином γ-випромінювання. Індивідуальні дозиметри є малогабаритними іонізаційними камерами або фотокасетами з плівкою. Набір, який складається з комплекту камер і зарядно-вимірювального пристрою, називається комплектом індивідуальних дозиметрів. Комплекти індивідуальних дозиметрів:

ДК-02, ДП-22В, ДЛ-24, ИД-1, ИД-11, ИД-0,2.

За типом давачів і характером електричних сигналів, які перетворюються схемою при­ладу, дозиметричні прилади можуть бути розділені на дві групи: прилади, в яких частинки реєструються в торцевих газорозрядних сцинтиляційних лічильниках або лічильниках на фото­опорах та прилади із застосуванням іонізаційних камер.

За визначенням виду випромінювання дозиметричні прилади можна розділити на прилади для визначення γ-випромінювання, β-частинок нейтронного потоку.