Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Прилади.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
444.42 Кб
Скачать

2.3. Вимірювання потужності дози γ-випромінювання

• Перемикач Живлення встановити в положення ВКЛ. Потім перемикач β-γ встановити в положення γ .

• Перемикач Н-Х встановити в одне з положень, залежно від того, в яких одиницях по­трібно виміряти потужність дози: Н (мкЗв/год) або Х (мР/год).

Потужність експозиційної дози Х при положенні перемикача МЕЖА 1 вимірюється в діапазоні 0,01–1,999 мР/год з індикацією коми після першої цифри. При положенні перемикача МЕЖА 2 потужність експозиційної дози вимірюється в діапазоні 2,0–19,99 мР/год з індикацією коми після другої цифри.

Потужність еквівалентної дози при положенні перемикача МЕЖА 1 вимірюється в діапазоні 0,1–19,99 мкЗв/год з індикацією коми після другої цифри. При положенні перемикача МЕЖА 2 потужність еквівалента дози вимірюється в діапазоні 20,0–199,9 мк3в/год з інди­кацією коми після третьої цифри.

3. Перемикач ЧАС встановити в положення 20 с. Протягом цього часу провести не менше від трьох вимірювань і вирахувати середнє значення. Якщо спостерігається значний розкид показів, то необхідно збільшити час вимірювання в десять разів, перевівши перемикач у поло­ження х 10.

Всі вимірювання проводяться за наявності кришки, яка знімається.

2.4. Вимірювання густини потоку β-випромінювання

Вимірювання проводиться при знятій кришці. Крім β-випромінювання, детектор також реєструє γ-випромінювання. Тому для визначення рівня β-випромінювання необхідно із сумарного показу вирахувати покази, отримані за наявності кришки, коли реєструвалось тільки γ-випромінювання.

• Перемикач Живлення встановити в положення ВКЛ. Після цього перемикач β-γ вста­новити в положення β.

• Перемикач φ -Ат встановити в положення φ.

У положенні перемикача МЕЖА 1 густина потоку вимірюється в діапазоні 10–1999 см-2*-1 при цьому кома не висвічується. В положенні перемикача МЕЖА 2 густина потоку вимірюється в діапазоні (2,0–19,99)-103 см-2*-1, кома розміщується після другої цифри.

• Перемикач ЧАС встановити в положення 20 с. Вимірюють двічі за наявності кришки (для визначення – γ фону) і зі знятою кришкою. Остаточним результатом вважається різниця (φ = φ2- φ1, де φ2 і φ1 – значення густини потоку за наявності і відсутності кришки, відповідно.

Проводять не менше ніж три таких вимірювання, після чого розраховують середнє зна­чення. Якщо спостерігається значний розкид результатів, то необхідно перевести перемикач ЧАС в положення х10. Час вимірювання збільшується в 10 разів.

2.5. Попередня оцінка питомої активності проби

Вимірювання проводяться при знятій кришці в закритих примі­щеннях, де рівень фону не повинен перевищувати 0,025 мР/год (0,25 мкЗв/год). При цьому поряд з β-випромінюванням детектор реєструє γ-випромінювання, тому для визначення питомої активності необхідно із сумарного рівня вирахувати покази, отримані за наявності кришки, коли реєструється тільки γ- випромінювання.

При вимірюванні питомої активності рівень активного фону не повинен перевищувати 0,025 мР/год (0,25 мкЗв/год), тому вимірювання проводять в закритих приміщеннях. Робоче місце має мати пластикове покриття, яке допускає можливість багаторазового вологого приби­рання. Радіометр встановлюють на приготовану кювету. Проба повинна знаходитись на 5 мм нижче від краю кювети, щоб уникнути забруднення радіометра. Після закінчення вимірювань кювету необхідно вимити і просушити.

• Перемикач Живлення встановити в положення ВКЛ, а перемикач β-γ – в положення β.

• Перемикач φ-Ат” встановити в положення Аm. В положенні перемикача МЕЖА 1 питома активність вимірюється в діапазоні 1*10-7–1,999-10-6 Кі/кг, а індикується у вигляді 100-10-9–1999-10-9 В положенні перемикача МЕЖА 2 питома активність вимірюється в діапазоні 2*10-6 –19.99*10-6 Кі/кг з індикацією коми після другої цифри.

• Перемикач ЧАС встановити в положення 10 хв. Вимірювання проводять двічі: за наяв­ності кришки (визначають активність γ-фону) і зі знятою кришкою. Остаточним результатом вважається різниця другого і першого значень Ат=Ат2—Ат1, де Ат2 і Ат1питома вага,яка визначається при першому і другому вимірюваннях, відповідно. Проводять не менше ніж три вимірювання, після чого знаходять середні значення

Контрольні питання

  • Призначення приладу Припять.

  • Принцип роботи і підготовка до роботи.

  • Робота приладу.

ЗАВДАННЯ З

Вивчення конструкції і принципу дії

приладу ИМД-ІР(С) (вимірювача потужності дози)

Мета роботививчити конструкцію, принцип дії вимірювача потужності дози ИМД-1Р(С), виконати необхідні вимірювання.

3.1. Призначення і основні технічні дані приладу

Вимірювач потужності дози ИМД-1 призначений для вимірювання в польових умовах експозиційної дози γ-випромінювання в діапазоні енергій 0,08–3 МеВ і виявлення β-випро­мінювання.

ИМД-1 має три варіанти виконання: ИМД-1А, ИМД-1Р, ИМД-1С Діапазон вимірювання становить:

для ИМД-1А 0,01–999 Р/год;

для ИМД-І(С) 0,01 мР/год – 999 Р/год,

який має два піддіапазони:

тR/h 0,01–999 мР/год;

R/h 0,01–999 Р/год.

Піддіапазони від 0,01 до 0,1 мР/год і від 0,01 до 0,1 Р/год є індикаторами і основна похибка у вказаних піддіапазонах не нормується.

Вимірювач потужності дози забезпечує спрацювання звукової сигналізації при досяг­ненні потужності експозиційної дози 0,1, 300 кР/год на піддіапазоні R/h.

Прилад ИМД-ІР(С) зберігає працездатність при дії іонізуючих випромінювань потуж­ністю експозиційної дози до 100 Р/год з блоком детектування і до 1000 Р/год без нього (сигналізує появу трьох дев'яток у старших розрядах цифрового табло при переповненні реєструючої схеми).

Час встановлення працюючого режиму вимірювача1 хв.

Час вимірювання не перевищує:

1,5 с на піддіапазоні R/h від 10 до 999 Р/год.

6 с на піддіапазоні тR/h від 10 до 999 мР/год.

15 с на піддіапазоні R/h від 0,01 до 9.99 Р/год.

60 с на піддіапазоні тR/h від 0,01 до 9,99 мР/год.

Принцип дії вимірювача базуєтся на перетворенні потужності експозиційної дози γ-ви­промінювання в імпульси напруги, частота яких пропорційна вимірюваній величині з подаль­шим відпрацюванням інформації у вимірювальному пульті і вираженням її на цифровому табло в одиницях вимірювання потужності експозиційної лози (Р/год, мР/год).

Час вимірювання автоматично змінюється залежно від піддіапазону і R/h, mR/h і значення вимірювальної величини.

При досягненні потужності експозиційної дози значення 0,1 Р/год і 300 Р/год (0,1 мР/год і 300 мР/год при роботі з блоком детектування) вмикається переривчастий звуковий сигнал, який вимикається при короткочасному натисканні кнопки ВІДЛІК. При повторенні вмикання звукового сигналу необхідно вимкнути вимірювач (поставити перемикач на вимірювальному пульті положення ВИМКН. а потім увімкнути його).

До складу вимірювача входять: блок детектування ИМД-1-1, блок живлення ИМД-1-2, пульт вимірювача ИМД-1-3, блок живлення ИМД-1-6, телефон головний, кабель з’єднуваль­ний, пристрій перехідний УУМ-0.8С, штанга і джгути.

Живлення вимірювача ИМД-1Р здійснюється від чотирьох послідовно з'єднаних елемен­тів Ф-343 ПРИМА з номінальною напругою 6 В і від бортової системи постійного струму або акумуляторів від 10 до 30 В, від мережі змінного струму з напругою (220±22) В з частотою 50 або 400 Гц.