Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
akcentuacii char 1.rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.07.2019
Размер:
188.34 Кб
Скачать

Окрім явної акцентуації по нестійкому типу, коли всі особливості характеру і поведінки наявні, доводиться стикатися з прихованою акцентуацією.

В тих випадках порушення поведінки властиві типу нестійких, виявляються раптово на фоні попереднього благополуччя. Виявляються тоді, коли поєднуються два фактори - положення без строгого контролю зі сторони старших і пагубного впливу товаришів.

Значна частина нестійких підлітків, в дорслому віці поповнюють ряди алкоголіків. Діагноз “хронічний алкоголізм” характерний для акцентуації нестійкого типу.

Серед підлітків чоловічої статі, особливо учнів ПТУ, на жаль, нестійкий тип найпоширеніший. Природньо, всюди, де вимагається напружена праця, де навчання складне, нестійкі підлітки не зустрічаються ( в математичній школі, іноземні мови). Їх мало там, де вимагається дисципліна (військові). Зате їх багато серед деліквентних підлітків, але менше серед підлітків з кримінальною поведінкою.

Конформний тип

Головні риси - постійна готовність підкоритися голосу більшості, шаблонність, банальність, схильність до ходячої моралі, до консерватизму. Недовіра по відношенню до незнайомих людей. Як відомо конформність - підпорядкування індивідууму думці групи в протилежність незалежності і самостійності. В різних умовах кожна людина має ту чи іншу ступінь конформності. Але конформність головна риса, що властива цьому типові акцентуації.

Це люди свого середовища.. їх головне життєве правило - “жити, як всі”, думати “як всі”, поступати “як всі”, намагатися, щоб все було так, “як у всіх”. - від одежі до домашньої обстановки, до світогляду і думки. Під “всіма” вони розуміють оточення. Від нього вони не хотять відставати, але і не люблять виділятися. Це стосується всього в житті, особливо моди на одежу. Коли появляється нова одежа, вони її оговорюють. Але як тільки в їхньому середовищі з’являється така мода, то вони самі одягають таку одежу, забуваючи про те, що говорили недавно. В важких ситуаціях схильні не шукати втіхи (того, що втрачено, не повернеш). Намагаються бути завжди в відповідності з навколишніми. Конформність - продукт “мікросередовища”. В хорошому середовищі - це непогані люди, хороші працівники. Але попадаючи в погане середовище, вони засвоюють звичаї, манери поведінки, якими б поганими вони не були.

Адаптація в новому середовищі протікає важко, але коли люди адаптувалися, нове середовище стає диктатором поведінки, як раніше було попереднє. Тому конформні підлітки “за компанію” легко спиваються, звикають до асоціальних компаній і втягуються в правопорушення.

Конформність поєднується з некритичністю. Все, про що говориться в оточенні, все що взнають через звичний канал інформації, - це для них істина. І коли через цей канал поступають відомості, що не відповідають дійсності, вони приймають їх на віру.

Конформісти - консерватори за натурою. Вони в душі нелюблять нового, не люблять змін тому, що не можуть швидко до них пристосуватися, важко освоюються в новій ситуації. Правда, вони відкрито це визнають - тому, що в невеликих колективах, почуття нового офіційно і неофіційно цінується, новатори також. Але позитивне ставлення до нового в них на словах. На ділі вони прагнуть стабільного оточення і раз і назавжди встановленого порядку. Нелюбов до нового проривається неприязню до чужого. Це стосується новачка, який появився в групі, представника іншого середовища, іншої манери себе тримати.

Ще від однієї якості залежить їх професійний рівень і успіх в роботі. Вони - не ініціативні. Можуть досягати добрих результатів при роботі різної кваліфікації, на будь-якому щаблеві соціальної драбини, коли робота і посада не вимагає постійної особистої ініціативи. Якщо цього вимагає ситуація, вони зриваються на будь-якій навіть незначній посаді, витримуючи значно висококваліфікованішу роботу і навіть роботу, яка вимагає постійної напруги, коли вона чітко регламентована, коли завчасно все відомо.

Дитинство , що проходить під опікою дорослих не дає ніяких надмірних навантажень для конформного типу. Можливо тому, риси конформної акцентуації кидаються в очі з підліткового віку. Всі підліткові поведінкові реакції проходять під знаком конформності.

Підлітки цінують своє місце в групі ровесників, стабільність в групі, постійність оточуючого. Вони не схильні змінювати за своєї ініціативи одну групу на іншу. Переїзд на друге місце проживання, зміна школи - для них великий стрес. Часто визначним фактором у виборі навчального закладу після 8-го класу є те, куди іде більшість товаришів; неможливість іти “за всіма” сприймається як психічна травма. Але одна із найважчих психічних травм, очевидно, для них існує, - це коли звична підліткова компанія виганяє їх. Безініціативні підлітки легко втягуються в алкогольні компанії, в групові правопорушення, підбиваються на втечу з дому чи на якусь розправу.

Реакція емансипаці їяскраво виявляється лише в тому випадку, коли батьки, педагоги, старші виривають підлітка із звичного середовища ровесників, якщо вони протидіють його бажанню “бути як всі” його ровесники, перейняти поширену в групі моду, захоплення, манери і наміри. Захоплення підлітка цілком визначаються групою і модою часу.

Самооцінка характеру може бути непоганою. Але багато з них любить приписувати собі гіпертимні риси, які захоплюють в середовищі підлітків.

Конформна акцентуація серед підлітків в віці 14-15 років зустрічається в 10%. Але в віці 16-17 років зустрічається набагато рідше.

Така акцентуація є грунтом для нашаровування рис іншого типу (особливо нестійкого, епілептоїдного) і ін., в умовах неправльного виховання і несприятливого середовища.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]