Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
akcentuacii char 1.rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.07.2019
Размер:
188.34 Кб
Скачать

Нестійкий тип

Власне, в формуванні соціально-прийнятних норм поведінки виявляється недостатність даного типу. Їх безвілля чітко виявляється коли діло стосується навчання і праці, виконання обов’язків, досягнення мети, яку ставлять перед ними рідні, старші, суспільство. В пошукові розваг представники цього типу також не виявляють наполегливості, а пливуть за течією.

В дитинстві вони відрізняються непослухом, непосидючістю, всюди і у все лізуть, але при цьому боягузливі, бояться наказання, підпорядковуються іншим дітям. Елементарні правила поведінки засвоюються ними важко. За ними доводиться слідкувати. В них зустрічаються такі симптоми невропатії, як заїкання, нічний енурез і т.п.

З перших класів школи не мають бажання вчитися. Лише при строгому, безперервоному контролі, неохоче підпрядковуючись, вони виконують завдання, але завжди шукають випадку полінуватися і невиконати завдань.

Рано виявляється підвищена тяга до розваг і задоволення, святковості, неробства. Вони втікають з уроків в кіно, чи погуляти на вулиці, днями нічого не роблять. Коли підіб’ють ровесники, можуть втікти з дому.

Все погане липне до них. Схильність до імітації у нестійких підлітків відрізняється вибірковістю. Взірцями служать ті моделі поведінки, які приносять насолоду, зміну вражень, розваги. Ще дітьми вони починають курити. Легко йдуть на дрібні кражі, тягнуться до вуличних компаній. Коли стають підлітками, то задоволення у вигляді кіно їх не задовільняє. Вони прагнуть гострих відчуттів - хуліганські вчинки, алкоголь і інші дурманячі засоби.

Деліквентність цих підлітків - це перш за все бажання розважитися, особливо в компанії.

Випивки починаються рано - з 12-14 років. Пошук вражень штовхає на знайомство з дурманячими засобами. Про незвичайні враження і ілюзорні переживання від цього діляться з підлітками.

В пубертатному віці намагаються вивільнитися від опіки батьків. Реакція емансипації поєднана з бажанням задоволення і розваг. Істинної любові до батьків немає. До нещастя в сім’ї відносяться байдуже. Рідні для них - джерело засобів для насолоди.

Нездатні самі зайняти себе. Вони погано переносять самотність і прагнуть компанії. Боягузливість і недостатня ініціативність не дозволяє їм зайняти положення лідера. Вони стають послушною зброєю для групи. В правопорушеннях їм доводиться “витягувати каштани з вогню”, а плоди пожинає лідер.

Захоплення обмежуються інформативно-комунікативним типом хоббі і азартною грою. До спорту вони відчувають відразу - наполегливість викликає її. Лише автомашина захоплює їх. Художня самодіяльність не привертає. Всі види хоббі, що вимагають хоча б якоїсь праці - для них недосяжні.

Сексуальний потяг не відрізняється силою. Раннє знайомство з асоціальними групами приводить до сексуального досвіду, включаючи знайомство з розтлінням малолітніх і збоченнями. Сексуальне життя стає джерелом насолоди, так само, як випивки і пригоди.

Романтична закоханість проходить мимо, для них є недосяжним як можна закохатися. На щире кохання вони не здатні, так само як і на дружбу.

Навчання легко закидається. Жодна праця не приваблює. Працюють вони лише за крайньої необхідності. Вражає їх байдужість до свого майбутнього, вони не будують планів, не мріють про якусь професію, чи положення для себе. Вони цілком живуть теперішнім і прагнуть і прагнуть отримати максимум вигоди і задоволення. Труднощі, неприємності - все це викликає одинакову реакцію - втеча подалі.

Втечі з дому нерідкі для таких підлітків. Під час втечі вони шукають асоціальні компанії, супутника, під чий вплив підпадають. Перші втечі - примітивний засіб уникнути неприємностей чи відтягнути наказанння (імпунітивні втечі). Повторні втечі зумовлені пошуком розваг, бажанням уникнути праці і прагненям вільного життя (емансипаційні втечі).

Суїцидна активність нестійка і невластива. Серед нестійких зустрічаються аффективні суїцидні спроби.

Існує ряд різних точок зору на сутність нестійкого типу - нестійкість емоцій, слабкість волі, порушення потягів, патологічна рухливість нервових процесів, неможливість виробити стійкий життєвий стереотип. Слабкість волі є, очевидно, одною з основних рис нестійких. Слабкість волі дозволяє утримувати їх в обстановці суворого і жорстко регламентованого режиму. Коли за ними безперервно слідкувати, не дозволяти ухилятися від роботи, коли безвілля грозить суворим наказуванням, а ухилитися немає куди і втікти неможливо, навкола всі працюють, - вони змиряються з цим до пори до часу. Але як тільки контроль послабне, вони прагнуть в компанію.

Слабке місце для нестійких - опинится без конролю, обстановка попустительства - яка відкриває шлях для святковості і неробства.

Самооцінка нестійких відрізняється тим, що вони приписують собі або конформні або гіпертимні риси.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]