Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fotoalbom.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
80.38 Кб
Скачать

Художня галерея сучасного українського живопису

Художня галерея сучасного українського живопису є музеєм мистецтва, без якого неможливо уявити собі жодний вищий навчальний заклад. Переважна більшість картин подаровані самими художниками. Особливо великі колекції передали академії дослідник української міфології Валерій Войнович – серію малюнків “Боги наших предків” та професор Львівського університету, доктор хімічних наук Олег Заречнюк – серію пейзажів “Церкви та замки України”. Олег Сафонійович не був професійним художником, але його картини вражають своєрідною манерою виконання та свіжістю яскравих барв. Особливою поетичністю відзначаються пейзажі та натюрморти Лідії Спаської, Володимира Патика, Едварда Міляра, Володимира Овсійчука. Окрасою музею є чудовий портрет Григорія Сковороди, виконаний одним з кращих українських живописців сучасності Юрієм Нікітіним. Академія також володіє унікальною колекцією картин із соломки, створених художницею Ольгою Громовою. Добираючи тисячі різноманітних відтінків для своїх робіт, художниця перетворює їх на справжні шедеври, які можуть змагатися із живописними полотнами. Шквал емоцій викликає диптих Юрія Левченка “Це наш час і влада темряви”, який певний період експонувався на виставці у штаб-квартирі ООН (США). Проблема сенсу людського буття знайшла своє вираження в роботах майстра релігійного символізму Михайла Якубовича. Мистецьку скарбничку Острозької академії поповнили роботи учасників Міжнародного пленеру художників, який проходив у Острозі в 2006 р. Автори, які свої роботи писали під відкритим небом, безкоштовно передали їх до музею університету. Пленери 2008 р. продовжили цю традицію.

Скульптурні образи Сергія Чумакова

Приміщення Національного університету “Острозька академія” гармонійно доповнюють скульптури Сергія Чумакова, синтезуючись з архітектурою будов та розкриваючи її ідейний зміст. Вони прикрасили фронтон фасаду головного корпусу, інтер’єри вестибюля, музейних залів, стали невід’ємними частинами їх архітектурних композицій. Кожна скульптура – це і реалістичний портрет особистості, і разом з тим узагальнений образ. В головному корпусі університету знаходиться галерея видатних діячів Острозької академії. Вони з глибини віків щодня оглядають відроджений університет і привносять подих минувшини.

Колекція різьблення на камені та кераміки XVI-XVIII ст.

Під час археологічних розкопок Нової (Круглої) башти XVІ ст. та підземель Троїцького монастиря капуцинів XVІІІ ст. студенти історичної та культорогічної спеціальностей Острозької академії знайшли чимало цікавих речей, що свідчать про побут минулих епох. Це кахлі із зображенням гербу князя Василя-КонстянтинаОстрозького, цегла із знаком Івана Федорова, керамічний посуд та пляшечки для ліків із гутного скла монахів-капуцинів, а також масивна цегла XVІІІ ст., на якій зображений давній символ сонця у вигляді хреста-свастики, що було невипадковим у монастирі нащадків Святого Франциска, схильних до містичного пантеїзму.

Найціннішими зразками різьблення на камені XVІ ст. є два портали 1599р., привезені з костелу Святого Іоанна з м. Ізяслава.

Монети

Основою нумізматичної колекції музею Острозької академії стала колекція ювілейних монет та медалей України, подарована Віктором Ющенком в 1999р. ще під час його перебування на посаді голови Національного Банку України. Згодом збірка була розширена завдяки щедрим дарункам від нумізматів Сергія Тігіпка, Олега Заречнюка, Раїси Руй, Петра П’ятакова, Івана Сивука. Вартість монет, подарованих ними, не вимірюється лише номіналом, тому що їх духовна цінність значно більша за матеріальну. Кожна монета зберігає пам’ять про минулі події та видатних людей України, на прикладах цих неординарних особистостей і виховується студенство Острозької академії. Однак особливо цінними для музею є ті монети, що розповідають про минуле та сучасне Острозької академії. Це ювілейна медаль “Іван Федоров”, видана до 400-річчя Острозької друкарні і школи в 1976 році, ювілейна монета “Острозькій академії – 425 років”, видана в 2001р., срібно-бурштинова нагорода академії із зображенням гербу навчального закладу та срібна медаль з портретом засновника академії – князя Василя-Констянтина Острозького.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]