Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соціологія. Лекції.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
170.95 Кб
Скачать

Основні принципи розгляду категорій соціології особистості:

1) кожен індивід є людиною, але не кожен – особистістю. Особистістю не нарожуються, а нею стають. Індивід є вихідним пунктом для розвитку в людині особистості6 а особистість в свою чергу – це підсумок розвитку індивіда, тобто найповніше уособлення всіх людських властивостей.

2) конкретні обставини в яких відбувається життєдіяльність людей і як результат ступінь розвитку їх осбистості може бути різним. Рівень розвитку особистості залежить від того в яких соціальних умовах вона живе, наскільки охоплює досвід попередніх поколінь, як вона вкористовує цей досвід у своїй діяльності.

І індивід і людина всі ці поняття ідентифікуються з певним суспільством, навіть з конкретною спільністю.

Особистостями стають в групах, спільностях і лише в спільностях.

Найвищим проявом особистості є те що особистість згодом утворює нові спільності відповідно до своїх інтересів та умов, які змінюютьься.

4) Особистість є не тільки обєкт, ал одночасно є і субєкт суспільних відносин. Іншими словами особистість не тільки пасивний продукт пасивного впливу, але і активний борець.

ДЗ: буде виноситись на к.р.

Соціологія особистості

Особистість

Людина

Індивід: визначення, тлумачення

Особистість

Головні принципи

Включення

Соціальне життя

Соціальний успіх

Соціальна характеристика

Напрвленість особистості

2 соціологічна структура особистості

В соціології історично сформувалось 2 підходи щодо аналізу соціологічної структури особистості:

нормативний і функціональний

Сутність нормативних визначень полягає у тому, що виділяється певна група найбільш суттєвих ознак, якими повинна бути наділена особистість і критеріїв яким вона повинна відповідати, логічно в даному випадку виникає питання чи рахувати особистістю людину, яка не відповідає вимогам суспільства та яка не наділена повним комплексом необхідних якостей. але в даному випадку ми повинні звертати увагу на те в якій мірі індивідом засвоєні соціальні норми. В даному випадку ставиться питання і розкривається зміст саме пізнавальних якостей і можливостей, які закладені у нормативних визначеннях соціологічної структури особистості. Суспільна значимість обумовлює той факт, що розвиток і функціонування особистості не мое бути вивченим поза її нерозривного звязку із суспільством та з окремими соціальними групами, соціальними інститутами6 соціально-професійними спільностями, тому розкриття соціологією особистості та її структури передбачає її вявлення, її належність до конкретнлї соціальної групи та аналіз соціальних ролей і саме головне як вона ці ролі виконує.

Все це і складає напрвленість особистості. і от в залежності від направленості особистості і відбувається виконання от цих ролей, відбувається навіть різне ставлення до цих ролей, різне положення у суспільстві і як результат належність до соціального типу.

Таким чинос соціологічна стр-ра особистості включає такі елементи:

1) полодення в системі даних сусп відносин, в першу чергу виробничих

2) сукупність виконуючих соціальних ролей

3) направленість особистості

4) сукупність потреб інтересів, поглядів, ідеалів, які в свою чергу виконують роль мотивів соц поведінки.