Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Інтерактивні технології А5

.pdf
Скачиваний:
9
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
662.13 Кб
Скачать

Відділ освіти Арбузинської райдержадміністрації

Районний Методичний Кабінет

Інтерактивні технології навчання як засіб розвитку творчого мислення

( Із досвіду роботи Наталії Миколаївни Лаврик, вчителя початкових класів

2

Арбузинського НВК ЗНЗ І ст. – ДНЗ «Пролісок»)

Номінація: «Інноваційні технології у навчальновиховному процесі»

-2012-

Укладачі:А.В.Гульдас, директор Арбузинського НВК ЗНЗ І ст.. – ДНЗ «Пролісок»; С.Г.Тимченко, заступник директора з НВР; Н.М.Лаврик, вчитель початкових класів.

Рецензенти: Н.П.Федорова, завідувач РМК відділу освіти Арбузинської райдержадміністрації; Л.І.Лаврик, методист РМК.

3

Рекомендація: Рекомендовано педагогічною радою Арбузинського НВК ЗНЗ І ст.. – ДНЗ «Пролісок», протокол №9 від 23/12/2011 р.

Відповідальний за випуск:С.О.Чепель.

У брошурі викладено досвід використання інтерактивних технологій як засобу розвитку творчого мислення молодших школярів Н.М.Лаврик, вчителя початкових класів Арбузинського НВК ЗНЗ І ст.. – ДНЗ «Пролісок». Вміщені поради вчителям початкових класів, приклади та розробки уроків по використанню інтерактивних технологій.

©А.В.Гульдас, С.Г.Тимченко, Н.М.Лаврик

4

Інтерактивні технології як засіб розвитку творчого мислення

5

Про професію вчителя я мріяла ще з дитинства. Маленькими ми гралися в «школу», і я завжди була «вчителькою». Чомусь так було завжди. Після закінчення середньої школи я вступила до Миколаївського Державного педагогічного інституту на факультет педагогіки і методики початкового навчання. Мені подобалось працювати з дітьми, причому з маленькими, коли наче береш у руки матеріал і виліплюєш із нього дива… Великим щастям для мене завжди було спостерігати, як на очах відбувалися перетворення: із лякливих, майже нічого не розуміючих, не вміючих малят виростали розумні, допитливі, іноді навіть талановиті, дорослі люди. Приходять до школи діти з беззубими посмішками, з несміливим поглядом, і ти твориш із них майбутнє країни…

Я дякую долі за своє щастя – вчити дітей мистецтву жити, творити добро. На моєму педагогічному шляху – 8 випусків дітей із початкової школи. Всі мої випускники – чесні, працьовиті, доброзичливі люди. Я намагалась навчити їх мислити, вільно висловлювати свої думки, мати завжди власну думку щодо тих чи інших понять. З кожним новим поколінням я теж росла, вдосконалювалася, набувала більших знань. І в душі завжди залишалася все тією ж маленькою дівчинкою.

Вільного часу у вчителів майже ніколи немає, але, чим би я не займалась насамоті (крім розумової праці), мої думки – з дітьми. Я люблю з ними «бесідувати» або аналізувати той чи інший вчинок. Якщо дитина вчинила неправильно, це буде моїм болем до тих пір, аж поки я не

6

знайду таких слів, щоб відбулося усвідомлення нею скоєного. А як приємно потім чути про цю дитину тільки хороші слова!

Велике задоволення я отримую, коли бачу результати своєї праці. На уроках намагаюсь донести до дітей матеріал, щоб вони не просто прослухали його, але й запам’ятали. А ще краще – висловили і свою думку, і використовували потім у житті.

Своїм вихованцям я прищеплюю любов до рідного краю та до батьків, почуття дружби та колективізму, доброту та милосердність, чуйність та людяність. І коли помічаю, що досягла своєї мети, вважаю великим кроком уперед.

7

Лаврик Наталія Миколаївна працює вчителем початкових класів з 1983 року. За час роботи зарекомендувала себе як творчий, ініціативний, сумлінний, працездатний педагог. Наталія Миколаївна спокійно, без пафосу робить дуже важливу справу – вчить і виховує дітей. Як педагог-дослідник веде експериментальний пошук оптимальних педагогічних ідей, вміло поєднує традиційні форми роботи з новими технологіями навчання.

Її уроки завжди відрізняються високою професійною майстерністю, продуманістю і методичною досконалістю; вони насичені виховним змістом, враховують життєвий досвід учнів. Кожен урок – це творчий пошук, плідна співпраця з дітьми, яка спонукає їх до самостійної роботи, розв’язання життєвих проблем, адже навчання у школі – це все життя.

У процесі навчання вчитель закладає не тільки фундамент знань, а й формує світогляд, характер учнів, їх ставлення до людей, до країни; виховує почуття дружби, доброти, милосердя, любові до природи. У своїй роботі опирається на педагогічні ідеї В.О.Сухомлинського, широко використовує концептуальні основи його гуманістичної педагогіки.

Працюючи над проблемою «Розвиток творчих здібностей молодших школярів», вчитель використовує інноваційні технології та форми роботи, зокрема технології розвивального навчання і виховання, інтерактивні технології. Досвід роботи Наталії Миколаївни переконливо доводить, що шлях до формування ключових компетентностей дитини іде через навчальну діяльність за розвивальною системою

8

навчання, а сама діяльність – інструмент формування такої компетентності.

З метою науково-методичного забезпечення навчально-виховного процесу вчитель розробила посібник творчих завдань для обдарованих дітей, модель компетентного учня початкової школи. Зараз працює над створенням посібника для вчителів початкових класів з етики, в якому виховання дітей відбувається на творах В.О.Сухомлинського.

Сьогодні Наталія Миколаївна – вчитель-майстер, який працює творчо, самовіддано, має своєрідний стиль роботи. Постійно шукає нові форми та методи роботи, застосовуючи інтерактивні технології. Уроки забезпечені дидактичним матеріалом, наочністю, творчими завданнями на розвиток пам’яті, логічного мислення, зв’язного мовлення, уваги. На кожному уроці формується життєва компетентність учнів. У 2005 році стала переможцем у районному конкурсі «Вчитель року» в номінації «Початкові класи».

Вчитель приймає кожну дитину такою, якою вона є: зі своїми почуттями, думками, проблемами, невміннями і невдачами; дає відчути радість успіху в навчанні. Плідно працює з обдарованими дітьми. Її учні вирізняються високою пізнавальною активністю, здатністю до творчого пошуку, є активними учасниками шкільних олімпіад, шкільних та районних конкурсів.

Як класовод Наталія Миколаївна наполегливо проводить виховну роботу; формує загальнолюдські духовні цінності, серед яких – доброта, любов до ближніх,повага до навколишніх, любов до Батьківщини, ввічливість, дружелюбність, вірність, дружба, чуйність,

9

правдивість. Постійно співпрацює з батьками, надаючи їм необхідні педагогічні консультації.

Багато років педагог є незмінним керівником районної творчої групи «Пошук» вчителів початкових класів.

Лаврик Наталія Миколаївна відрізняється загальною культурою, високими моральними якостями. Її люблять та поважають учні, колеги, батьки.

Швидко і непомітно збігають 27 років роботи в школі. Не зупиняючись на досягнутому, Наталія Миколаївна завжди попереду, завжди крокує в ногу з часом. Її серце відкрите до дітей, її душа прагне нового, розумного. Без перебільшення можна сказати, що своє серце вона віддала дітям.

10

Розвиток творчого мислення моїми очима

Давня мудрість говорить: «Якщо твої плани розраховані на рік – сій хліб, якщо на десятиріччя – посади дерево, якщо на віки – навчай дітей». Школа є тією лабораторією, де навчають і виховують учнів, відкривають можливості кожної дитини, розвивають її творчий потенціал. Адже людина починається з матері, а з учителем вона продовжується. І саме вчитель може навчити й виховати творчу особистість.

Починаючи свою роботу, вчитель перш за все повинен думати про дітей і пам’ятати, що продуктивною для них буде та праця, яка приносить радість. Більшість дошкільників на запитання «Чи хочеш ти до школи?» відповідає стверджувально. В процесі навчання виявляється, що одним із них працювати легко, цікаво, а в інших виникають труднощі, що призводять до подальшого втрачання інтересу до навчання. І тут на допомогу приходить вчитель. Якщо він створить умови для розвитку особистості, то в дитини обов’язково розкриються здібності, закладені природою. Розвиток творчого мислення необхідно розпочинати з першого дня навчання в школі. Адже основний закон усіх змін у житті

– це творчість. Розвинути, виховати в дітей творче мислення – завдання кожного педагога. Чим раніше пробуджуються творчі здібності, тим вищого рівня розвитку вони досягають. Але здатність дитини до творчості не характеризується якоюсь однією конкретною здібністю. Необхідно стимулювати в дітей розвиток мислення, інтересів, уяви, фантазії, пам’яті, інтелекту, дослідницьку діяльність. Для цього потрібно

11