Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інф. техн 28.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
25.85 Кб
Скачать
  1. Види комбінованих тзн та їх використання у навчальному процесі

комбіновані засоби - комп'ютери, мультимедійна апаратура, аудиторні технічні комплекси та група допоміжних (плазмові панелі. сучасні електронні дошки ТСО

Комбіновані технічні засоби (екранно-звукові) забезпечують подачу і сприйняття інформації, призначеної для зору і слуху. До них відносять звукове кіно, відеофільми, навчальне телебачення, відеодиски - CD і DVD (Digital Video disk) - цифровий відеодиск. Ряд авторів у цю групу включають також озвучені діафільми та слайди.

Звукові кінофільми за своїм дидактическому значенням значно багатший німого кіно. Звук в звуковому навчальному кінофільмі є не тільки носієм інформації, але в поєднанні із зображенням впливає і на інтелект людини, і на його почуття, що значно підвищує ефективність навчання.

Навчальний телебачення - спосіб передачі на відстань навчальної зорової і звукової інформації через систему відкритих або замкнених телевізійних систем. Навчальні телевізійні передачі-передачі, створювані за темами навчальної програми і призначені для використання безпосередньо на уроці, а також при проведенні факультативних занять і позакласних заходів. Дидактична значимість цього технічного засобу мало чим відрізняється від навчального звукового кіно.

Відеозаписи - зафіксовані за допомогою відеомагнітофона або телевізійної камери на спеціальній магнітній стрічці зображення й звук. На уроках використовуються відеозаписи навчальних телепередач, кінофільмів, виробничих процесів, дослідів, деяких явищ мікросвіту і т. д.

Широкі можливості відкриваються із застосуванням відеозаписів в позакласній виховній роботі.

Фільми можна розділити на художні, хронікально-документальні, науково-популярні, наукові, навчальні, а також на аматорські та телефільми.

Відеомагнітофон - пристрій, призначений для магнітного запису та відтворення зображення і звуку.

Відеоплеєром називають відеомагнітофон, не має дисплейної панелі для контролю його роботи.

Відеопрогравач дисків - пристрій, який разом з телевізором може відтворювати (в залежності від функцій) CD-та DVD-диски.

Мультимедіа-комп'ютери - комп'ютери з сукупністю програмних і апаратних засобів, що дозволяють відтворювати звукову (музика, мова та ін), а також відеоінформацію (відеоролики, анімаційні фільми та ін.) Мультимедіа-засоби розповсюджуються все ширше, і багато програм суто ділового призначення теж стали в тій чи іншій мірі мультимедійними.

Лінгафонним пристроєм називають звукотехническую апаратуру, що складається з телефонів, мікрофонів, магнітофонів, електрофонів і пульта управління вчителя, що створює широкі можливості для ефективної передачі звукової інформації всьому класу і окремим учням, для розмови учнів у парах і фіксації на магнітофоні, для підключення вчителя до будь-якій парі з метою контролю та призначену для оптимізації розмовної мови по рідному і іноземним мовам.

Вимоги до використання ТЗН

дидактична доцільність, відповідність обраних засобів змісту навчального матеріалу;

зручність користування, автоматизоване або ручне управління зміною кадрів;

надійність роботи, яка забезпечується якістю ламп, вимикачів, штепселів, довжиною кабелів, особливостями відтворення зображень тощо;

відсутність світлових і звукових завад при роботі (у першу чергу такі шуми властиві різноманітним проекторам);

можливості розроблення дидактичних матеріалів для використання ТЗН самим викладачем або навчально-методичним центром; у навчальному процесі ефективними є матеріали, розроблені викладачем з урахуванням потреб конкретного навчального закладу;

оптимальні маса й габарити, а також ціна ТЗН;

наявність в аудиторіях спеціально обладнаного місця для встановлення ТЗН чи кріплення настінних засобів; можливість для викладача раціонально використовувати своє робоче місце (стіл, кафедра) і дошку.