Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Приклад 2.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
51.02 Кб
Скачать

Розглянемо приклади.

Приклад 3.

Скласти схему технологічного процесу задачі обліку надходження матеріальних цінностей на склад (умова задачі наведена в п. 7.3.1 приклад 1).

Спроектований технологічний процес наведений на рис. 7.17.

Опишимо операції технологічного процесу.

Операція 1. Початок роботи.

Операції 2,3

Робота користувача з системою починається з перевірки його повноважень. Така перевірка забезпечує захист від несанкціонованого доступу. При цьому в ПК адміністратором системи заздалегідь вводяться коди (паролі користувачів), які можуть змінюватися з плином часу. Після включення терміналу ПК запрошує код користувача. Він вводить свій код за допомогою клавіатури, який порівнюється в ПК з переліком, що є. Якщо введений код вірний, то користувач підключається до системи і йому пропонується вибір наступних видів робіт:

- заповнення, передача, прийом і контроль первинних документів;

- введення оперативної інформації з формуванням файлу;

- коригування та розв’язування задачі;

Лист 1

Початок

2

PROG 1

Вивід виду робіт

02 08

03 13

04 15

05 19

Вибір видів робіт

3

02 04

03 09

04 14

05 16

20

Кінець

Лист 2

Заповнення і передача для обробки

4

5

Прийом і контроль

документів

Є помилки заповнення

документів?

6

7

Передача документів на доопрацювання

Так

8

Ні

Запис в журнал реєстрації

Лист 3

9

10

Є помилки

введення?

11

Виправлення

помилки

Так

Ні

12

Запис на диск

Вся інформація введена ?

13

Ні

Так

Лист 4

14

Запис на диск

15

Розв’язання задачі

Лист 5

VPRI

16

Друк вихідної машинограми

17

Контроль друку

VPR

VPRI*

Є помилки друку ?

18

Так

Ні

19

Контроль випуску і передача замовнику

VPRI*

VPRI

Рис. 7.17. Схема технологічного процесу збору, реєстрації, передачі, підготовки, обробки та видачі інформації задачі обліку надходження матеріальних цінностей на склад

- одержання вихідних даних, контроль випуску машинограм.

Якщо код названо невірно, то на екран виводиться повідомлення про припинення доступу, а спроби підключення користувача фіксується в спеціальному журналі.

Користувач, ввівши види робіт у вигляді меню, може вільно вибрати будь-яку позицію.

Операція 4

Заповнення і передача первинних документів.

На вході операції – накладна по надходженню матеріальних цінностей на склад (код DPR 1). В документі проставляються усі необхідні кодові позначення, кількісні і якісні реквізити, фіксуються підписи відповідальних осіб. Якщо котрісь з граф не заповнені, то вони закреслюються позначкою Z.

На виході операції – заповнений первинний документ (код DPR1*). Передача документа для обробки відбувається, як правило, кур’єрським способом.

Операція 5

Прийом і контроль первинних документів.

Документи поступають на обробку пачками до 100 штук. Пачка документів зшивається в лівому верхньому куті, або скріплюється якимсь іншим чином. На пачку документів виписують супровідний ярлик, в якому фіксується назва документів, дата, кількість документів в пачці і підписи особи, яка сформувала пачку документів.

При прийомі документів перевіряється:

1. Чіткість заповнення усіх реквізитів первинного документа.

2. Відсутність запису реквізитів олівцем.

3. Наявність проставлених кодів облікових номенклатур.

4. Відсутність незаповнених граф.

Якщо під час прийому документів є відхилення від пунктів 1-5 (операція 6), то документи передаються на дооформлення (операція 7).

Операція 8

Перевірені первинні документи (DPR1) реєструються в журналі прийому, який містить такі основні графи:

- дата;

- назва документа;

- кількість прийнятих документів;

- підписи особи, яка прийняла первинний документ, і яка їх здала.

Операція 9

Ввід порції даних.

На вході операції - первинний документ DPR1 та заздалегідь сформований довідник цін на матеріали DOVCINA.

Зазначимо, що вид документа, який вводиться, визначається в процесі діалогу з ЕОМ. Реєстрація показників первинних документів може виконуватися в схематичній формі відповідно документу, яка висвічується на екрані.

Дані вводяться за допомогою клавіатури і дисплея. Інформація, що вводиться, обов’язково контролюється одним з прийнятих методів. В даному випадку використовується контроль методом довідника. Суть контролю в тому, що набрана ключова ознака (номенклатурний номер) з первинного документу програмним шляхом порівнюється з номенклатурним номером матеріалу кожного запису в довіднику цін на матеріали. Якщо ці ознаки співпали, то буде надана можливість вводити наступні реквізити. Якщо операція введена невірно (операція 10), то на екран буде видана інформація про помилку.

Операція 11

Невірно введена інформація виправляється і повторюється її ввід.

Зауважимо, що в даному технологічному процесі в операції 11 виправляється лише невірно набрана ключова ознака (номенклатурний номер) з первинного документа.

Тут не розглядається випадок, що довідник DOVCINA недоформований новими записами про ТМЦ., які зафіксовані в первинних документах.

Операція 12

Безпомилково введена інформація записується в масив оперативної інформації MPR 1.

Операція 13

Якщо не вся інформація з первинного документа введена, то управління передається на операцію 9 для вводу інформації з наступних первинних документів. Інакше вид робіт «введення оперативної інформації з формування файлу» закінчено і управління передається на головне меню для вибору іншого виду робіт.

Операція 14

Коригування масиву оперативної інформації MPR 1.

Зміни вносяться в інтерактивному режимі документом KOREK. Технологія внесення змін описана при розгляді модуля коректури (рис. 7.15).

Операція 15

Розв’язування задачі.

Для розв’язування задачі використовується відкоригований оперативний масив накладних по номерах матеріалів на складі MPR1* та довідковий масив цін на матеріали DOVCINA. Результатом розв’язування задачі є масив для друку машинограм MDRUK (по структурі ідентичній формі відомості VPR1).

Операція 16

Друк вихідної машинограм.

На вході операції – сформований результатний масив для друку відомості надходження матеріалів на склад з ідентифікатором MDRUK. На виході операції – машинограм надходження матеріалів на склад VPR1 на дисплеї, або в друкованому вигляді.

Операція 17

Контроль друку.

Перевіряється чіткість друку, відсутність накладання рядків. Зауважимо, що в даній операції мова йде не про контроль розв’язування задачі, а лише про контроль друку. Інакше необхідно починати перевіряти процес розв’язання задачі з п’ятої операції.

Операція 18

Якщо є помилки друку, то друк повторюється з найближчої контрольної точки (перехід на операцію 16).

Операція 19

Контроль випуску і передача замовнику машинограм.

Якщо друк відбувається на рулонному папері, то оператор (бухгалтер) повинен розрізати вихідну форму на сторінки, зброшурувати і поставити підпис, який буде засвідчувати коректність машинограм. Після цього в журналі реєструються такі показники:

- дата видачі машинограм замовнику;

- назва машинограми;

- кількість екземплярів;

- підписи особи, яка видала машинограму, і яка прийняла.