Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інтелект 5.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
122.01 Кб
Скачать

3. Вродженість і набутість інтелекту.

  1. Інтелект і спадковість.

Спроба генетичної обумовленості інтелекту є найбільш давньою. Впливом спадковості пояснюється від 25% до 65% існуючих відмінностей в інтелекті, інші автори (Джексен, Айзенк) стверджують, що 80% варіацій в кількісних показниках здібностей (IQ) залежить від генетичних відмінностей між людьми.

Три типи досліджень відносно впливу спадковості на інтелект

1) вивчення залежності оцінок інтелекту рідних і прийомних дітей від рівня інтелектуального розвитку батьків (усиновителів);

2) вивчення внутрішньо парної подібності за показниками інтелекту у монозиготних і дизиготних близнюків;

3) вивчення ступеню інтелекту подібності осіб з ідентичним генотипом, але які виховуються окремо (метод розлучених монозиготних близнюків).

1. Середня величина коефіцієнту кореляції інтелекту біологічних батьків з їх дітьми = 0,55; з прийомними дітьми – 0,28. Але доведено, що IQ прийомних дітей суттєво змінюється при розміщенні в іншому соціальному середовищі. Крім того, сімї-усиновителі характеризуються певною соціальною однорідністю. Тому вивчили сім’ї, які мали як власних, так і прийомних дітей (0,25 для усиновителів; 0,35 – для біологічних батьків) немає переконливих даних про вплив генотипу на кількісні показники тестів інтелекту.

2. показники тестів інтелекту у монозиготних близнюків більш подібні, ніж у дизиготних близнюків (МЗ від 0,76 до 0,94; ДЗ від 0,74 до 0,66). Однак у МЗ близнюків значна більша подібність впливів середовища (пов’язана із їх зовнішньою подібністю і більш ймовірністю опинитися в схожому навчальному середовищі, та високою соціальною комфортністю МЗ : виховуються більш однаково, ніж ДЗ, стимулюється їх ідентичність, вони більш співставляються один з одним батьками, вчителями та іншими). Їх більша внутрішньо парна подібність пояснюється не спадковістю інтелекту, а тим, що МЗ розвиваються у більш ідентичних умовах, ніж ДЗ. Це підтверджується різкими падінням даної подібності у 14-15 років, тобто з віком у МЗ відбувається диференціація впливів середовища. Високі кореляції за словарним (вербальним) субтестом пояснюється рівністю мовного середовища МЗ, які з цієї причини відстають від звичайних дітей в розвитку вербального інтелекту.

3.МЗ близнюки, що виховуються окремо, дали коефіцієнт кореляції 0,77 для 37 пар. Фактично всі МЗ виховувались в однакових соціально-економічних умовах (у родичів, мали часті контакти між собою, лише деякі жили окремо від народження). Для 5 пар МЗ, які не були обслідувані разом (різними дослідниками, без знання результатів іншого близнюка), кореляція = 0,11.

Равич-Щербо І.В.: навіть “перебуваючи в абсолютно різному середовищі МЗ будуть, завдяки своїй подібності, виділяти в якості актуальних для себе подібні елементи оточення, знижуючи тим самим психологічний ефект різних зовнішніх умов”.

2) інтелект і біологічне середовище (особливості дородового, родів і післяродового періоду). Обслідування 4-літних дітей. Але: всі варіації IQ можуть бути передбачені на основі врахування освіти матері і соціально-економічного фону.

Різке погіршення харчування матері до і після родів може привести до зниження інтелектуального рівня дитини, що має зворотний характер.